keresés
min. 3 karakter

Torja

2010. január 11.

Magasba emelkedő várromok végeláthatatlan erdőségek közepette: Bálványosvár. Eredete ködbe vész, építését a XI-XII. századra teszik. A torjai széndioxid-kigőzölgések ritka kuriózumnak számítanak.

 

 

Tudta-e, hogy a 14 méter hosszú torjai Büdös-barlang Európa legnagyobb természetes mofettája? Torja a Felsőháromszéki-medence északnyugati szögletében a hasonnevű patak mentén fekszik, 9 km-re Kézdivásárhelytől. Régóta lakott ez a hely is, a település nevét már 1307-ből írott formában ismerjük. 2007-ben ünnepelték fennállásának 700. esztendejét. Közigazgatása alá tartozik a tőle 14 km-re lévő Bálványos-fürdő és üdülőhely, valamit a 9 km-re fekvő, 350 lakossal rendelkező Futásfalva. A településen halad át az a műút, amely Kézdivásárhelyt köti össze Bálványosfürdővel és az Olt völgyében lévő Sepsibükszáddal. Ebből a műútból, egy 7 km hosszú letérővel érhetjük el a Hargita megye területére eső Szent Anna-tavat.  Torja és környéke az egykori királyi Felsőfehér vármegyéhez tartozott, csak az 1876-ban megejtett magyar vármegyék megalakulása után lett Háromszék vármegye része. A község Alsó- ás Felső-Torjából, Valálból és Karatna nevű településrészből tevődik össze. Fenn a torjai erdők rengetegében, egy magas hegy tetején húzódik meg egy erődített település, melyet Torja vára névvel illet a nép.

Az idetartozó Bálványosvárról ezt tartja a székely hagyomány: „Itt Szent István király idejében még a pogányok oltárai füstölögtek, s az Aporok még kőből faragott bálványokat imádtak." A vár a torjai Apor család tulajdona volt. Múltját mondába-legendába szőtték a környékbeli székelyek. Még ének is van róla: „Óriások és tündérek építették, s a magas hegyet koronázó várból aranyhíd hajlott át a szomszédos Büdös-hegy tetejére.” A régészek római kori gyöngyöket, vaslándzsákat, régi kulacsokat, középkori kerámiát hoztak a felszínre. Szerkezetileg a belső tornyos, szabálytalan alapfalu várak típusába sorolják. Az ott talált kerámia XVIII. század előtti. Feltételezik, hogy ebben a században már lakatlan volt. A várhoz kapcsolódó legenda csalta erre a vidékre Jókai Mórt is, aki Bálványosvár című regényét itt szerzett élményeinek szentelte. Ezért állítottak az írónak portré domborműves emléktáblát Altorján.

Az Aporok kereszténnyé válásának történetét legendában magyarázza a nép: „Apor István beleszeretett Mike Imolába. Apja ezt nagyon ellenezte, mert nem akarta, hogy pogány legényé legyen a lány. A fiú álruhába öltözött és a templomból édesanyjával távozó lányt paripájára kapta és elrabolta. Felvitte Bálványos várába. A torjaiak ostrom alá vették a várat, s már-már veszélybe került a fiú, amikor Imolának mentő ötlete támadt: - Legyél kereszténnyé – sugalmazta a fiúnak – s akkor baj és átok helyett, áldás száll mireánk. – Gyermekeink is azok lesznek – felelt beleegyezőleg a fiú. A nép és a papok lecsendesültek. Az ostromlókból násznép lett, és tartottak olyan mennyegzőt, amilyenre még soha nem került sor Bálványos várában.”

/_f/telepulesfotok/torja2___ref_templom__hlavathy___rw_6065.jpg

Látnivalók:

