keresés
min. 3 karakter

Párbeszéddel lehet az előítéleteket lebontani

2017. augusztus 30.oldal nyomtatása

Már diákkorban érdemes a román-magyar párbeszédet elkezdeni, lebontani az előítéleteket a magyar közösség iránt – hívta fel a figyelmet Grüman Róbert, Kovászna Megye Tanácsának alelnöke Sepsibesenyőn, ahol az ifjúsági táborban a Pro Democrația Egyesület tartja éves demokráciatáborát.

/_f/Kozlemeny_kepek/017/julius/besenyo1.jpg

"A Kovászna megyébe látogató turisták közel kilencven százaléka román nemzetiségű, annak ellenére, hogy sokakban még mindig él az a tévhit, hogy a Székelyföldön nem szolgálják ki kenyérrel azt, aki románul kéri. A bukaresti média pedig előszeretettel építi tovább ezeket az előítéleteket. Éppen ezért az elmúlt két évben meghívásunkra több mint 200 bukaresti újságíró, blogger érkezett Kovászna megyébe, hogy megismerjék, milyen turisztikai lehetőségeket nyújt ez a vidék" – mutatott rá beszédében Grüman Róbert, aki a tábor megnyitóján vett részt.

/_f/Kozlemeny_kepek/017/julius/besenyo2.jpg

Kitérve a romániai magyarság helyzetére, Grüman Róbert emlékeztetett, hogy a román politikai vezetők szerint Románia kisebbségpolitikája példaértékű, azonban nem kérdezik meg a magyar közösséget, hogy valóban így van-e. Erdély és Románia egyesülésének centenáriuma közeledtével még inkább szükség van a párbeszédre, hogy megtalálják azokat a közös pontokat, amelyek összehozhatják a román, a magyar és a többi kisebbségi közösségeket. A Pro Democrația Egyesület felé fordulva javasolta Grüman Róbert, hogy közösen szervezzenek jövőben eseményeket, amelyeken megvitathatják a kisebbségi kérdést.  

/_f/Kozlemeny_kepek/017/julius/besenyo4.jpg

A megnyitón felszólalt még Nicolae Radocea alprefektus, Kristó Kinga, a Kovászna Megyei Ifjúsági Alapítvány elnöke, Ioana Covei, az ENSZ romániai ifjúsági küldötte, Ioana Băltărețu, az Országos Diáktanács részéről, Mihai Dragoș, az Országos Ifjúsági Tanács elnöke, Iuliana Iliescu, a Pro Democrația Egyesület projektmenedzsere, Cătălin Lazăr, a Kovászna Megyei Sport és Ifjúsági Igazgatóság tanácsosa házigazdaként köszöntötte a résztvevőket.

Az augusztus 29-e és szeptember 4-e között zajló táborban közel száz, diáktanácsban aktiváló középiskolás vesz részt az ország egész területéről. A hatodik alkalommal szervezett rendezvénynek három éve Sepsibesenyő ad otthont.

 

«2020. július»
HKSzCsPSzV
293012345
6789101112
13141516171819
20212223242526
272829303112
Az első hónap mérlege: 15 bevetésen a baróti tűzoltók

Az első hónap mérlege: 15 bevetésen a baróti tűzoltók

Létrehozva: 2020. július 2.
Pontosan egy hónappal ezelőtt, június 2-án kezdte meg működését az új baróti tűzoltóegység és rohammentő-szolgálat, ahol hat hivatásos tűzoltó biztosít állandó szolgálatot. Az első hónap mérlegét Adrian Simtea, megyei tűzoltóparancsnok Tamás Sándorral, Kovászna Megye Tanácsának elnökével és Lázár Kiss Barnával, Barót polgármesterével közösen vonta meg. Mint kiderült, az Erdővidéken szolgálatot teljesítő tűzoltók 15 bevetésen voltak, ez mellett a heves esőzések okozta károk elhárításában, árvízvédelmi akciókban vettek részt.

Maszk és fertőtlenítőszer a kovásznai és bodzafordulói kórháznak

Maszk és fertőtlenítőszer a kovásznai és bodzafordulói kórháznak

Létrehozva: 2020. július 1.
Ötvenezer lej értékben biztosított Kovászna Megye Tanácsa maszkot és fertőtlenítőszert a kovásznai Benedek Géza Szív és Érrendszeri Rehabilitációs Kórház két alegységének, a kovásznai és bodzafordulói városi kórháznak. Az Egészségügyi Minisztérium alárendeltségébe tartozó szívkórház alegységei a Kovászna és Bodzaforduló térségében lakók számára nyújtanak kórházi ellátást.

Minden háromszéki településen korszerűsítették az elektromos hálózatot

Minden háromszéki településen korszerűsítették az elektromos hálózatot

Létrehozva: 2020. június 30.
Az országban elsőként Kovászna megyében sikerült száz százalékban korszerűsíteni az elektromos hálózatot és Háromszéken a legkisebb a hálózati veszteség, derült ki azon a sepsiszentgyörgyi sajtótájékoztatón, amelyet Józsa Csaba, az Electrica energiaszolgáltató Kovászna és Hargita megyéért felelős igazgatója és Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke tartott. 

Képzett és megbízható szakemberekre mindig szükség lesz

Képzett és megbízható szakemberekre mindig szükség lesz

Létrehozva: 2020. június 24.
A minőségi szakoktatás kérdése egyaránt fontos a közösség és a gazdaság jövője szempontjából, a fiatalokat érdemes mentorálni a pályaválasztásnál, derült ki azon a kézdivásárhelyi sajtótájékoztatón, amelyet a Tanulj szakmát uniós pályázat kapcsán szerveztek szerdán a Nexxon vállalat székhelyén. 

Egészségügy és közberuházások

Egészségügy és közberuházások

Létrehozva: 2020. június 18.
A megyei sürgősségi kórházat, a gyerekvédelmi rendszert érintő döntéseket hozott Kovászna Megye Tanácsa júniusi soros ülésén. A testület ugyanakkor több, pályázati forrásból finanszírozott beruházás esetében is kiigazította a műszaki-gazdasági mutatókat, hogy folytatni lehessen a munkát. 

Az emberek biztonsága a legfontosabb

Az emberek biztonsága a legfontosabb

Létrehozva: 2020. június 16.
Kovászna Megye Tanácsa 12 darab egyenruhára felszerelhető videókamerát, úgynevezett testkamerát vásárolt a megyei rendőrség számára. A BodyCam kamerák összértéke 11 ezer lej, a felszerelést a Kovászna Megyei Rendőrség ingyenes használatra kapta.

Az Európai Parlament asztalára kerülhet a székelyföldi medveprobléma

Az Európai Parlament asztalára kerülhet a székelyföldi medveprobléma

Létrehozva: 2020. június 16.
A román kormány részéről sem jó szándék, sem akarat nincs a medveprobléma megoldására, éppen ezért a székelyföldi megyék tanácselnökei, Borboly Csaba, Hargita megye, Péter Ferenc Maros megye és Tamás Sándor, Kovászna megye tanácsának elnöke, valamint Gabor Alexandru-Adrian, Brassó Megye Tanácsának alelnöke múlt év novemberében petíciót nyújtott be az Európai Parlament Petíciós Bizottságához az elszaporodott medvepopuláció kapcsán. Vincze Loránt európai parlamenti képviselő támogatta az elképzelést, amelyet elfogadott a petíciós bizottság. A Központi Fejlesztési Régióban lévő megyei tanácselnökök május végi megbeszélésén Fehér és Szeben megye képviselői is csatlakoztak a petícióhoz.

A Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület versenyvizsgát szervez

Létrehozva: 2020. június 15.
A sepsiszentgyörgyi Kovászna Megye Turizmuásért Egyesület állást hirdet tehnikai apparátusának turisztikai programszervező állásának betöltésére (COR 243102).

Újdonság a vendéglátásban: érintésmentes OKOS megoldás a hagyományos papír alapú menük helyett

Újdonság a vendéglátásban: érintésmentes OKOS megoldás a hagyományos papír alapú menük helyett

Létrehozva: 2020. június 11.
Egyedi ötlet segíti a vendéglátó egységek munkáját, a vendégeknek a kínálat eléréséhez mindössze az okos-telefonjukra van szükségük. Már háromszéki vendéglők is alkalmazzák a sepsiszentgyörgyi Contactonomy startup vállalkozás Contactless Menü megoldását. 

Biztonságos Háromszék a turisták számára

Biztonságos Háromszék a turisták számára

Létrehozva: 2020. június 5.
Kovászna megye az ország első régiója, amely COVID Safe Place tanúsítványban részesíti az óvintézkedéseket betartó szállásadó egységeket. A Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület által elindított Visit Covasna Safe Place program révén ez idáig több mint 60 háromszéki szolgáltató részesült a bizonylatban.

Működik a baróti tűzoltóegység és rohammentő-szolgálat

Működik a baróti tűzoltóegység és rohammentő-szolgálat

Létrehozva: 2020. június 2.
Megkezdte működését az új tűzoltóegység Baróton. Júniustól hat hivatásos tűzoltó biztosít szolgálatot 24 órás váltásban, akik egyelőre Sepsiszentgyörgyről ingáznak a baróti kórház udvarán felépített egységhez. Az új tűzoltóállomást Kovászna Megye Tanácsa erdővidéki önkormányzatokkal közösen építette, működtetését a Kovászna Megyei Katasztrófavédelmi Felügyelőség biztosítja.  

Tűzoltóegység és rohammentő-szolgálat Erdővidéken

Tűzoltóegység és rohammentő-szolgálat Erdővidéken

Létrehozva: 2020. május 28.
Az emberek biztonsága érdekében hozott döntéseket Kovászna Megye Tanácsa csütörtöki soros ülésén, többek között a baróti tűzoltóegység befejezéséhez szükséges költségek biztosítása és a megyei kórház költségvetésének átrendezése szerepelt a napirenden.   

Teljes körű korszerűsítés 22,5 kilométeren

Teljes körű korszerűsítés 22,5 kilométeren

Létrehozva: 2020. május 26.
Az elmúlt ötven év legnagyobb összehangolt fejlesztése zajlik a Bodzavidéket Orbaiszékkel összekötő útszakaszon. A Nagyborosnyó-Nagypatak-Bodzaforduló közötti 22,5 kilométeres 121A jelzésű megyei út újjáépítését jövő év végére fejezik be.

Biztonságos körülmények között várják a véradókat

Biztonságos körülmények között várják a véradókat

Létrehozva: 2020. május 20.
Kovászna Megye Tanácsa húszezer lej értékben biztosított védőfelszerelést és fertőtlenítőszereket a Kovászna megyei vérközpontnak. Országos premier, hogy az összegből fertőtlenítőkaput is vásároltak, a hazai vérközpontok közül elsőként itt működik ilyen felszerelés.

Most van, ami eddig nem volt: aszfaltút Futásfalván

Most van, ami eddig nem volt: aszfaltút Futásfalván

Létrehozva: 2020. május 19.
Egy nagyobb, összefüggő munkálat első megvalósítását adták át ma Futásfalván, ahol a falubejáratától a központig, a régi községházáig tartó hatszáz méteres leaszfaltozott útszakasznak örvendhetnek a helyiek. A falu történetében egyedinek számító egymillió lej értékű beruházás a helyi tanács költségvetéséből és a megyei önkormányzat anyagi támogatásával valósult meg. A munkálatokat júniusban folytatják.

