keresés
min. 3 karakter

Háromszék gazdasága

Kovászna megye gazdasági életét, a gazdasági szereplők – egyéni vállalkozók, családi vállalkozások, kereskedelmi társaságok, kis- és közepes vállalatok, valamint a multinacionális nagy vállalatok – nyitott piaci szabad versenye jellemzi. A nyugati típusú piacgazdaság alapvető törvényszerűségeinek, azaz a gazdaság működésében spontán módon megnyilvánuló kereslet és kínálat szabályainak tiszteletben tartásával, nyitott rendszerben szerveződő, többnyire ipari, kereskedelmi, szolgáltatási, turisztikai, mezőgazdasági, szállítási és bányászati tevékenységeket folytatnak.

A Kovászna megyei gazdasági egységek gyakorlatilag a nemzetgazdaság minden területét átfogják és a szabadpiaci követelmények tiszteletben tartásával, a vezetéstudományi és fejlesztési stratégiákra szakosodott szakértőik hozzáértésének függvényében, a termelési tényezők megfelelő összhangban tartásával igyekeznek az egyre növekvő fogyasztói igényeket maximális minőségi és technikai szinten, a régió lakosságának vásárlóerejéhez viszonyítva, hozzáférhető árakon kielégíteni. Bár a rendszerváltást követő időszakban jelentős vérveszteséget szenvedett el Kovászna megye ipara, mégis említést érdemel a külföldi működő tőkebefektetések idejében történő megjelenése, mely a megye területén fellelhető képzett és európai viszonylatban aránylag olcsó munkaerőt, az elviselhetőbb adóterheket és sokkal kisebb működési költségeket célozta meg például a készruha- és textiliparban. Így volt lehetséges, hogy Kovászna megye területén több nadrággyárat is létesítettek. Ilyen megvilágításban joggal nevezhetjük Kovászna megyét a nadrág gyárak régiójának, de jó eredmények vannak e feldolgozó ipar más területein is. 

/_f/Mix/img_nacigyar1.jpg

Szintén a sikeres ágazatokhoz tartoznak továbbá a fa-, bútor- és fűrészipar, a nyomdaipar, csomagolóanyag- és az élelmiszeripar. A textilipar különben az egész Székelyföld fejlődésének húzóágazataként vált híressé. A feldolgozóipar mellett fontos szerep jut a kitermelőiparnak, a magángazdaságoknak és a vállalkozásoknak, de nem kevesebb jelentőséggel bír a mező- és erdőgazdálkodás, működőképesek a visszaállított közbirtokosságok, melyek által jelentős arányban biztosítva van a Kovászna megyei erdővagyon jövője. Számolni kell ugyanakkor a mezőgazdasági termeléssel, melynek két kiemelkedő ága a növénytermesztés és az állattenyésztés. Ha a gabonafélék termesztésének adottságai a Székelyföldön általában gyengébbek az országos átlagnál, akkor is Sepsiszék és Alsó-Háromszék, mint búzatermő, Felső-Háromszék pedig, mint rozstermő vidék szerepel, síkterületeik gabonafélék termesztésében kivételekként említhetők.

/_f/Mix/img_nacigyar_epulet.jpg

Kovászna megyében kiemelkedő tevékenységet folytatnak a kereskedelem elkötelezettjei is, ami nyilvánvaló, hisz a kereskedelmet az ország legdinamikusabban fejlődő gazdasági ágazataként tartják számon. Nagyon pozitív eredmények birtokában vannak a pénzügyi szolgáltatások képviselői is. A megye területén számtalan bank- és biztosítótársaság fejti ki tevékenységét. Ha megvizsgáljuk az egy lakosra jutó bankbetétek nagyságát, a kiadott hitelek területi megoszlását, valamint a bankkártyával rendelkező lakosság részarányát, Kovászna megye ilyen tekintetben is az országos átlag körül helyezkedik el. Ami a közlekedési és távközlési tevékenységet illeti, jelentős változások történtek úgy a közlekedés, mint a távközlés alágazataiban. A megye fejlett vezetékes és mobiltelefon-szolgáltatással rendelkezik. Humán szolgáltatások területén tehát minden szinten fejlődött a közoktatás, a felsőfokú oktatási intézmények modern központokat és Sepsiszentgyörgyön egyetemi kampuszt építettek. Szárnyra kapott a tudományos kutatás és a technológiai fejlesztés és Kovászna megye modernizálódó egészségügyi hálózattal rendelkezik. 

/_f/Mix/img_nadrag_gep.jpg

Építő jellegű munka és kitermelés folyik a megye területén fellelhető homok- és kőbányákban is, sajnos a nemzetközi pénzügyi és gazdasági válság érezhetően rányomta bélyegét Kovászna megye gazdaságára is, a munkaerő foglalkoztatásának lehetőségei csökkentek, a foglalkoztatott lakosság száma jelentősen visszaesett, és a megyében jegyzett munkanélküliség az európai 10 százalékos átlaghoz közel került.