 • Altorjai római katolikus templom. Műemlék. Többszöri bővítés eredménye. Titulusa Szent Miklós. Szentélye alatt alussza örök álmát Báró Apor Péter (1676-1752) történetíró. A templom előterében történelmi emlékpark van.
 • Feltorjai erőddé alakított templomvár és nyitott megfigyelő tornáccal ellátott lőréses harangtorony.
  Az Apor-kúria. Az eredeti reneszánsz udvarházat több alkalommal alakították, bővítették. Három latin feliratos emlékkövet őriz, többek között az említett Apor Péter epitáfiumát. Boltozott termeit stukkók díszítik, részleges restaurálása alkalmával freskótöredékeket tártak fel. Lakója az épület jogos örököse, báró Apor Csaba nyugalmazott agrármérnök és fia.
 • Az Apor család neogótikus temetkezési sírkápolnája a győri vértanú püspök boldog Apor Vilmos (1892-1945) emléktáblájával. Itt áll mellszobra is.
  Árpád fejedelem egészalakos szobra Altorján. Miholcsa József szobrászművész alkotása.
 • Torja monumentális székely kapuja (a Kézdivásásrhely felőli bejáratánál) 15,06 m széles, 9,5 m magas. Épült 2006-ban.
 • Az épülőfélben lévő bálványosfürdői ökumenikus kápolna.
 • Futásfalvi római katolikus templom. Mária-kegyhely. Itt őrzik a csíksomlyói Istenanya (Háromszéki Szűzanya) szobrának 1750-ben fából készült hasonmását. Fogadalmi búcsú: minden év július 2-án. A közeli hegyre egy 1 km hosszú szabadtéri keresztút vezet, ez a mindenkori fogadalmi búcsú és zarándokút végpontja.

Kuriózumok:

 • Bálványosfürdő számtalan szénsavas borvízforrása és két mofettája (száraz széndioxidos gázfürdő): Transzilvánia, Ibolya, Zsófia, Jordán, Bányai, Cseh, Sósborvíz, Fidélis, Tekenyős-forrás stb. Különlegesség az Apor-lányok feredője néven ismert magas timsótartalmú borvizes medence. Torján és Bálványosfürdőn található több magas kéntartalmú vitriolos forrás – "Szemmosó kutak" – melyeknek vizében természetes kénsavat mutattak ki. Hozzájuk hasonlót csak Észak-Amerikából és Jáva szigetéről említenek. A fürdőhelyen még nincsen balneológiai kezelés. Mofettáját, forrásainak ivókúrás kezelését csak szakorvos javallata szerint ajánljuk.
 • Torjai Büdös-barlang. A mesterségesen bemélyített járatból a puskapor gyártásához szükséges termésként bányászták a szabadságharc idején. Hosszúsága 14 m. Európa legnagyobb természetes mofettájának tekinthető, s mint jelentős széndioxidos gázömlésből naponta 2000 köbméter széndioxid folyik el a környék levegőjében. Az 1052 m magas Büdös-hegy oldalában lévő „barlang” megelőzi a nyugati világ hasonló képződményét, a nápolyi Kutyabarlangot (Grotta del cane). Az említett hegy ellentett oldalában egy széndioxidot okádó nagyobb mesterséges vájatot Gyilkos-barlang néven ismerünk.
 • A szakirodalomban Futásfalvi Pokolvölgy néven ismert borvízforrásokban és széndioxid gázfeltörésekben gazdag hely a torjai Jajdon völgyében a Begyenkő-hegy délkeletre néző lábánál. Védett terület.
 • A Büdös-hegy északi lábánál elterülő Buffogó borvizes felláp (ingóláp), növényvédelmi rezerváció. A kisebb méretű borvizes „tavacskákban” hangosan buborékol (buffog) a vulkáni eredetű széndioxid. Innen a neve is. Reliktumnövényei: keskenylevelű gyapjúsás (Eriophorum angustifolium), a kereklevelű harmatfű (Drosera rotundifolia), a tőzegrozmaring (Andromeda polifolia), a mámorka (Empetrum nigrum), a szibériai hamuvirág (Ligularia sibirica) és a vastag tőzegszőnyegen egy ritka észak-európai mohafaj a Helodium lanatum. Ennek a tundrai mohafajnak ez a hely a legdélibb előfordulási helye.
 • Madártemető. Egy kénbarlang-tárna beomlása által keletkezett mélyedésben nagy mennyiségű széndioxid tárolódik. A fulladást okozó gáz szintje alá kerülő kisemlősök, hüllők és madarak holtan esnek össze.
 • Begyenkő-barlang a hasonnevű hegy északkeleti oldalában. Különlegessége, hogy járata meszes cementezésű kréta kori konglomerátban alakult ki. Erdőipari úton is elérhető, mely a Csoma-patak völgyét követi (2 km). Ez a Torja vizének jobb oldali második mellékpataka.

