keresés
min. 3 karakter

Kovászna Megye Tanácsa - bemutató

2009. december 7.oldal nyomtatása

Kovászna Megye Tanácsa megyei szinten létrehozott közigazgatási hatóság, mely a megyei érdekeltségű közszolgáltatások, valamint a községi és városi tanácsok tevékenységének összehangolásáért felel. A megye 45 helyi közigazgatási egységből áll, ezen belül 2 municípium, 3 város és 40 község található. A megyei önkormányzat közigazgatási székhelye Sepsiszentgyörgyön van, a Szabadság tér 4. szám alatt.

A megyei tanács testülete általános, egyenlő, közvetlen, titkos és szabadon kifejezett szavazással megválasztott megyei tanácsosokból áll. A 2012-ben tartott helyhatósági választások alkalmával, Kovászna megyében 30 megyei tanácsost választottak, négy éves mandátumra.

Politikai hovatartozásukat tekintve a megyei tanácsosok a következőképpen oszlanak meg: 18-an a Románia Magyar Demokrata Szövetséget (RMDSZ) képviselik, 4-en az Erdélyi Magyar Néppártot (EMNP), 3-an a Magyar Polgári Pártot, 5-en a Szociálliberális Unió (USL) tagjai. Tanácsosok névsora itt.

A helyhatósági választásokat szabályozó törvény módosításait követően, 2008-től kezdődően a megyei tanács elnökét is egyenlő, közvetlen, titkos és szabadon kifejezett szavazással választják meg. Az elnök mandátuma 4 évre szól és a következő választott elnök beiktatásáig érvényes.

2012. júniusában Kovászna megye lakossága a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) jelöltjét, TAMÁS Sándort választotta meg önkormányzati elnöknek. TAMÁS Sándor 2008 júliusában vette át első elnöki mandátumát, az újraválasztására pedig négy évvel később, 2012-ben került sor. A jogi diplomával rendelkező elnök 1996. és 2008. között, három mandátumon át háromszéki parlamenti képviselőként dolgozott, azt megelőzően TŐKÉS László püspök közéleti tanácsosa volt.

A helyi közigazgatásról szóló törvény értelmében a megyei tanács elnöke irányítja és vezeti a megyei közigazgatást, vezeti a megyei tanács üléseit, valamint összeállítja annak napirendjét, a saját szakapparátusán keresztül módszertanilag irányítja a községekben és városokon lebonyolított anyakönyvi és gyámhatósági tevékenységeket, számon tartja és felügyeli a megyei köz- és magánvagyont, koordinálja és ellenőrzi a beruházási és infrastruktúra-fejlesztési tevékenységeket. A tanács elnöke biztosítja az Alkotmány előírásainak tiszteletben tartását, az érvényben levő törvények, jogi procedúrák és jogszabályoknak alkalmazását.

Kapcsolat:

Telefon: 0267 – 311-190

Fax: 0267 – 351-228

Email: office@kvmt.ro

«2017. február»
HKSzCsPSzV
303112345
6789101112
13141516171819
20212223242526
272812345
Székelyföldi értékek a Romexpón

Székelyföldi értékek a Romexpón

Létrehozva: 2017. február 19.
Székelyföld közkedvelt turisztikai célpont a bukaresti kirándulni vágyók számára.

Ügyvéddel a hulladéklerakó beindításáért

Ügyvéddel a hulladéklerakó beindításáért

Létrehozva: 2017. február 17.
A lécfalvi hulladéklerakó működtetésével kapcsolatos fellebbezések és pereskedések képviseletére szerződtet külső jogi szolgáltatást a megyei önkormányzat.

Teljes a székelyföldi kínálat az idei Romexpón

Teljes a székelyföldi kínálat az idei Romexpón

Létrehozva: 2017. február 16.
Interaktív standdal népszerűsítik Székelyföldet Kovászna, Hargita és Maros megye turisztikai egyesületei a február 16-19. között megszervezett bukaresti nemzetközi turisztikai vásáron.

Hiánypótló szakképzés Háromszéken

Hiánypótló szakképzés Háromszéken

Létrehozva: 2017. február 15.
Háromszéki vendéglátói egységeknél jelenleg alkalmazás alatt álló, gyakorlott és kezdő 20 pincér és 20 recepciós részesült szakképzésben a Bálványosi Grand Hotelben.

A kormány cserben hagyja, mi támogatjuk az otthoni beteggondozást

A kormány cserben hagyja, mi támogatjuk az otthoni beteggondozást

Létrehozva: 2017. február 14.
„Megduplázzuk a Kovászna Megye Tanácsa által létrehozott szociális pályázati alapot azért, hogy a Diakónia és Caritas létfontosságú munkáját megmentsük, hiszen a munkaügyi minisztérium egyik napról a másikra megvonta a támogatást a szociális szolgáltatást végző civil szervezetektől” - jelentette be Tamás Sándor, megyei tanácselnök azt követően, hogy egyeztetett a szervezetek képviselőivel.

Minden követ megmozgatnak a kommandói iskoláért

Minden követ megmozgatnak a kommandói iskoláért

Létrehozva: 2017. február 10.
Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke, illetve Sebastian Cucu, Kovászna megye prefektusa beadvánnyal fordultak a fejlesztési minisztériumot vezető Sevil Shhaidehez. A beadványban a kommandói Horn Dávid iskola számára több mint 3,5 millió lejt igényelnek.  

Több százezer euróra pályázhatnak a kis- és középvállalkozók

Több százezer euróra pályázhatnak a kis- és középvállalkozók

Létrehozva: 2017. február 9.
200 000 és 1 millió euro közötti összegeket pályázhatnak meg a kis- és középvállalkozók a Központi Fejlesztési Régiónál (ADR) az elkövetkező ciklusban. Többek között erről is szó volt az ADR ügynökségének február 9-én, csütörtökön a megyeházán megtartott konferenciáján.    

Versenyvizsga

Létrehozva: 2017. február 9.
A KOVÁSZNA Megye TURIZMUSÁÉRT Egyesület versenyvizsgát szervez.      

Be kell vezetni az idegenforgalmi adót a megyében

Be kell vezetni az idegenforgalmi adót a megyében

Létrehozva: 2017. február 7.
Összegezték az elmúlt év turisztikai adatait, valamint az idei terveket a Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, a megyei önkormányzat és a Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület képviselői a február 7-én tartott sajtótájékoztatón.  

Január 27-től pályázni lehet a délutáni oktatás támogatására

Január 27-től pályázni lehet a délutáni oktatás támogatására

Létrehozva: 2017. január 26.
Kovászna Megye Tanácsa támogatja a megye oktatási intézményeiben zajló Tanórák utáni iskola programot, valamint a megyei önkormányzat tulajdonába kerül a Háromszék Táncstúdió épülete – döntött januári soros ülésén a testület.

© Copyright Kovászna Megye Tanácsa, 2013. Minden jog fenntartva. Webdesign: www.voidart.ro