Elindult Erdővidék legfontosabb infrastrukturális beruházása

Elindult Erdővidék legfontosabb infrastrukturális beruházása

Létrehozva: 2020. május 18.
Két szakaszon kezdenek neki a Málnásfürdő-Barót-ágostonfalvi híd közötti megyei út újjáépítésének. Hétfőn kora délután átvette a terepet az építőcég, az ágostonfalvi hídtól a véczeri emlékműig tartó szakaszon, illetve a baróti körgyűrű bejáratainál már kitették az útlezárást jelző táblákat és elkezdődött a munkálat.

Összefogásból, szolidaritásból és fegyelmezettségből jelesre vizsgázott Háromszék

Összefogásból, szolidaritásból és fegyelmezettségből jelesre vizsgázott Háromszék

Létrehozva: 2020. május 15.
Kevesebb központosításra és nagyobb decentralizációra van szükség, a terepismeretet szükséghelyzetben sem szabad aláértékelni, a háromszéki, sepsiszentgyörgyi közösség fegyelmezettsége, összetartása példaértékű, hangsúlyozták közös sajtótájékoztatójukon a háromszéki elöljárók. Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke és Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere pénteken Szükségállapot és vészhelyzet között címmel elemezte az elmúlt időszakot, meghatározva a következő önkormányzati prioritásokat is. 

Újabb segítségnyújtás az egészségügyi intézményeknek

Újabb segítségnyújtás az egészségügyi intézményeknek

Létrehozva: 2020. május 14.
Elsősorban az egészségügyi rendszert támogató döntéseket hozott csütörtöki tanácsülésén Kovászna Megye Tanácsa, ugyanakkor nem áll meg a munka a beruházások terén sem: bejelentették, jövő héten kezdődik a munka a 121A országúton, Nagyborosnyó és Bodzaforduló között és a Málnásfürdő-Hatod-Barót-ágostonfalvi híd közötti szakaszon.

Bővítik a tesztelési lehetőségeket Háromszéken - Használatba adták a megyei kórház PCR-laboratóriumát

Bővítik a tesztelési lehetőségeket Háromszéken - Használatba adták a megyei kórház PCR-laboratóriumát

Létrehozva: 2020. május 12.
A jövő laboratóriumát helyezték üzembe a sepsiszentgyörgyi Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Kórház számára. A HS Timber Production által adományozott gépsort a Kovászna Megye Tanácsának anyagi támogatásával kialakított helyszínen rendezték be a megyeszékhelyen. A koronavírus kimutatásában használatos, PCR-tesztelésre alkalmas molekuláris biológia laboratóriumot kedden adták át használatba a kórháznak.

Gyorssegély a megyei vérközpontnak

Gyorssegély a megyei vérközpontnak

Létrehozva: 2020. április 30.
Több olyan határozatot fogadott el Kovászna Megye Tanácsa csütörtöki online tanácsülésén, amely a COVID-19 vírus okozta járványhelyzettel kapcsolatos, ugyanakkor a testület beruházásokkal, szervezési kérdésekkel kapcsolatosan is hozott döntéseket.

Hangsúlyosan foglalkoznak a megyei szociális hálóval

Hangsúlyosan foglalkoznak a megyei szociális hálóval

Létrehozva: 2020. április 29.
Kovászna Megye Tanácsa újabb anyagi támogatást nyújt a Kovászna Megyei Szociális Ellátási és Gyermekvédelmi Vezérigazgatóság biztonságos működésékez. Az előirányzott 209 ezer lejt Covid-tesztek végézésre, védőfelszerelések, fertőtlenítőszerek megvásárlására, valamint a rezidenciális központokban dolgozók napi ellátásának fedezésére fordítják.

Hosszú távú és összefüggő fejlesztések Brassó megyével

Hosszú távú és összefüggő fejlesztések Brassó megyével

Létrehozva: 2020. április 29.
Prioritás a Sepsiszentgyörgy-Brassó gyorsforgalmi út elkészítése, az Erdővidéket Brassó irányába nyitó megyei út javítása egyidejűleg történik a két megyében, a vidombáki reptéren pedig jól halad az építkezés – ebben a három témában egyeztetett a Kovászna és Brassói megyei tanács vezetősége.

A megyei tanács adománya a háromszéki családorvosoknak

A megyei tanács adománya a háromszéki családorvosoknak

Létrehozva: 2020. április 23.
Kovászna Megye Tanácsa védőfelszerelést és fertőtlenítőszert adományozott a megye minden családorvosának. A csomagokat április 22-én szállították ki Sepsiszentgyörgyre, Kézdivásárhelyre, Barótra, Bodzafordulóra és Kovásznára, ahonnan a körzeti vidéki orvosi rendelőkbe juttatják el azokat.

Lezárult a Pro Economica Alapítvány pályázata

Lezárult a Pro Economica Alapítvány pályázata

Létrehozva: 2020. április 15.
Befejezte a támogatások kifizetését a székelyföldi kisösszegű mezőgazdasági támogatási program keretén belül a Pro Economica Alapítvány. A magyar kormány gazdaságfejlesztési programja révén Kovászna megyében közel ötmilliárd forintnyi támogatás érkezett. 

Kétszer ad, aki gyorsan ad!

Kétszer ad, aki gyorsan ad!

Létrehozva: 2020. április 14.
Kedden délben osztották szét azokat az életmentő felszereléseket Sepsiszentgyörgyön, amelyet Magyarország Kormánya adományozott az RMDSZ közbenjárásának köszönhetően azoknak, akik a koronavírus elleni küzdelem élvonalában harcolnak. 

Sikertörténetek koronavírus idején

Sikertörténetek koronavírus idején

Létrehozva: 2020. április 7.
Térdre kényszerítette a StartUp vállalkozások nagy részét a koronavírus okozata gazdasági helyzet. Sok új cég nehézségekkel küzd, azonban vannak, akik leleményesen helyt állnak, a szükségállapotnak megfelelően átprofilálódtak.  

Felfüggesztik a civil szerveteknek és egyházaknak szóló pályázatokat

Létrehozva: 2020. április 3.
Elvi döntést hozott Kovászna Megye Tanácsa: felfüggeszti idénre pályázati programját a civil, egyházi és sportegyesületek számára. A megyei tanácsosok csütörtöki ülésükön felhatalmazták az önkormányzat vezetőségét, hogy készítse elő az erre vonatkozó határozattervezetet. 

Indul Erdővidék úthálózatának teljeskörű korszerűsítése

Indul Erdővidék úthálózatának teljeskörű korszerűsítése

Létrehozva: 2020. április 3.
Erdővidék Modernizációs Programjának legfontosabb beruházásaként egy hónapon belül elkezdődik a Hatodon keresztül vezető, Málnásfürdő és az ágostonfalvi híd közötti 33 kilométeres útszakasz teljeskörű felújítása. A 75 millió lejes beruházást uniós és saját forrásból végzi Kovászna Megye Tanácsa.

Kezdik a koronavírus tesztelésre alkalmas laboratórium kialakítását

Kezdik a koronavírus tesztelésre alkalmas laboratórium kialakítását

Létrehozva: 2020. április 2.
Módosították és átszervezték a megyei kórház költségvetését, ugyanakkor a családorvosok védelmét szolgáló programot kezdeményezett Kovászna Megye Tanácsa csütörtöki ülésén. A megyei tanácsosok döntöttek arról is, hogy az elkövetkezőkben online tartják az üléseket. 

Hazamehetett az első meggyógyult beteg

Hazamehetett az első meggyógyult beteg

Létrehozva: 2020. április 1.
Kiengedték az első meggyógyult, koronavírussal fertőzött beteget a sepsiszentgyörgyi Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórházból, ugyanakkor megkezdték az intézmény alkalmazottainak széleskörű tesztelését a ProVitam Egészségügyi Központon keresztül, jelentették be szerdai sajtótájékoztatójukon a megye és a kórház vezetői.

Kéznyújtás a nehéz időkben is

Kéznyújtás a nehéz időkben is

Létrehozva: 2020. március 26.
Kovászna Megye Tanácsa egymillió lej pályázati keretet különített el a megyében szociális tevékenységet végző civil szervezetek számára. Idén is kiemelten segítik főként az otthoni idős- és betegápolást, valamint a gyerekeknek és fogyatékkal élő személyeknek kialakított nappali központok fenntartását.

Összefogás a háromszéki kórházakért

Összefogás a háromszéki kórházakért

Létrehozva: 2020. március 26.
Intézmények, cégek, civil szervezetek és természetes személyek fogtak össze a Kovászna megyei kórházak támogatása érdekében, anyagi vagy tárgyi segítség nyújtásával, hogy a koronavírus-járvány idején a lehető legszakszerűbb betegellátást tudják nyújtani.

Elhalasztották a Visit Covasna Gálát - A koronavírus térdre kényszerítette a háromszéki turizmust

Elhalasztották a Visit Covasna Gálát - A koronavírus térdre kényszerítette a háromszéki turizmust

Létrehozva: 2020. március 25.
A hatályban lévő rendezvényszervezési korlátozások miatt, valamint tekintettel a kihirdetett szükségállapotra, a szervezők egy későbbi időpontban tartják meg a Visit Covasna Gálát. Miközben a turisztikai szakemberek sikeres évre készültek, a visszajelzések szerint a koronavírus járvány miatt az ágazat gyakorlatilag térdre kényszerült, hívta fel a figyelmet Grüman Róbert, Kovászna Megye Tanácsának alelnöke, aki elmondta: a Kovászna Megye Turizmusáért egyesület munkatársai előzetes felmérést készítettek a koronavírus hatásáról a turizmus területén. 

A gondoskodó megelőzés csökkenti a bajt

A gondoskodó megelőzés csökkenti a bajt

Létrehozva: 2020. március 16.
Sürgősségi intézkedések léptek érvénybe a sepsiszentgyörgyi, baróti és kézdivásárhelyi kórházakban a koronavírus-járvány megfékezése és a hatékony betegellátást miatt. Tekintettel a jelenlegi országos járványhelyzetre március 16-tól, hétfőtől kezdődően minden egyes Kovászna megyei, önkormányzati fenntartású kórházba érkező beteg, beleértve a sürgősségi eseteket is, kötelező módon járványtani szűrésen megy keresztül.

Óvintézkedések Kovászna Megye Tanácsánál és alárendelt intézményeinél - Kérjük a megye lakóit, őrizzék meg nyugalmukat!

Óvintézkedések Kovászna Megye Tanácsánál és alárendelt intézményeinél - Kérjük a megye lakóit, őrizzék meg nyugalmukat!

Létrehozva: 2020. március 13.
A koronavírus-fertőzések elterjedésének megelőzése érdekében a Kovászna Megye Tanácsa és a fenntartásában működő intézmények esetében egy sor azonnali intézkedést vezettek be. Arra kérnek mindenkit, lehetőleg telefonon (0267-311 190) vagy elektronikus úton (office@kvmt.ro) végezze az ügyintézést, mert a megyei önkormányzat székhelyén kizárólag az intézmény alkalmazottai és esetről-esetre más közintézmény vezetője tartózkodhat. Kovászna Megye Tanácsánakügyfélfogadó irodája március 31-ig csökkentett programmal, vagyis munkanapokon 9-12 óra között működik, ideiglenesen a porta külső bejáratánál ablakos rendszerben. Ugyanott zajlik az urbanisztikai ügyfélszolgálat is.