Polgármester: Daragus Attila; Tel/fax: +40-267-367010.
Hozzátartozó falvak: Futásfalva.
Postai irányítószám: 527160.
Lakosság: 4060 fő (2002), ebből magyar 4000, román 21, egyéb 39.
Kiterjedés: 167 km2.
Első írásos említés: 1307.

«2017. április»
HKSzCsPSzV
272829303112
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Péntektől várja látogatóit a RomUdvar

Péntektől várja látogatóit a RomUdvar

Létrehozva: 2017. április 24.
Április 28-án, pénteken nyitja meg kapuit a vasárnapig tartó RomUdvar - tájak, ízek, utazások - turisztikai kiállítás

Erdélyt képviselték a háromszéki diákok Lakiteleken

Erdélyt képviselték a háromszéki diákok Lakiteleken

Létrehozva: 2017. április 22.
Jelesre vizsgáztak értékeinkből a csernátoni Végh Antal Általános Iskola Székölykök-, valamint a Székely Mikó Kollégium és a Mikes Kelemen Elméleti Líceum tanulóinak Sicer nevű csapatai

Kastély Erdélyben konferencia Árkoson

Kastély Erdélyben konferencia Árkoson

Létrehozva: 2017. április 22.
Gyakorlati útmutató segítheti a háromszéki kúria és kastély tulajdonosok munkáját

Felújítják a Székely Nemzeti Múzeumot

Felújítják a Székely Nemzeti Múzeumot

Létrehozva: 2017. április 12.
A Székely Nemzeti Múzeum felújításáról szóló pályázat költségvetéséről, a civil szervezeteknek szóló pályázatok leadási határidőjéről döntöttek többek között a Kovászna megyei tanácsosok a szerdai rendkívüli gyűlésen

Mixertanfolyam és verseny

Mixertanfolyam és verseny

Létrehozva: 2017. április 11.
Szinte észrevétlenül alakult ki a különböző kevert italok iránti érdeklődés az elmúlt évtizedek során

Vonzó Háromszék Moldovában

Vonzó Háromszék Moldovában

Létrehozva: 2017. április 11.
A Moldovai Köztársasági Kisinyovban (Chișinău) április 6-9. között megszervezett Turism.Leisure.Hotels-2017 nevű vásáron népszerűsítették térségünket a Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület munkatársai

Barátunk a természet

Barátunk a természet

Létrehozva: 2017. április 10.
A Kovászna Megye Tanácsa keretében működő Europe Direct Információs Központ április 7-én, pénteken vetélkedőt szervezett A minket körülvevő természet címmel

A neonatológia csapatmunkát igényel – átadták a felújított újszülött osztályt

A neonatológia csapatmunkát igényel – átadták a felújított újszülött osztályt

Létrehozva: 2017. április 7.
Szombattól a felújított neonatológia osztály is fogadja kis pácienseit a sepsiszentgyörgyi Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórházban

Ma is hiteles példakép a székely keletutazó

Ma is hiteles példakép a székely keletutazó

Létrehozva: 2017. április 7.
Zajlanak a Kőrösi Csoma Sándor Napok

Az erdélyi magyar orvostársadalom ünnepe Kovásznán

Az erdélyi magyar orvostársadalom ünnepe Kovásznán

Létrehozva: 2017. április 6.
Több mint négyszáz orvos vesz részt Kovásznán az Erdélyi Múzeum-Egyesület Orvos és Gyógyszerésztudományi Szakosztálya által szervezett 27. Tudományos Ülésen

Kőrösi Csoma Sándor Napok programja 2017. április 6–8.

Kőrösi Csoma Sándor Napok programja 2017. április 6–8.

Létrehozva: 2017. április 5.
Idén április 6-8. között szervezik meg Kovásznán a Kőrösi Csoma Sándor Napokat, a fürdőváros legrangosabb kulturális rendezvénysorozatát

Érték az Erdélyi Kárpát Egyesület - 125 éves a Háromszéki EKE

Érték az Erdélyi Kárpát Egyesület - 125 éves a Háromszéki EKE

Létrehozva: 2017. április 3.
Odafigyelünk a bakancsos turizmusra

A szociális védelem lelki feladat

Létrehozva: 2017. március 30.
Átadták a Sepsiszentgyörgyi  Közösségi Szolgáltatási Komplexumot

Helyi és regionális választott képviselők és közhivatalnokok pénzügyi javadalmazásáról készít jelentést az Európa Tanács