A megye gazdaságfejlesztési stratégiája a gazdasági és társadalmi egyensúly helyreállítását is előirányozta, az értelmiség elitje, kutatók, mérnökök, közgazdászok és a megyei, valamint a vidéki önkormányzatok szakbizottságai keresik a válságból való kievickélés, a gazdasági és társadalmi felemelkedés lehetőségeit, melyeket remélhetőleg a közeljövőben meg is találnak. Kovászna megye – de az egész ország – gazdaságának reménység ágazata azonban a turizmus, melyről erre a célra összeállított oldalon tájékozódhat a honlapra látogató érdeklődő. 

«2017. február»
HKSzCsPSzV
303112345
6789101112
13141516171819
20212223242526
272812345
Székelyföldi értékek a Romexpón

Székelyföldi értékek a Romexpón

Létrehozva: 2017. február 19.
Székelyföld közkedvelt turisztikai célpont a bukaresti kirándulni vágyók számára.

Ügyvéddel a hulladéklerakó beindításáért

Ügyvéddel a hulladéklerakó beindításáért

Létrehozva: 2017. február 17.
A lécfalvi hulladéklerakó működtetésével kapcsolatos fellebbezések és pereskedések képviseletére szerződtet külső jogi szolgáltatást a megyei önkormányzat.

Teljes a székelyföldi kínálat az idei Romexpón

Teljes a székelyföldi kínálat az idei Romexpón

Létrehozva: 2017. február 16.
Interaktív standdal népszerűsítik Székelyföldet Kovászna, Hargita és Maros megye turisztikai egyesületei a február 16-19. között megszervezett bukaresti nemzetközi turisztikai vásáron.

Hiánypótló szakképzés Háromszéken

Hiánypótló szakképzés Háromszéken

Létrehozva: 2017. február 15.
Háromszéki vendéglátói egységeknél jelenleg alkalmazás alatt álló, gyakorlott és kezdő 20 pincér és 20 recepciós részesült szakképzésben a Bálványosi Grand Hotelben.

A kormány cserben hagyja, mi támogatjuk az otthoni beteggondozást

A kormány cserben hagyja, mi támogatjuk az otthoni beteggondozást

Létrehozva: 2017. február 14.
„Megduplázzuk a Kovászna Megye Tanácsa által létrehozott szociális pályázati alapot azért, hogy a Diakónia és Caritas létfontosságú munkáját megmentsük, hiszen a munkaügyi minisztérium egyik napról a másikra megvonta a támogatást a szociális szolgáltatást végző civil szervezetektől” - jelentette be Tamás Sándor, megyei tanácselnök azt követően, hogy egyeztetett a szervezetek képviselőivel.

Minden követ megmozgatnak a kommandói iskoláért

Minden követ megmozgatnak a kommandói iskoláért

Létrehozva: 2017. február 10.
Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke, illetve Sebastian Cucu, Kovászna megye prefektusa beadvánnyal fordultak a fejlesztési minisztériumot vezető Sevil Shhaidehez. A beadványban a kommandói Horn Dávid iskola számára több mint 3,5 millió lejt igényelnek.  

Több százezer euróra pályázhatnak a kis- és középvállalkozók

Több százezer euróra pályázhatnak a kis- és középvállalkozók

Létrehozva: 2017. február 9.
200 000 és 1 millió euro közötti összegeket pályázhatnak meg a kis- és középvállalkozók a Központi Fejlesztési Régiónál (ADR) az elkövetkező ciklusban. Többek között erről is szó volt az ADR ügynökségének február 9-én, csütörtökön a megyeházán megtartott konferenciáján.    

Versenyvizsga

Létrehozva: 2017. február 9.
A KOVÁSZNA Megye TURIZMUSÁÉRT Egyesület versenyvizsgát szervez.      

Be kell vezetni az idegenforgalmi adót a megyében

Be kell vezetni az idegenforgalmi adót a megyében

Létrehozva: 2017. február 7.
Összegezték az elmúlt év turisztikai adatait, valamint az idei terveket a Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, a megyei önkormányzat és a Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület képviselői a február 7-én tartott sajtótájékoztatón.  

Január 27-től pályázni lehet a délutáni oktatás támogatására

Január 27-től pályázni lehet a délutáni oktatás támogatására

Létrehozva: 2017. január 26.
Kovászna Megye Tanácsa támogatja a megye oktatási intézményeiben zajló Tanórák utáni iskola programot, valamint a megyei önkormányzat tulajdonába kerül a Háromszék Táncstúdió épülete – döntött januári soros ülésén a testület.

© Copyright Kovászna Megye Tanácsa, 2013. Minden jog fenntartva. Webdesign: www.voidart.ro