Területiség és regionális fejlesztés - Európai régiók képviselői tanácskoznak Háromszéken

Területiség és regionális fejlesztés - Európai régiók képviselői tanácskoznak Háromszéken

Létrehozva: 2020. március 5.
Kovászna Megye Tanácsának meghívására március 11-12. között Háromszéken tartja tavaszi plenáris ülését az Európai Régiók Közgyűlése (AER). Kovászna városában szerdán és csütörtökön tizenöt ország száz képviselője a regionális fejlesztések témakörét területi megközelítésben vitatja meg. 

Kellő figyelem a turizmusban dolgozóknak

Kellő figyelem a turizmusban dolgozóknak

Létrehozva: 2020. március 2.
  Huszonnégy kategóriában díjazzák a Kovászna megyei idegenforgalmi szereplőket, a Visit Covasna Gála verseny idei kiadásán. A Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület, Kovászna Megye Tanácsa és a Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara által második alkalommal meghirdetett versenyre március 2-tól lehet jelölni. 

Élményalapú IT oktatás

Élményalapú IT oktatás

Létrehozva: 2020. február 27.
Február 26-án, szerdán, a csíkszentsimoni polgármesteri hivatalban szervezett StartUp-os szakmai találkozón a pályázat részleteit ismertették, valamint Simon Norbert bemutatta innovatív, oktatásra épülő vállalkozását.

Minőségi szintlépés a szociális szférában - Újabb StartUp pályázatot indít Kovászna Megye Tanácsa

Minőségi szintlépés a szociális szférában - Újabb StartUp pályázatot indít Kovászna Megye Tanácsa

Létrehozva: 2020. február 27.
17 társadalmi vállalkozás nyer egyenként 100 ezer eurós vissza nem térítendő támogatást Kovászna Megye Tanácsának új pályázatán. A megyei önkormányzat az Aktív Polgárság Erőforrás Központtal és a Szociális Innovációért Egyesülettel közösen indítja útjára február 27-től, Social Economy Start Up címmel az új gazdaságélénkítő európai uniós pályázatát.

Meghirdették a civil szervezeteknek és egyházaknak szóló pályázatokat

Meghirdették a civil szervezeteknek és egyházaknak szóló pályázatokat

Létrehozva: 2020. február 24.
Idén is nyolc kategóriában hirdet pályázatot Kovászna Megye Tanácsa. Civil szervezetek, egyházak, ifjúsági és diákszervezetek, sportolók, egyesületek és alapítványok igényelhetnek támogatást többek között kulturális és szabadidős programok, rendezvények szervezésére, kiadványok megjelentetésére, népviselet, örökségvédelmi és sportprojektek résztámogatására, de falugondnoki szolgálat biztosítására és egyházi ingatlanok karbantartására, restaurálására is.

Social Economy Start Up pályázat indul

Létrehozva: 2020. február 24.
Kovászna Megye Tanácsa közösen az Aktív Polgárság Erőforrás Központtal és a Szociális Innovációért Egyesülettel új gazdaságélénkítő európai uniós pályázatot indít útjára, 100 000 eurós támogatást nyerhet üzleti ötletével!

Răzvan Pascu: Székelyföld olyan szimbólum, amire mindenki büszke kell legyen

Răzvan Pascu: Székelyföld olyan szimbólum, amire mindenki büszke kell legyen

Létrehozva: 2020. február 23.
Háromszék turisztikai adottságait népszerűsítette a Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület a 43. alkalommal megszervezett Romániai Turisztikai Vásáron (TTR), Bukarestben. A hétvégi rangos expón Kovászna, Hargita és Maros megye közös Székelyföld standon mutatták be a térség sokszínűségét.   

Regionális együttműködés jelenti a jövőt

Regionális együttműködés jelenti a jövőt

Létrehozva: 2020. február 20.
Stratégiai partnerség jellemzi Brassó és Kovászna együttműködését, hangsúlyozták csütörtökön sepsiszentgyörgyi közös sajtótájékoztatójukon a két megye elöljárói. Az eseményen a vidombáki reptér építéséről, a két megye közötti gyorsforgalmi útról, sepsiszentgyörgyi kerülőútról és a Brassó-Bákó autópályáról beszéltek. 

Kevesebb pénzből jól gazdálkodni

Kevesebb pénzből jól gazdálkodni

Létrehozva: 2020. február 19.
Jelentősen kisebb költségvetésből gazdálkodhat idén Kovászna Megye Tanácsa, a megszorítások elsősorban a működési részt érintik, derült ki legutóbbi soros ülésen, amelyen elfogadták a megye 2020-ra szóló büdzséjét.

Konferencia a méhészet fontosságáról

Konferencia a méhészet fontosságáról

Létrehozva: 2020. február 4.
Február 15-én méhészeti szakmai konferenciát szervez a Kovászna Megyei Méhészegyesület a Székely Mikó Kollégium dísztermében, Kovászna Megye Tanácsa és az AgroSic Közösségek Közti Társulás partnerségével. 

Székelyföldi aranyérem a nemzetközi pálinkaversenyen

Székelyföldi aranyérem a nemzetközi pálinkaversenyen

Létrehozva: 2020. február 3.
A Székelyföldi Pálinkamustra díjazottjai Közép-Európa legnagyobb pálinkaversenyén, a XI. Quintessencen is megállták a helyüket. Számos elismerést hoztak haza magán és bérfőzetők, illetve kereskedelemben kapható párlatok kategóriában.   

Szent László öröksége

Szent László öröksége

Létrehozva: 2020. január 31.
A székelyek hű katonái voltak a határvédő lovagkirálynak, Székelyföldön a mai napig is hisznek legendás élete útmutatásainak, amely napjainkban is segít abban, hogy itt a Kárpát-kanyarban őrizzük a magyar nyelv, és egyben az európai kultúrkör határait, hangsúlyozta Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke csütörtök délután azon a sepsiszentgyörgyi konferencián, amelyet a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzattal közösen szerveztek a Testvérmegyei együttműködés Székelyfölddel Szent László öröksége jegyében című program részeként.

Gazdálkodó önkormányzat az összehangolt fejlesztésekért

Gazdálkodó önkormányzat az összehangolt fejlesztésekért

Létrehozva: 2020. január 23.
Közel harmincmillió lejt osztott szét községeknek programokra csütörtöki tanácsülésén Kovászna Megye Tanácsa. A testület több olyan tanácshatározatot fogadott el, amely a megyei tanács fenntartásában működő intézmény szervezési kérdéseire vonatkozott.

Hálózati együttműködés a StartUp vállalkozások titka

Hálózati együttműködés a StartUp vállalkozások titka

Létrehozva: 2020. január 22.
A StartUp-os vállalkozások hosszú távú sikerét a közös hálózatba tömörülés biztosíthatja – fogalmazódott meg a szerdai szakmai találkozón. A megyei önkormányzat nagy gyűléstermében megtartott eseményen tájékoztatást nyújtottak a program aktualitásairól, valamint három vállalkozást is bemutattak.

Magyar kultúra napja az összetartozás jegyében

Magyar kultúra napja az összetartozás jegyében

Létrehozva: 2020. január 22.
A nemzeti összetartozás jegyében ünnepelték Háromszéken a magyar kultúra napját. Kovászna Megye Tanácsa és a Kovászna Megyei Művelődési Központ szervezésében kedden Sepsiszentgyörgyön anyaországi testvér- és partnermegyékkel, az erdélyi szórványközösségekkel közösen tartottak gálaműsort. Ez alkalommal került sor a Háromszék kultúrájáért díj átadására is, idén Albert Ernő néprajzkutató kapta a rangos kitüntetést.


Egyenesbe került a megyei kórház költségvetése

Egyenesbe került a megyei kórház költségvetése

Létrehozva: 2019. december 30.
Kovászna Megye Tanácsa a megyei sürgősségi kórház fenntartási és személyzeti költségeire fordította azt a 4 millió lejt, amelyet a kormány december 24-én utalt ki a háromszéki önkormányzatnak, ezzel sikerült az egészségügyi intézmény költségvetését egyenesbe hozni.

Angyalfia Dan Tanasă részéről

Angyalfia Dan Tanasă részéről

Létrehozva: 2019. december 23.
Advent utolsó hetében érkezett a felszólítás a Kovászna Megyei Törvényszéktől, hogy Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke tájékoztassa arról, hogy végrehajtotta-e a 2018. szeptember 20-án hozott határozatot. Mint ismeretes, Dan Tanasă azért jelentette fel kétszer is a megyei önkormányzatot, mert az épület homlokzatán és a bejárati ajtón egymás mellett volt a román és a magyar felirat.

Új védőruhát kaptak a háromszéki tűzoltók

Új védőruhát kaptak a háromszéki tűzoltók

Létrehozva: 2019. december 20.
Jövőre az új baróti tűzoltóállomás beüzemelését és két új tűzoltóautó beszerzését tűzte ki célul Kovászna Megye Tanácsa közösen a Kovászna Megyei Katasztrófavédelmi Felügyelőséggel, jelentette be Tamás Sándor tanácselnök annak apropóján, hogy pénteken a tűzoltóság bemutatta azokat a védőruhákat és felszereléseket, amelyeket a megyei önkormányzat támogatásával vásároltak meg.

Biztonságos jövőtervezés a gyermekvédelmi rendszerben

Biztonságos jövőtervezés a gyermekvédelmi rendszerben

Létrehozva: 2019. december 13.
Idéntől átalakult a szociális ellátási és gyermekvédelmi rendszer fenntartása, szerkezetileg is vannak változások, illetve bővítették a szociális szolgáltatásokat is – derült ki Kovászna Megye Tanácsának decemberi soros ülésén és az azt követő 20. Megyeinfón. A pénteki tanácsülés napirendjén nyolc olyan határozattervezet szerepelt, amely a Kovászna Megyei Szociális Ellátási és Gyermekvédelmi Vezérigazgatóság tevékenységéhez kötődik.  

Zsúfolásig megtelt a közösségi ház Barátoson

Zsúfolásig megtelt a közösségi ház Barátoson

Létrehozva: 2019. december 9.
Új Közösségi Házat adtak használatba Barátoson december 9-én, hétfőn. Az egykori szövetkezeti üzlet épületéből kialakított ingatlant Leader programból újította fel a helyi önkormányzat.  

Felkészülten a téli időszakra

Felkészülten a téli időszakra

Létrehozva: 2019. december 3.
A Kovászna megyei Út és Híd Rt. biztosítja ezen a télen is a megyei utak téli karbantartását. A megyei önkormányzat alárendeltségébe tartozó vállalat a téli hónapok alatt Sepsiszentgyörgyön, Kézdivásárhelyen, Baróton és Bodzafordulón működtet hótalanítási bázist, innen indítják a gépeket, amikor az időjárás megköveteli.

Elindultak a StartUp vállalkozások - Több mint 120 vállalkozás, közel 5 millió EUR kezdőtőke Kovászna megyében

Elindultak a StartUp vállalkozások - Több mint 120 vállalkozás, közel 5 millió EUR kezdőtőke Kovászna megyében

Létrehozva: 2019. november 29.
A Központi Régió vállalkozásfejlesztési programjában résztvevők közül már többen nekiláttak cégük konkrét megvalósításának: van, aki a szükséges papírforma elvégzése után a támogatott összegre várt, és van, aki önköltségen látott neki álma megvalósításához. Egyik ilyen finanszírozási programot Kovászna Megye Tanácsa pályázta meg partnerségben a Loop Operations Kft.-vel és a Tudásalapú Gazdaságért Egyesülettel.