Létrehozva: 2017. március 30.
Raportőri megbízást kapott Campanari-Talabér Márta (FIDESZ) és Grüman Róbert (RMDSZ)

Út, híd, kórház, szociális háló

Létrehozva: 2017. március 30.
Elfogadták Kovászna megye 2017-es költségvetését

Baróti csapat nyerte a Jancsó Benedek Történelmi Emlékversenyt

Létrehozva: 2017. március 25.
Szellemi lámpásokra van szükség

Helyt álltak a székelyföldi diákok a magyarországi rangos versenyen

Létrehozva: 2017. március 24.
Koncentráló arcok, villámgyorsan mozgó kezek, határozott mozdulatok és mennyei ízek

Háromszéken elkezdődött a Turizmus Éve

Létrehozva: 2017. március 23.
Hivatalosan is megkezdődött a Turizmus Éve Háromszéken, a rendezvénysorozat nyitókonferenciáját csütörtökön tartották Sepsiszentgyörgyön

Közkedveltek a háromszéki kúriák és fürdők Brassó megyében

Létrehozva: 2017. március 21.
Kovászna megye is képviselte a térséget a március 17-19. között Brassóban megszervezett erdélyi turisztikai vásáron (TTF – Transylvania Tourism Fair) a Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület és az Aquasic Egyesület által

Nyitokonferencia 2017 - Turizmus Éve Haromszeken

Létrehozva: 2017. március 21.
Kovászna Megye Tanácsa és a Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület az idei esztendőt Háromszéken a Turizmus Évének nyilvánította

Székelyföldi összefogás a katolikus iskoláért

Létrehozva: 2017. március 18.
Maros, Hargita és Kovászna megye tanácsainak elnökei is részt vettek március 18-án, szombaton a marosvásárhelyi Keresztelő Szent János plébániatemplomban a katolikus iskoláért meghirdetett közös imán

Szabadon ünnepelünk

Létrehozva: 2017. március 14.
Idén is munkaszüneti nap március 15-e Kovászna Megye Tanácsa alkalmazottai számára

Kezdődik a kommandói tábor építése

Létrehozva: 2017. március 10.
A Kovászna Megye Tanácsa fenntartásában működő intézmény 2015-ben vette át a kommandói tábort, a megyei önkormányzathoz pedig 2009-ben került a leromlott állapotban levő létesítmény, amelyet már tíz éve nem működtetett a Megyei Ifjúsági és Sportigazgatóság

Székelyek a 40. Hungexpón

Létrehozva: 2017. március 4.
Székelyföld is jelen van a március 3–5. között megrendezett legnagyobb magyarországi turisztikai seregszemlén.

Kiegyensúlyozni a helyi költségvetést

Létrehozva: 2017. február 28.
Kovászna Megye Tanácsa február 28-ai soros ülésén döntött, hatáskörének megfelelően, a helyi költségvetések kiegyensúlyozására szánt, a hozzáadott értékadóból és a jövedelemadóból elkülönített összegek elosztásáról

Online sorszám a gépjárművek bejegyzésénél

Létrehozva: 2017. február 27.
Márciustól online lehet sorszámot igényelni Kovászna megyében is a Gépjármű-bejegyzési és Jogosítvány-kibocsátó Közszolgálatnál járműbejegyzésre, átíratásra, forgalomból való kivonásra, ideiglenes rendszám kiállítására és a forgalmi engedély kiváltására

A Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület csatlakozott a Romániai Turisztikai Egyesületek Föderációjához

Létrehozva: 2017. február 23.
A Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület csatlakozott a Romániai Turisztikai Egyesületek Föderációjához (FAPT), a tagfelvételről az Országos Turisztikai Vásáron (TTR 2017 Romexpo) tartott vezetőségi gyűlésen döntött a szövetség.  

Kistérségenként egyeztetnek a fejlesztésekről Háromszéken

Létrehozva: 2017. február 23.
„Szeretnénk, hogy a községek idén nagyobb összegből gazdálkodhassanak, mint a tavaly. Ugyanakkor segítjük az önhibájukon kívül nehéz helyzetbe kerülő községeket"

Az ország gasztronómiai fővárosa lesz a hétvégén Bálványosfürdő

Létrehozva: 2017. február 22.
19 csapat nevezett be a XII. Bálványosfürdői Nemzetközi Disznótoros Fesztiválra

Új székhelyen a Europe Direkt Információs Központ

Létrehozva: 2017. február 21.
A Sepsiszentgyörgyi Europe Direct Információs Központ új székhelyen folytatja tevékenységét.