Gyarapodó intézményrendszer bővülő feladatkörrel

Gyarapodó intézményrendszer bővülő feladatkörrel

Létrehozva: 2019. november 28.
Kovászna Megye Tanácsa gyarapítani szeretné intézményrendszerét, az évek során egyre bővülő feladatköröknek megfelelő működési helyszíneket kell biztosítani, hangsúlyozta Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke a megyei önkormányzat csütörtöki soros ülésén és az azt követő Megyeinfón. A testület többek között költségvetésmódosításról is szavazott, ennek részeként 4,1 millió lejt különítettek el a sepsiszentgyörgyi egykori tervezőintézet megvásárlásának elindítására.

Petíciót indítottak az elszaporodott medvetámadások miatt - Közös fronton Hargita, Maros, Kovászna és Brassó megye

Petíciót indítottak az elszaporodott medvetámadások miatt - Közös fronton Hargita, Maros, Kovászna és Brassó megye

Létrehozva: 2019. november 27.
Hargita, Maros, Kovászna és Brassó megyének közös frontot kell alkotnia medveügyben, sürgetve a bukaresti hatóságokat, hogy lépjenek az egyre veszélyesebb helyzet megoldása érdekében, ugyanakkor európai segítséget kérnek, hogy az uniós intézmények gyakoroljanak nyomást Romániára. A székelyföldi megyék tanácselnökei: Péter Ferenc, Borboly Csaba és Tamás Sándor, valamint Gabor Alexandru-Adrian, Brassó Megye Tanácsának alelnöke kedden egy sepsiszentgyörgyi sajtótájékoztatón írták alá azt a petíciót, amelyet az Európai Parlament petíciós bizottságához nyújtanak be az elszaporodott medvepopuláció kapcsán. Vincze Loránt, az RMDSZ EP-képviselője Skype-on jelentkezett be, vállalva az ügy képviseletét a bizottságban.

Sepsiszentgyörgyön modern technológiával dolgoznak a szemészeti osztályon

Sepsiszentgyörgyön modern technológiával dolgoznak a szemészeti osztályon

Létrehozva: 2019. november 27.
Öt új korszerű orvosi készülékkel bővült a Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház szemészeti osztálya. A közel 700 ezer lej értékű beruházásból innovatív eszközöket vásároltak: műtőlámpát, szürkehályog és retina műtétekre alkalmas fakoemulzifikációs készüléket, műtő ágyat és széket, LED technológiás operációs mikroszkópot, valamint a dioptriák értékeit meghatározó kerato-refraktométert.  

Szülőfalujában köszöntötték a 90. éves Egyed Ákost - Történészgenerációk példaképe

Szülőfalujában köszöntötték a 90. éves Egyed Ákost - Történészgenerációk példaképe

Létrehozva: 2019. november 24.
Szülőföldjének tartja Háromszéket, Erdővidéket, Bodost, sőt, szülőfalujának dolgos népe mintaként szolgált, próbálta életét úgy alakítani, hogy szolgálat legyen, osztotta meg Dr. Egyed Ákos történész gondolatait Bodoson a református templomban. A népszerű történészprofesszort, akadémikust 90. születésnapja alkalmából szülőfalujában köszöntötték, a református templomban vasárnap tartott ünnepségen nemcsak a falu lakói vettek részt, hanem Sepsiszentgyörgyről, Kolozsvárról és Budapestről is érkeztek barátok és ismerősök, pályatársak személyesen üdvözölni a népszerű történészt.

Elkezdődött a támogatási szerződések aláírása - Háromszéken több mint 1200-an pályáztak a Pro Economica Alapítványhoz

Elkezdődött a támogatási szerződések aláírása - Háromszéken több mint 1200-an pályáztak a Pro Economica Alapítványhoz

Létrehozva: 2019. november 22.
Nagy sikere volt a magyar kormány gazdaságfejlesztési programjában kiírt vissza nem térítendő támogatásnak, melynek székelyföldi lebonyolítója a Pro Economica Alapítvány. A székelyföldi kisgazdák legtöbb 15 ezer eurós vissza nem térítendő támogatást igényelhettek a program keretén belül. Háromszéken a támogatási szerződések aláírása pénteken Bodokon kezdődött el.

A Kovászna Megye turizmusáért egyesület versenyvizsgát szervez

Létrehozva: 2019. november 21.
A Kovászna Megye Turizmuásért Egyesület Sepsiszentgyörgyön a Szabadság tér 2. szám alatti székhelyén, állást hirdet tehnikai apparátusának turisztikai elemző állásának betöltésére (COR 263204).

Felújított óvoda Baróton és Málnásfürdőn - Óvodafejlesztés a Kárpát-medencében

Felújított óvoda Baróton és Málnásfürdőn - Óvodafejlesztés a Kárpát-medencében

Létrehozva: 2019. november 20.
Szilárd oktatási rendszerrel a magyar identitást meg tudjuk őrizni, meg tudjuk erősíteni, fogalmazott Potápi Árpád János, nemzetpolitikáért felelős államtitkár szerdán Háromszéken, ahol részt vett a magyar kormány támogatásával felújított baróti Cimbora és a málnásfürdői óvoda átadóján.

Budapesten a székely `48-as ereklye - A nemzet fővárosában látható Gábor Áron rézágyúja

Budapesten a székely `48-as ereklye - A nemzet fővárosában látható Gábor Áron rézágyúja

Létrehozva: 2019. november 18.
Négy évtizedes bukaresti hányódás után hozták haza Sepsiszentgyörgyre, ahonnan tízéves sikertörténetet követően most félévig Budapesten vendégeskedik Gábor Áron egyetlen fennmaradt eredeti ágyúja, valamint a Székely Nemzeti Múzeum további hatvan értékes műtárgya, amelyek a háromszéki önvédelmi harc tárgyi emlékei. A Lészen ágyú című kiállítást hétfőn nyitották meg a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeumban, az intézmény fennállásának 101. évfordulójára szervezett ünnepségsorozat részeként. Ez alkalommal bemutatták a Háromszék nem alkuszik emlékévet lezáró Lesz ágyú! Lesz muníció című tanulmánykötetet is.

Az egyedi székely kolbászhoz lélek is kell Székelyföldi Kolbászfesztivál Sepsiszentgyörgyön

Az egyedi székely kolbászhoz lélek is kell Székelyföldi Kolbászfesztivál Sepsiszentgyörgyön

Létrehozva: 2019. november 17.
A családias hangulat teszi egyedivé a Székelyföldi Kolbászfesztivált – állapították meg a november 16-i rendezvényen résztvevők. A versenyre benevezett csapatok főként hagyományos ízvilágú székely kolbászokat töltöttek, a fűszerezés mellett pedig a jókedvüket és lelküket is belegyúrták.

Focibajnoksággal avatták a sepsibükszádi sportpályát

Focibajnoksággal avatták a sepsibükszádi sportpályát

Létrehozva: 2019. november 17.
Elsősorban az iskolás gyerekek, de a felnőtt közösség is használhatja Sepsibükszádon a szombaton felavatott műfüves sportpályát. A helyi költségvetésből finanszírozott multifunkcionális pályát már az avatón birtokba vették a helyiek és a vendégek, köztük a háromszéki fociélet kiemelkedő személyiségei is.    

Sikeres pálinkamustra - Az uzoni szilvapálinka és a csíkdelnei málnapálinka lett Székelyföld legjobbja

Sikeres pálinkamustra - Az uzoni szilvapálinka és a csíkdelnei málnapálinka lett Székelyföld legjobbja

Létrehozva: 2019. november 16.
Székelyföld legjobb pálinkái részesültek elismerésben péntek este a Fidelitas Szálló konferenciatermében megtartott gálán. A pálinkamustrára beérkező kétszáz minta közül a két fődíj mellett arany, ezüst és bronz fokozatú értékelést is osztott Kovászna Megye Tanácsa és a Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület.  

Már kaphatóak a jegyek a hétvégi kolbászfesztiválra

Már kaphatóak a jegyek a hétvégi kolbászfesztiválra

Létrehozva: 2019. november 12.
Hetven csapat nevezett be Kovászna, Hargita és Maros megyéből, valamint Magyarországról a szombati Székelyföldi Kolbászfesztiválra. A 17. kiadásához érkezett gasztroturisztikai rendezvényre szerdától már elővételben kaphatóak jegyek a sepsiszentgyörgyi turisztikai információs irodában.

Örök emberi értékek Erősdön

Örök emberi értékek Erősdön

Létrehozva: 2019. november 10.
A 90 évvel ezelőtt, Kós Károly tervei alapján épült református parókia emlékünnepsége nyitotta meg a Székföldi Magyar Napok rendezvénysorozatot szombaton, november 9-én, Erősdön. Elsőként, a még épülőfélben levő új közösségi ház egyik termében, Kós Károlyra emlékeztek, majd kulturális műsorra került sor az erősdi kultúrházban.

Igény van a hentes és mészáros képzésre

Igény van a hentes és mészáros képzésre

Létrehozva: 2019. november 8.
Újabb lehetőséget ad az AgroSIC Közösségek Közti Társulás azoknak, akik elsajátítanák a hentes és mészáros mesterséget. A témában második alkalommal tart képzést a társulás, vidékfejlesztési programja révén november 29. – december 1. között. A tavaly nagy sikernek örvendett tanfolyam helyszíne Nagybacon volt, idén Barátos község, az AgroSIC egyesület egyik alapítója ad otthont az elméleti és gyakorlati oktatásnak, melyre november 25-ig lehet jelentkezni.

Keresse a Kézdi tejtermékeket Budapesten!

Keresse a Kézdi tejtermékeket Budapesten!

Létrehozva: 2019. november 6.
A magyar fővárosban is kapható a Kézdi Lacto Coop Tejszövetkezet termékcsaládja. A Központi Vásárcsarnokban működő bolt, ahogy a Székely ízek név is jelzi, a különleges magyarországi hústermékek mellett minőségi székelyföldi termékeket kínál az anyaországi vásárlóknak. A Kézdi termékek közül a pásztorsajtot, puliszkatúrót, vajat keresik a legtöbben, de egyéb termékek is megtalálhatóak a budapesti üzletben.

Célunk a hivatalos anyanyelvhasználat - Az ET Önkormányzati Kongresszusa elfogadta a nyelvi jelentést

Célunk a hivatalos anyanyelvhasználat - Az ET Önkormányzati Kongresszusa elfogadta a nyelvi jelentést

Létrehozva: 2019. november 4.
A nyelvi jelentés elfogadása biztatás, hogy jó úton járunk, nem ördögtől való az, ha egy kisebbség hivatalosan is használhatja anyanyelvét, a fő cél az, hogy Székelyföldön a román mellett a  magyar nyelv is legyen hivatalos, hangsúlyozták Kovászna Megye Tanácsának vezetői hétfői sajtótájékoztatójukon, amelyen hírül adták, hogy október végén, az őszi plenáris ülésen az Európa Tanács Helyi és Regionális Önkormányzatok Kongresszusa elfogadta a Nyelvhasználat a helyi és regionális önkormányzatokban című jelentést. A dokumentum elkészítését az ET testületének önkormányzati szakbizottsága kezdeményezte 2018 tavaszán, amikor Bálványoson tartott kihelyezett ülést és konferenciát a nyelvhasználat kérdéseiről.

A hídvégi magyarok is ragaszkodnak értékeikhez

A hídvégi magyarok is ragaszkodnak értékeikhez

Létrehozva: 2019. november 3.
November 2-án, szombaton délután, újabb helyszínéhez érkezett a Székföldi Magyar Napok rendezvénysorozat. Hídvégi magyar asszonyok sürgölődtek a tűzhely körül, fiatalokkal közösen termet, színpadot díszítettek, ünnepi hangulatban készülődtek, hogy a falubeliekkel és a szomszédos székföldi falvak lakóival együtt éljék meg, az immár hagyományossá vált, identitáserősítő Magyar Napokat.  

Szabó Kati itthon, Háromszéken

Szabó Kati itthon, Háromszéken

Létrehozva: 2019. november 1.
Négy helyszínen közönségtalálkozón vett részt Háromszéken az erdélyi magyar közösség legsikeresebb sportolója, a négyszeres olimpiai bajnok Szabó Kati. A zágoni tornászcsillagot nemcsak szülőfalujában, hanem Kézdiszéken és Erdővidéken is nagy szeretettel fogadták.

Megkezdődtek az identitáserősítő Székföldi Magyar Napok

Megkezdődtek az identitáserősítő Székföldi Magyar Napok

Létrehozva: 2019. október 28.
Ünnepi öltözetben vonult templomba október 27-én, vasárnap az árapataki magyar közösség, ahol istentisztelettel kezdődtek a Székföldi Magyar Napok. A kulturális műsornak pedig a szorgos kezű árapataki asszonyok kézimunkáival feldíszített kultúrotthon biztosított helyet.

Fejet hajtunk minden hős katona előtt - Első világháborús szabadtéri kiállítás nyílt Kézdivásárhely főterén

Fejet hajtunk minden hős katona előtt - Első világháborús szabadtéri kiállítás nyílt Kézdivásárhely főterén

Létrehozva: 2019. október 26.
Sepsiszentgyörgy után Kézdivásárhely főterén is megtekinthető az a magyar, román és angol nyelvű kiállítás, amely a Székely Nemzeti Múzeum és Kovászna Megye Tanácsának közreműködésével valósult meg és a magyar királyi (brassói) 24-es honvéd gyalogezred első világháborús történetét mutatja be.

Elkészült a Kommandói Szabadidőközpont

Elkészült a Kommandói Szabadidőközpont

Létrehozva: 2019. október 24.
Kovászna megye legújabb és legmodernebb ifjúsági és szabadidősközpontját adták át csütörtökön, Háromszék legmagasabban fekvő településén, Kommandón. Az egykori diáktábor helyén épült új létesítményt Kovászna Megye Tanácsa saját pénzügyi forrásaiból finanszírozta, működtetője a Sepsiszentgyörgyi Művészeti és Népiskola. Az átadó alkalmával Kovászna Megye Tanácsa kihelyezett tanácsülést tartott, ahol a testület újabb nagyszabású projekt elindításához szükséges határozattervezeteket is elfogadott.

Dienes Andor emlékkiállítás Kézdivásárhelyen

Dienes Andor emlékkiállítás Kézdivásárhelyen

Létrehozva: 2019. október 23.
2019. október 22-én került sor a Visor Székelyföldi Fotófesztivál zárórendezvényére, a Kézdivásárhelytől Hollywoodig címet viselő André de Dienes emlékkiállítás megnyitójára a kézdivásárhelyi Vigadó Művelődési Házban.  

Hagyományos ízek a Székelyföldi Kolbászfesztiválon - November 8-ig lehet benevezni

Hagyományos ízek a Székelyföldi Kolbászfesztiválon - November 8-ig lehet benevezni

Létrehozva: 2019. október 23.
Székelyföldi Kolbászfesztivál néven jelentkezik a 17. kiadását megért háromszéki kolbászparádé november 16-án, szombaton, a sepsiszentgyörgyi Vadász utcai sportcsarnokban.   

Az egységes Székelyföld ünnepe - Átadták a 2019-es Orbán Balázs-díjakat

Az egységes Székelyföld ünnepe - Átadták a 2019-es Orbán Balázs-díjakat

Létrehozva: 2019. október 18.
A Kovászna, Hargita és Maros megye által 2011-ben alapított elismerést a régiót egységes egészként leíró Orbán Balázs után nevezték el, átadása a Székelyföld Napok kiemelt eseményének számít. Ebben az évben az elismeréseket Sepsiszentgyörgyön adták át, az ünnepségre csütörtök este a Fidelitas Szállóban került sor.

Amiből nem főzünk dzsemet, abból pálinkát sem

Amiből nem főzünk dzsemet, abból pálinkát sem

Létrehozva: 2019. október 16.
A minőségi pálinkakészítés ösztönzését célozza a november 15-i Székelyföldi Pálinkamustra, amelyet első alkalommal szervez meg Sepsiszentgyörgyön Kovászna Megye Tanácsa és a Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület. Az érdeklődők november 8-ig adhatják le a mintákat a megyeszékhelyi turisztikai információs irodában.

Jövőtervezés az uniós pályázatokról - Integrált térségi fejlesztésekre van szükség

Jövőtervezés az uniós pályázatokról - Integrált térségi fejlesztésekre van szükség

Létrehozva: 2019. október 15.
Új utak építését, településeket, megyéket összekötő bicikliutak kiépítését, illetve integrált területi beruházások (ITI) elindítását, uniós finanszírozását szorgalmazza Kovászna Megye Tanácsa. A javaslatokról Tamás Sándor tanácselnök beszélt a Központi Fejlesztési Régió szakemberei által szervezett megyei munkacsoport tagjai előtt, akikkel a 2021-2027-es időszakra szóló, új uniós költségvetési prioritásokról, a fejlesztési régió következő időszakra vonatkozó regionális fejlesztési tervének kidolgozási szakaszairól egyeztettek.

Sepsiszentgyörgyön adják át a 2019-es Orbán Balázs-díjakat

Sepsiszentgyörgyön adják át a 2019-es Orbán Balázs-díjakat

Létrehozva: 2019. október 14.
Kisgyörgy Zoltán geológus, geológiai és helytörténeti szakíró, újságíró, a Háromszék napilap munkatársa kapja Kovászna megye részéről a 2019-es Orbán Balázs-díjat. A Székelyföld Napok kiemelt pillanata az Orbán Balázs-díj átadása, minden évben Hargita, Kovászna és Maros megye egy-egy olyan kiemelkedő személyiséget díjaz, akik Székelyföld fejlődéséért tevékenykedtek.

Transzmisszió – érteni egymás nyelvét - Megkezdődött a X. Székelyföld Napok rendezvénysorozata

Transzmisszió – érteni egymás nyelvét - Megkezdődött a X. Székelyföld Napok rendezvénysorozata

Létrehozva: 2019. október 13.
Először mutatkozik be Erdélyben a Magyar Művészeti Akadémia, az MMA tagjai alkotásainak legjavát hozta el a sepsiszentgyörgyi Erdélyi Művészeti Központba (EMŰK), ahol erdélyi művészek munkáival kiegészített változata látható. A Transzmisszió című tárlat megnyitóját péntek este tartottak, az esemény egyben a X. Székelyföld Napok indítórendezvénye is volt.

A térség ünnepe az Erdővidéki Őszi Fesztivál

A térség ünnepe az Erdővidéki Őszi Fesztivál

Létrehozva: 2019. október 10.
Barót központja ad otthont idén is október 19-én a hagyományos termékvásárból továbbgondolt Erdővidéki Őszi Fesztiválnak. Kulturális programok, gasztronómiai kínálat, helyi kézműves mesterek munkái várják az érdeklődőket a Kovászna Megye Tanácsa, Barót önkormányzata és a Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület által szervezett rendezvényen.  

„Jó tanár lenni s az igazat írni” - Imreh István-emlékünnepség Háromszéken

„Jó tanár lenni s az igazat írni” - Imreh István-emlékünnepség Háromszéken

Létrehozva: 2019. október 6.
Imreh István történész, szociológus a második világháború utáni erdélyi magyar tudományosság egyik legmeghatározóbb egyénisége volt, a rendtartó és törvényhozó székely falu kutatójaként ismert. Idén van születésének 100. évfordulója, ez alkalomból szülőfalujában, Sepsiszentkirályon emléktáblát avattak, gyerekkora meghatározó helyszínén, Sepsibodokon tiszteletére szobrot állítottak, míg a Székely Nemzeti Múzeumban megszervezett konferencián a neves tanár és kutató személyiségét ismerhették meg az érdeklődők. A Háromszék Vármegye Kiadó ez alkalomra időzítette Imreh István: Törvény és rend a székely faluközösségben című kötetének megjelentetését, amely két legfontosabb munkájának összefoglalása.  

Elek apó közelségében

Elek apó közelségében

Létrehozva: 2019. szeptember 30.
Baróton szoborállítással, Kisbaconban egész napos rendezvénysorozattal, kiállítás megnyitóval, könyvbemutatóval, filmvetítéssel és gyerekeknek szóló programokkal emlékeztek Erdővidék nagy szülöttére, Benedek Elekre szeptember 29-én, vasárnap.  

Gulyás, kürtőskalács, néptánc – minden, ami hagyományosan magyar

Gulyás, kürtőskalács, néptánc – minden, ami hagyományosan magyar

Létrehozva: 2019. szeptember 30.
A X. Hunyad Megyei Magyar Napok rendezvényei zajlottak szeptember 19-29. között a dél-erdélyi megye magyarok lakta településein. Déván, Vajdahunyadon, Petrozsényben, Lupényban, Csernakeresztúron, Lozsádon, Piskin, Sztrigyszentgyörgyön, Brádon a tíz nap során számos kulturális és hagyományőrző esemény, szabadidősrendezvény zajlott, gulyások készültek, szorgalmas asszonyok palacsintát, kürtőskalácsokat sütöttek, ünneplésre buzdítva a helyi magyarságot.

Benedek Elek Torján nyaralt - Emléktáblát avattak a karatnai református parókián

Benedek Elek Torján nyaralt - Emléktáblát avattak a karatnai református parókián

Létrehozva: 2019. szeptember 29.
A népmesék tudósa és kutatója, az erdővidéki író, műfordító, a mindannyiunk Elek apójának tiszteletére a 2019-es évet Benedek Elek emlékévnek nyilvánították Háromszéken.Szeptember 28-án, szombaton, Torján a Karatnai Református Egyházközség parókiájának épületén elhelyezett emléktábla avatásával indult a mesemondó 160. születésnapi rendezvénysorozata.

Felelősséggel a megyei kórházért

Felelősséggel a megyei kórházért

Létrehozva: 2019. szeptember 26.
Idén másodszor nyújt gyorssegélyt Kovászna Megye Tanácsa a Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Kórháznak, hogy biztosítani tudja működési és személyzeti költségeit – erről csütörtöki ülésükön döntöttek a megyei tanácsosok.