Újabb magyarországi támogatás a kommandói iskolának

Létrehozva: 2017. február 20.
Közel fél millió forintos támogatást kapott a leégett kommandói iskola a hétvégén megtartott jótékonysági veszprémi megyebálon, illetve további 500 ezer forintot a Zala Megyei Közgyűléstől.

Székelyföldi értékek a Romexpón

Létrehozva: 2017. február 19.
Székelyföld közkedvelt turisztikai célpont a bukaresti kirándulni vágyók számára.

Ügyvéddel a hulladéklerakó beindításáért

Létrehozva: 2017. február 17.
A lécfalvi hulladéklerakó működtetésével kapcsolatos fellebbezések és pereskedések képviseletére szerződtet külső jogi szolgáltatást a megyei önkormányzat.

Teljes a székelyföldi kínálat az idei Romexpón

Létrehozva: 2017. február 16.
Interaktív standdal népszerűsítik Székelyföldet Kovászna, Hargita és Maros megye turisztikai egyesületei a február 16-19. között megszervezett bukaresti nemzetközi turisztikai vásáron.

Hiánypótló szakképzés Háromszéken

Létrehozva: 2017. február 15.
Háromszéki vendéglátói egységeknél jelenleg alkalmazás alatt álló, gyakorlott és kezdő 20 pincér és 20 recepciós részesült szakképzésben a Bálványosi Grand Hotelben.

A kormány cserben hagyja, mi támogatjuk az otthoni beteggondozást

Létrehozva: 2017. február 14.
„Megduplázzuk a Kovászna Megye Tanácsa által létrehozott szociális pályázati alapot azért, hogy a Diakónia és Caritas létfontosságú munkáját megmentsük, hiszen a munkaügyi minisztérium egyik napról a másikra megvonta a támogatást a szociális szolgáltatást végző civil szervezetektől” - jelentette be Tamás Sándor, megyei tanácselnök azt követően, hogy egyeztetett a szervezetek képviselőivel.

Minden követ megmozgatnak a kommandói iskoláért

Létrehozva: 2017. február 10.
Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke, illetve Sebastian Cucu, Kovászna megye prefektusa beadvánnyal fordultak a fejlesztési minisztériumot vezető Sevil Shhaidehez. A beadványban a kommandói Horn Dávid iskola számára több mint 3,5 millió lejt igényelnek.  

Több százezer euróra pályázhatnak a kis- és középvállalkozók

Létrehozva: 2017. február 9.
200 000 és 1 millió euro közötti összegeket pályázhatnak meg a kis- és középvállalkozók a Központi Fejlesztési Régiónál (ADR) az elkövetkező ciklusban. Többek között erről is szó volt az ADR ügynökségének február 9-én, csütörtökön a megyeházán megtartott konferenciáján.      

Be kell vezetni az idegenforgalmi adót a megyében

Létrehozva: 2017. február 7.
Összegezték az elmúlt év turisztikai adatait, valamint az idei terveket a Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, a megyei önkormányzat és a Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület képviselői a február 7-én tartott sajtótájékoztatón.  

Niculina Țînțar kapta a Háromszék Kultúrájáért díjat

Létrehozva: 2017. január 16.
Sepsiszentgyörgyön, Mihai Eminescu költő születésének napján, január 15-én, az Árkosi Kulturális Központ falai közt zajlott a Román Kultúra Napja Kovászna megyei eseménysorozata – ezúttal került sor a Háromszék Kultúrájáért díj átadására is.

Új iskola épül Kommandóra

Létrehozva: 2017. január 11.
„Rossz helyzetekből is lehet jól kikerülni: a részint leégett, részint súlyosan megrongálódott kommandói iskolát új épülettel pótoljuk. A sajnálatos eset rövid távon megnehezíti a község diákjainak helyzetét, viszont új iskolát építünk, amely már az aktuális követelményeknek felel meg, így, reményeink szerint a következő tanévet már sokkal jobb körülmények közt fejezik be a megye legmagasabban fekvő településén” fogalmazott Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke.  

© Copyright Kovászna Megye Tanácsa, 2013. Minden jog fenntartva. Webdesign: www.voidart.ro