Benedek Elekre emlékezünk

Benedek Elekre emlékezünk

Létrehozva: 2019. szeptember 24.
Háromszéken a 2019-es évet Benedek Elek emlékévnek nyilvánították, ugyanis idén van a kiváló képességű erdővidéki író és mesemondó, lapszerkesztő születésének 160., halálának 90. évfordulója. Szeptember 28-30. között több helyszínen, Kisbaconban, Baróton, Sepsiszentgyörgyön és Torján is tartanak Benedek Elek emlékére ünnepséget. Az eseménysor központi rendezvényének természetesen a kisbaconi Benedek Elek Emlékház ad otthont.

Ugandai versenyző nyerte az első Visit Covasna Marathont

Ugandai versenyző nyerte az első Visit Covasna Marathont

Létrehozva: 2019. szeptember 24.
Közel kétszáz résztvevővel zajlott a hétvégén Kovásznán megtartott Visit Covasna Marathon. A megye első maratonja nagy sikernek örvendett, a helyi résztvevők mellett külföldi versenyzők is beneveztek.  

A klasszikus korok eleganciája, mint modernkori vívmány - Dézsafürdő-készítő tanfolyam indul

A klasszikus korok eleganciája, mint modernkori vívmány - Dézsafürdő-készítő tanfolyam indul

Létrehozva: 2019. szeptember 23.
Vidékfejlesztési programja keretén belül dézsafürdő-készítő tanfolyammal folytatja képzéssorozatát az AgroSIC Közösségek Közti Társulás október 25-27. között. Az elméleti és gyakorlati képzésre 2019. október 21-ig, péntekig lehet jelentkezni.

A kürtőskalács méltó ünnepe - Édes ízek hétvégéje Sepsiszentgyörgyön

A kürtőskalács méltó ünnepe - Édes ízek hétvégéje Sepsiszentgyörgyön

Létrehozva: 2019. szeptember 16.
Székelyföld legfinomabb kürtőskalácsait szeptember 13-15. között kétségtelenül Sepsiszentgyörgy főterén, a 3. Kürtőskalács – Édes ízek fesztiválján lehetett megkóstolni. A háromnapos rendezvényen 14, Hargita, Maros és Kovászna megyei kürtőskalácssütő cég árulta és versenyeztette termékeit, a kürtős jellegzetes illata csalogatóan töltötte be a teret, folyamatosan sor kígyózott minden stand előtt.  

A csíkszentmártoni Vitos Kürtős nyerte az Év székelyföldi kürtőskalácsa címet

A csíkszentmártoni Vitos Kürtős nyerte az Év székelyföldi kürtőskalácsa címet

Létrehozva: 2019. szeptember 15.
Már első perctől teltházzal üzemel a 3. Kürtőskalács – Édes ízek fesztiválja Sepsiszentgyögy központjában, a karamellizálódó cukor illata sokakat kicsalt a rendezvényre. Idén 14 kürtőskalácssütő cég szállt versenybe az Év székelyföldi kürtőskalácsa 2019 címért, ennek megfelelően 14 standon lehet megvásárolni a térség ikonikus édességét.

Kezdődik a kommandói iskola építése

Kezdődik a kommandói iskola építése

Létrehozva: 2019. szeptember 14.
Kovászna Megye Tanácsa kibocsájtotta a leégett kommandói Horn Dávid Általános Iskola újjáépítését lehetővé tevő építkezési engedélyt. Az egyszintes, több mint ezer négyzetméteres ingatlan építését szeptember 30-án indítja a kivitelező Baumeister cég.

Háromszék bicikliutak építésére is kér pénzt az uniótól

Háromszék bicikliutak építésére is kér pénzt az uniótól

Létrehozva: 2019. szeptember 11.
A Központi Fejlesztési Régió Tanácsa a bukaresti kormányzathoz fordul annak érdekében, hogy a szabályozásokat úgy módosítsák, hogy azzal ne akadályozzák, hanem segítsék az uniós források felhasználását. Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke kifejtette, nagyon szűk mezsgyén mozoghatnak az önkormányzatok, éppen ezért is akad meg sok uniós pályázat a kivitelezés során, ami nyilván rontja az európai források felhasználási arányát. A Központi Fejlesztési Régió Tanácsa szerdán Maksán, a Benke kúriában tartotta negyedéves munkaülését, ahol elfogadták többek között a fejlesztési ügynökség tevékenységi beszámolóját, ugyanakkor egyeztettek a 2021-2027 időszak prioritásairól.  

Pénteken startol Erdély legédesebb fesztiválja

Pénteken startol Erdély legédesebb fesztiválja

Létrehozva: 2019. szeptember 10.
Minden adott, hogy teltházas rendezvény legyen a harmadik Kürtőskalács – Édes ízek fesztiválja, az előrejelzések szerint az idő is velünk tart” – vezette fel a keddi sajtótájékoztatót Grüman Róbert, Kovászna Megye Tanácsának alelnöke, aki a fesztivál végleges programját ismertette. A 3. Kürtőskalács – Édes ízek fesztiválja pénteken 18 órakor kezdődik, de már délutántól lehet vásárolni Székelyföld kedvenc édességét. Az alelnök kiemelte, idén Kovászna Megye Tanácsa és Sepsiszentgyörgy Önkormányzata partnerségben, fele-fele arányban biztosítja a fesztivál költségvetését.  

Megkezdte munkáját az új családorvos Mikóújfaluban és Málnáson

Megkezdte munkáját az új családorvos Mikóújfaluban és Málnáson

Létrehozva: 2019. szeptember 9.
Pillanatok alatt megtelt a mikóújfalusi orvosi rendelő váróterme hétfőn délben, ahol másfél év után dr. Kovács Attila és laboratóriumi asszisztens felesége, Cătălina fogadják a betegeket a felújított egészségügyi központban. Az orvos házaspár hétfőn, kedden és csütörtökön Mikóújfaluban, szerdán és pénteken pedig Málnáson rendel.  

Közel négymillió lej sportra

Közel négymillió lej sportra

Létrehozva: 2019. szeptember 7.
Kovászna Megye Tanácsa szeptemberi soros ülésén többek között sportklubok támogatásáról döntött a testnevelési- és sporttörvény előírásai alapján. A péntek reggeli tanácsülésen elfogadták a sepsiszentgyörgyi Királypingvinek Jégkorong Klub (100 000 lej) és a kézdivásárhelyi Bikák Jégkorong Sportklub Egyesület (60 000 lej) pályázatát, amelyben versenyeken való részvételre és utánpótlás nevelésre kértek támogatást.

Diákbarát Háromszék

Diákbarát Háromszék

Létrehozva: 2019. szeptember 5.
Több mint 15 ezer háromszéki diákot ajándékozott meg Kovászna Megye Tanácsa az elmúlt hét évben az Iskolatáska programja keretén belül. Idén több mint kétezer előkészítő osztályos örül a tanfelszereléssel ellátott iskolatáskának, melyet csütörtökön osztottak ki az oktatási intézmények vezetőinek a Székely Mikó Kollégiumban.

Készülnek a kürtőskalács ünnepére - Édes ízek fesztiválja harmadszor

Készülnek a kürtőskalács ünnepére - Édes ízek fesztiválja harmadszor

Létrehozva: 2019. szeptember 3.
Tizenöt csapat versenyzik az Év székelyföldi kürtőskalácsa címért, a Kürtőskalács - Édes ízek fesztiválját idén Sepsiszentgyörgy főterén szeptember 13-15. között tartják. A háromnapos gasztro-turisztikai rendezvényen ebben az évben is megsütik a leghosszabb kürtőskalácsot, elkészül a Kárpát-medence kürtőskalácsa, a fesztivál ideje alatt működik a budapesti Kürtőskalács Cukrászda, gyerekeknek pedig megnyitják a Kürtőskalácssütő Kismesterek Tanodáját – jelentették be keddi sajtótájékoztatójukon a szervezők. 

Még lehet jelentkezni a megye első maratonjára

Még lehet jelentkezni a megye első maratonjára

Létrehozva: 2019. szeptember 3.
Első alkalommal szervezi meg a Visit Covasna Marathon elnevezésű futóversenyt a Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület és a Fitness Tribe Egyesület Kovásznán, szeptember 22-én. A megye turisztikai célpontjait összekötő versenyre szeptember 12-ig lehet jelentkezni az esemény honlapján.

Sportvetélkedőkön jeleskedtek a székelyföldi fiatalok a zánkai Erzsébet táborban

Sportvetélkedőkön jeleskedtek a székelyföldi fiatalok a zánkai Erzsébet táborban

Létrehozva: 2019. szeptember 1.
Évről évre több székelyföldi diák kapcsolódik be a neves háromszéki történészről elnevezett Jancsó Benedek történelmi emlékversenybe, a döntőbe kerülő tanulók idén is közösen nyaralhattak a Balaton partján található Erzsébet táborban. Míg tavaly Fonyódligeten, idén Zánkán tölthettek el egy tartalmas hetet a székelyföldi fiatalok.

Katonadalok életről-halálról, a székely sorsról - IV. Székelyföldi huszár- és katonadal-találkozó Csernátonban

Katonadalok életről-halálról, a székely sorsról - IV. Székelyföldi huszár- és katonadal-találkozó Csernátonban

Létrehozva: 2019. augusztus 26.
Közel húsz csoport, túlnyomórészt férfikórusok válaszoltak a házigazda csernátoni Pakó András Dalkör idei felhívására, így a Haszmann Pál Múzeum tágas udvarán vasárnap megszervezett, negyedik székelyföldi huszár- és katonadal-találkozón hozzávetőleg ötszázan léptek fel, és több mint kétszer ennyien, mintegy ezren voltak kíváncsiak az előadásokra.

Iskolatáska program idén is - Több mint kétezer csomag

Iskolatáska program idén is - Több mint kétezer csomag

Létrehozva: 2019. augusztus 16.
Névcédulával ellátott iskolatáska külön lányoknak és fiúknak, grafit és színes ceruza, tolltartó, szendvicses doboz és üzenőfüzet – ezekből a hasznos taneszközökből áll a megyei önkormányzat idei Iskolatáska programjának csomagja.

A zabolai Csipkés adott otthont az idei környezettudatosságra nevelő tábornak

A zabolai Csipkés adott otthont az idei környezettudatosságra nevelő tábornak

Létrehozva: 2019. augusztus 14.
Augusztus 12-15. között harmadik alkalommal került megszervezésre a töretlen sikernek és érdeklődésnek örvendő Természet – Az élet forrása elnevezésű tábor.

Bizottsági szinten zöld utat kapott a nyelvi jogokról szóló jelentés - Bálványoson indult, Várpalotán fogadták el

Bizottsági szinten zöld utat kapott a nyelvi jogokról szóló jelentés - Bálványoson indult, Várpalotán fogadták el

Létrehozva: 2019. augusztus 6.
Az Európa Tanács Helyi és Regionális Önkormányzatok Kongresszusa önkormányzati szakbizottsága június közepén Várpalotán tartott kihelyezett ülését, amelyen az egy évvel korábban Bálványoson útjára indított nyelvi jelentést is elfogadták. Mint elhangzott, az Európa Tanács Önkormányzati Kongresszusa a demokráciát szeretné erősíteni azzal, hogy jelentést készített a nyelvi jogok önkormányzati érvényesüléséről.  

Hitből, szabadságvágyból és hazaszeretetből - 170 éve volt a Nyerges-tetői csata

Hitből, szabadságvágyból és hazaszeretetből - 170 éve volt a Nyerges-tetői csata

Létrehozva: 2019. augusztus 6.
A 170 évvel ezelőtti szabadságharcosok nem fogadták el, hogy a jövő nekik semmit sem tartogat, hitből, szabadságvágyból és hazaszeretetből a legnagyobb dolgot hozták létre, amit ember létrehozhat: megszervezték a székely szabadságharcot, és ezzel visszaadták a székely nemzet méltóságát – fogalmazott Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke ünnepi beszédében a Nyerges-tetőn, ahol az 1849. augusztus elsején vívott hősies csata 170 éves évfordulója tiszteletére tartottak megemlékezést.

Prioritás a hivatalos és önkéntes tűzoltó alakulatok támogatása

Prioritás a hivatalos és önkéntes tűzoltó alakulatok támogatása

Létrehozva: 2019. augusztus 6.
200 ezer lejt hagyott jóvá a baróti tűzoltó egység épületének létrehozására a megyei önkormányzat az előző évek költségvetési többletéből, valamint további 25-25 ezer lejt biztosít a vidéki tűzoltó alakulatok korszerűsítésére a vidékfejlesztési programja keretén belül – hangzott el a júniusi soros tanácsülésen, csütörtökön.  

Sok fiatal jelentkezett a Nagyborosnyó községi szűrésre

Sok fiatal jelentkezett a Nagyborosnyó községi szűrésre

Létrehozva: 2019. augusztus 6.
Több mint 1200 ingyenes egészségügyi vizsgálatot végeztek közel négyszáz Nagyborosnyó községi lakoson az elmúlt napokban a magyarországi Hetényi Géza Kórház szakemberei a Kovászna és a Jász-Nagykun-Szolnok megye testvérkapcsolatának jegyében.

Székelyföld Napok kapcsán tartottak megbeszélést Kézdivásárhelyen

Székelyföld Napok kapcsán tartottak megbeszélést Kézdivásárhelyen

Létrehozva: 2019. augusztus 6.
2019. június 18-án a minden év októberében megrendezésre kerülő Székelyföld Napok kapcsán tartottak megbeszélést Kézdivásárhelyen. A Kovászna Megyei Művelődési Központ munkatársai szerettek volna többet megtudni a helyi (kézdivásárhelyi), illetve a felső-háromszéki községek kulturális helyzetéről/problémáiról is.

Tizennegyedik alkalommal került megrendezésre a Perkő – Gyermek- és Ifjúsági Táncegyüttesek Találkozója Kézdiszentélek búcsújáró hegyén

Tizennegyedik alkalommal került megrendezésre a Perkő – Gyermek- és Ifjúsági Táncegyüttesek Találkozója Kézdiszentélek búcsújáró hegyén

Létrehozva: 2019. augusztus 6.
Tizennegyedik alkalommal került megrendezésre a Perkő – Gyermek- és Ifjúsági Táncegyüttesek Találkozója Kézdiszentélek búcsújáró hegyén, a Kovászna Megyei Művelődési Központ, Kovászna Megye Tanácsa és Kézdiszentélek Polgármesteri Hivatala szervezésében, a Communitas Alapítvány támogatásával.

Kinyitották Orbaiszék népművészeti kincsesládáját

Kinyitották Orbaiszék népművészeti kincsesládáját

Létrehozva: 2019. augusztus 2.
Családias, meghitt nyári rendezvény volt a vasárnapi Orbaiszéki Forgács Fesztivál, amely számba veszi a kistérség gazdag népi hagyományait, találkozásra ad lehetőséget az ott élőknek, identitáserősítő, közösségépítő a helyiek számára, de megismerteti a fürdővárosba látogató turistákkal a környék gazdag népművészeti kincsesládáját. Az idén második alkalommal megszervezett fesztivál nyitómomentumát a IX. Háromszéki Huszártoborzó adta, amely a legbékésebb toborzási formát, a verbunkos toborzást mutatta be vasárnap a szép számban összegyűlt közönségnek. A nap folyamán több mint ötezer látogató vett részt a fesztiválon.

A törvények feletti törvényekről, avagy kié Románia Székelyföld fejlesztéséről beszélgetett a három székely megye elöljárója Tusványoson

A törvények feletti törvényekről, avagy kié Románia Székelyföld fejlesztéséről beszélgetett a három székely megye elöljárója Tusványoson

Létrehozva: 2019. július 25.
Székelyföld fejlesztése – együttműködés jogszabályokon innen és túl címmel szerveztek beszélgetést Tusványoson július 25-én, csütörtökön délután a három székely megye önkormányzatának vezetője, Borboly Csaba, Péter Ferenc és Tamás Sándor részvételével. Benedek Erika Kovászna megyei önkormányzati képviselő moderálásával a közös gazdaságfejlesztés lehetőségeinek, a fiatalok hazavonzásának és Székelyföld meg a román államhatalom viszonyának kérdését is boncolgatták.

Orbaiszék ad otthont a Háromszéki Huszártoborzónak

Orbaiszék ad otthont a Háromszéki Huszártoborzónak

Létrehozva: 2019. július 25.
Szombaton Rétyről indul a IX. Háromszéki Huszártoborzó, majd vasárnap Kovásznán az Orbaiszéki Forgács Fesztivál hivatalos megnyitóján zárul. Idén ismét megszervezik a Háromszéki Huszártoborzót, amely a katonai hagyományőrző és lovasrendezvények egyik színpompás eseményének számít Székelyföldön.

Legyünk méltók Petőfi Sándor emlékéhez

Legyünk méltók Petőfi Sándor emlékéhez

Létrehozva: 2019. július 24.
Petőfi Sándor utolsó útján – néhány nap alatt – Berecktől Kézdivásárhelyen keresztül, az Ispán-kútig végigjárta Székelyföldet. Napra pontosan 170 évvel ezelőtt, 1849. július 24-én szállt meg Kézdivásárhelyen, ennek emlékére tartottak szerdán megemlékezést az egykori Szarvas fogadó helyén található postahivatal épületénél. A Kézdivásárhelyi Ifjúsági Szervezet (KVISZ) hívására szép számban érkeztek helybéli lakosok, egy szál virágot elhelyezni a Vetró András szobrászművész által készített emléktáblánál.

Lélek kell a Székely Nemzeti Múzeum felújításához - Háromszéki szakemberek végzik a korszerűsítési munkálatokat

Lélek kell a Székely Nemzeti Múzeum felújításához - Háromszéki szakemberek végzik a korszerűsítési munkálatokat

Létrehozva: 2019. július 22.
Aláírták hétfőn a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum felújítását célzó kivitelezési szerződést, amely a tervezést is tartalmazza, így várhatóan 2020 elején elkezdődnek a munkálatok az A-kategóriás épületegyüttesnél. Ennek a munkának lelke kell legyen, ahogy a Székely Nemzeti Múzeumnak is lelke van – hangsúlyozta Tamás Sándor tanácselnök a szerződés aláírásakor, felidézve, hogy a Regionális Operatív Programból finanszírozott korszerűsítési munkálatokra többször is hirdetett közbeszerzést Kovászna Megye Tanácsa, végül a tervezést a kivitelezéssel összekötve sikerült olyan háromszéki építőt találni, aki vállalta ezt a felelősségteljes munkát.

Közösségi ünnep értékeink mentén - Orbaiszéki Forgács Fesztivál másodszor

Közösségi ünnep értékeink mentén - Orbaiszéki Forgács Fesztivál másodszor

Létrehozva: 2019. július 15.
Július 28-án újra Kovászna központjában szervezik meg az Orbaiszéki Forgács Fesztivált, mely térségi identitáserősítő rendezvényként indult útjára a tavaly. Az értékteremtő eseményen a X. Háromszéki Huszártoborzó hagyományőrzői is felvonulnak. 

Vidékfejlesztés helyi és megyei összefogással

Vidékfejlesztés helyi és megyei összefogással

Létrehozva: 2019. július 15.
Kovászna Megye Tanácsától tizenhat vidéki önkormányzat igényelt támogatást az elmúlt három hónapban kultúrotthon javítására vagy felszerelésére. A megyei önkormányzat júliusi soros ülését hétfőn tartották, ez alkalommal három megyei finanszírozású, helyi fejlesztési program keretét növelték meg, hogy több projektet tudjanak finanszírozni.  

Aláírták az első öt start-up pályázat finanszírozási szerződését

Aláírták az első öt start-up pályázat finanszírozási szerződését

Létrehozva: 2019. július 10.
Megéri Székelyföldön is vállalkozni – ezt bizonyítja Kovászna Megye Tanácsának StartUp Now pályázata, amely részeként az üzleti tervek versenyének negyven nyertese egyenként 40 000 euró támogatásban részesül. Az első öt finanszírozási szerződést szerdán írták alá, a fennmaradó 35 pályázó július 16-ig látja el kézjegyével a dokumentumokat.

Árvízmegelőzési munkálatok Háromszéken

Árvízmegelőzési munkálatok Háromszéken

Létrehozva: 2019. július 8.
Gátmegerősítési, martvédelmi, valamint mederszabályozási munkálatok elvégzésére 2,232 millió lejt kapott Kovászna megye a kormány beavatkozási alapjából. A tavaszi áradások okozta károk helyreállítását célzó sürgős munkálatokra a megyei vízügyi hivatal hirdet meg közbeszerzést.  


Végtisztességtétel Gábor Áronnak


Végtisztességtétel Gábor Áronnak

Létrehozva: 2019. július 4.
A Háromszék nem alkuszik programsorozat keretében Gábor Áron temetésének 170. éves évfordulójára emlékeztek csütörtökön az eresztevényi síremléknél, ahol ez alkalommal három új kopjafát is avattak. Az esemény kezdetekor, a déli harangszókor felhúzták az Óriáspince-tetőn a székely zászlót, majd a köszöntőket követően – a Székely Virtus Hagyományőrző Egyesület közreműködésével – díszlövéssel adták meg a végtisztességet a székely ágyúöntő hősnek. 

Testvérmegyei ajándéktábor

Testvérmegyei ajándéktábor

Létrehozva: 2019. július 2.
Veszprém Megye Önkormányzata meghívására, a Veszprém Megyei Gyermek és Ifjúsági Közalapítvány, Kovászna Megye Tanácsa, valamint a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával 24 háromszéki gyerek nyaralt június végén a Balaton melletti Csopakon.

Történelmünk kötelez

Történelmünk kötelez

Létrehozva: 2019. július 2.
A 170 évvel ezelőtti kökösi csatára és Gábor Áron halálának évfordulójára emlékezetek kedden délután azon a helyszínen, ahol a csata egykor zajlott.

Erdély gyöngyszeme a Mikó-kastély

Erdély gyöngyszeme a Mikó-kastély

Létrehozva: 2019. június 30.
Európai viszonylatban is egyedinek számít impozáns, különleges falfestményeinek köszönhetően az 1820-as években épített oltszemi Mikó-kastély. A II-III. századi római katonai tábor helyén épült Empire stílusú kastély központi Palotatermében mutatták be szombaton a kastélyról készült könyvet, valamint a település történetét.

Sikeres Háromszéki Lovas Napok

Sikeres Háromszéki Lovas Napok

Létrehozva: 2019. június 30.
Az Alsószombatfalvi Állami Ménes, illetve a Romsilva Sportegyesület színeiben versenyző Rákóczi Gergő nyerte a hétvégén Oltszemen megtartott második nemzetközi fogathajtó versenyt az összesített eredmények alapján. A díjhajtásra, maraton- és akadályhajtásra 14 fogat nevezett be az ország különböző részeiből.

Ingyenes fejlesztés fogyatékkal élő gyerekeknek és fiataloknak

Ingyenes fejlesztés fogyatékkal élő gyerekeknek és fiataloknak

Létrehozva: 2019. június 28.
Egyénre szabott mozgásfejlesztés, gyógytorna, masszázs, hidromasszázs, kognitív fejlesztés, logopédia, önálló életre nevelés, zene- és táncterápia szolgálja a fogyatékkal élő gyerekek és fiatalok fejlődését és gyógyulását abban az új központban, amelyet pénteken adtak át Sepsiszentgyörgyön.

A lánglovagok versenye Háromszéken

A lánglovagok versenye Háromszéken

Létrehozva: 2019. június 22.
A lécfalvi önkéntes tűzoltó alakult nyerte a szombaton, Rétyen megtartott idei Megyei Önkéntes Tűzoltóversenyt. Az ezerszáz lejes pénzjutalomban részesült győztes csapat képviseli Kovászna megyét a július 20-án, Kézdivásárhelyen sorra kerülő regionális versenyen.

Legyen saját házipatikánk

Legyen saját házipatikánk

Létrehozva: 2019. június 18.
A gyógynövények hatásáról, a fitoterápia létjogosultságáról és az ősi gyógyászat praktikáiról szólt a hétvégi gyógynövény tanfolyam, amelyet az AgroSic Közösségek Közti Társulás szervezett. Az elméleti és gyakorlati képzésen negyven érdeklődő vett részt Kovászna, Hargita és Szeben megyéből.

A tanulásba fektetett idő és energia megtérül - Pénzjutalmat kaptak Háromszék jeles diákjai

A tanulásba fektetett idő és energia megtérül - Pénzjutalmat kaptak Háromszék jeles diákjai

Létrehozva: 2019. június 14.
Háromszéken több mint 600 diák és közel 300 felkészítő tanár kap pénzjutalmat Kovászna Megye Tanácsától a diákolimpiák és sportvetélkedők megyei szakaszain elért kiváló teljesítményükért. Pénteken reggel a kézdivásárhelyi Nagy Mózes Elméleti Líceum nyertes diákjai és a felkészítő pedagógusok vehették át az elismerő okleveleket és a pénzjutalmat tartalmazó borítékokat.

Identitáserősítő adomány a magyar kormánytól

Identitáserősítő adomány a magyar kormánytól

Létrehozva: 2019. június 13.
Történelmi ismeretforrásként és identitáserősítő céllal adományozta a magyar kormány Borovszky Samu: Magyarország vármegyéi és városai című monográfiasorozat reprint kiadását háromszéki intézményeknek. A Kovászna Megye Tanácsánál megtartott átadón iskolák, könyvtárak, múzeumok képviselői vettek részt.

Háromszéki Lovas Napok Oltszemen - Erdély legnagyobb lovas rendezvénye

Háromszéki Lovas Napok Oltszemen - Erdély legnagyobb lovas rendezvénye

Létrehozva: 2019. június 12.
 A Háromszéki Lovas Napok keretén belül szervezi meg a második nemzetközi fogathajtó versenyt az oltszemi maratonhajtó pályán a bodoki önkormányzat, Kovászna Megye Tanácsa és a Román Lovas Szövetség. A megmérettetésre eddig tizennégy romániai fogat nevezett be.

Lécfalván lesz az ingyenes egészségügyi szűrőprogram

Lécfalván lesz az ingyenes egészségügyi szűrőprogram

Létrehozva: 2019. június 12.
Idén június 17-21. között Nagyborosnyó község lakosai számára szerveznek ingyenes szűrőprogramot, amely Kovászna megye és Jász-Nagykun-Szolnok megye testvérkapcsolatának jegyében zajlik. A szűrővizsgálatokat Lécfalván végzik a magyarországi szakemberek.

Ha nyár, akkor tábor!

Ha nyár, akkor tábor!

Létrehozva: 2019. június 11.
Színes nyári program várja a fiatalabb, táborozni vágyó korosztályt a zabolai Csipkés táborban.

Rajzverseny óvodásoknak és iskoláknak - Gyerekkorban kell elkezdeni az egészséges táplálkozást

Rajzverseny óvodásoknak és iskoláknak - Gyerekkorban kell elkezdeni az egészséges táplálkozást

Létrehozva: 2019. június 11.
Táplálkozzunk egészségesen! címmel hirdetett rajzversenyt Kovászna Megye Tanácsa és a Kovászna Megyei Tanfelügyelőség. A felhívásra 42 tanintézmény jelentkezett, összesen 4836 óvodás és általános iskolás vett részt a programban, amelynek célja, hogy az egészséges táplálkozás fontosságára felhívja a figyelmet már gyerekkorban.  

170 éves a Székely Hírmondó

170 éves a Székely Hírmondó

Létrehozva: 2019. június 8.
A Székely Hírmondó első száma 1849. június 7-én jelent meg, erre a jeles sajtótörténeti eseményre emlékeztek pénteken a kézdivásárhelyi Incze László Céhtörténeti Múzeumban. A háromszéki sajtó kezdetei című konferencián mutatták be a Háromszék Vármegye Kiadónál erre az alkalomra megjelent Váry O. Péter újságíró Háromszék hadi lapja: a Székely Hírmondó című tanulmánykötetét.

Támogatják a sepsibükszádi plébánia újjáépítését

Támogatják a sepsibükszádi plébánia újjáépítését

Létrehozva: 2019. május 30.
Február 3-án tűzvész következtében leégett a sepsibükszádi katolikus plébánia, több mint százéves épület ment teljesen tönkre, a katolikus egyház az önkormányzattal közösen kért és kapott anyagi támogatást, a megyei tanács pályázati alapjából 300 ezer lejt ítélt meg – erről döntöttek a tanácsosok a május soros ülésen, ez adta az apropóját a kihelyezett tanácsülésnek. Májusi soros ülésen Kovászna Megye Tanácsa döntött a civil és egyházi szervezeteknek megítélt pályázati támogatásokról, több fontos, a gyermekvédelmi rendszert, kórházat érintő kérdésről is.  

Újabb ezer ingyenes szálláshely Háromszéken a pápalátogatásra

Újabb ezer ingyenes szálláshely Háromszéken a pápalátogatásra

Létrehozva: 2019. május 28.
Miután Sepsiszentgyörgy önkormányzata mintegy kétezer ingyenes szálláshelyet ajánlott fel a pápalátogatásra érkező zarándokok számára, tizenöt Kovászna megyei vidéki önkormányzat is összefogott és Sepsibükszádtól Gelencéig, az erdővidéki Bölönig több mint ezer ingyenesen igényelhető szálláshelyet biztosítanak előzetes foglalás alapján.  

Egymillió lej szociális tevékenységet végző civil szervezeteknek

Egymillió lej szociális tevékenységet végző civil szervezeteknek

Létrehozva: 2019. május 27.
Kovászna Megye Tanácsa egymillió lej pályázati keretet biztosít a megyei szociális intézményén keresztül a szociális tevékenységet végző civil szervezetek számára – hangzott el hétfőn, a kézdivásárhelyi Báró Szentkereszty Stefánia nevét viselő gyerekotthonban kialakított emlékszobában megtartott vezetői ülésen.

Első ízben Visit Covasna Marathon - Már lehet jelentkezni

Első ízben Visit Covasna Marathon - Már lehet jelentkezni

Létrehozva: 2019. május 21.
Visit Covasna Marathon néven szervez futóversenyt Kovásznán, 2019. szeptember 22-én a Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület és a Fitness Tribe Egyesület. Az eseményen való részvétel előzetes regisztrációhoz kötött.

A szovátai Food’venture csapat megy az amerikai barbecue versenyre - Jövőben is megszervezik a barbecue fesztivált Oltszemen

A szovátai Food’venture csapat megy az amerikai barbecue versenyre - Jövőben is megszervezik a barbecue fesztivált Oltszemen

Létrehozva: 2019. május 20.
Több európai ország barbecue rajongóinak a figyelme is Oltszemre összpontosult a hétvégén a Transylvanian BBQ Festival keretében megszervezett első nemzetközi verseny kapcsán, emellett nagyszámú látogató volt kíváncsi a Mikó-kastély területén zajló programokra.

Székelyföld számára kitörési lehetőség a turizmus - Kulcskérdés az infrastruktúrafejlesztés

Székelyföld számára kitörési lehetőség a turizmus - Kulcskérdés az infrastruktúrafejlesztés

Létrehozva: 2019. május 17.
Az elmúlt években fokozatosan növekedett az idegenforgalom Székelyföldön, Kovászna megyében évente 5-10 százalékos állandó növekedést regisztráltak. Az Európai Unió elsősorban promoválásra, jó gyakorlatok átvételére nyújt finanszírozást, ugyanakkor az infrastruktúra fejlesztése nélkül nem lehet versenyképes és fogadóképes turizmust építeni, ehhez viszont elengedhetetlenek az uniós források – hangzott el azon a keddi, sepsiszentgyörgyi sajtótájékoztatón, amelyet Grüman Róbert, Kovászna Megye Tanácsának alelnöke, Winkler Gyula EP-képviselő, Gyerő József, Kovászna város polgármestere és László Endre, a Székelyföldi turisztikai desztinációs menedzsment klaszter elnöke, a Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara alelnöke tartott.                                                                                                                                                                                                                                                                                          

Közösségi ünnep lesz a hétvégi barbecue fesztivál

Közösségi ünnep lesz a hétvégi barbecue fesztivál

Létrehozva: 2019. május 16.
Street food udvar, gasztronómiai különlegességek, gyerekfoglalkozások, élő főzőműsor, lovashintózás, koncertek, igazi közösségi ünnep várja a hétvégén az oltszemi Mikó-kastély udvarára látogatókat a Transylvanian BBQ Festivalon.

Legyen erdélyi érték a csernátoni Haszmann Pál Múzeum és Kolonits István orgonaépítő munkássága

Legyen erdélyi érték a csernátoni Haszmann Pál Múzeum és Kolonits István orgonaépítő munkássága

Létrehozva: 2019. május 16.
Hegedüs Csilla EP-képviselőjelölt háromszéki látogatása során vette át Szőts Papp Zsuzsa, a Kovászna Megyei Értéktár Bizottság vezetőjétől azt a dokumentum csomagot, amely a csernátoni Haszmann Pál Múzeum és Kolonits István orgonaépítő munkásságának az Erdélyi Értéktárba való felterjesztését szorgalmazza.  Az Erdélyi Értéktár vezetője örömmel fogadta a kezdeményezést.

Tamás Sándor: másfél millió erdélyi magyar ember üzenetét hoztuk el a Vatikánba

Tamás Sándor: másfél millió erdélyi magyar ember üzenetét hoztuk el a Vatikánba

Létrehozva: 2019. május 15.
Az elmúlt ezer évben mi, erdélyi magyarok megtanultuk, hogy csak úgy maradhatunk meg, csak úgy haladhatunk előre, ha erős a hitünk és bírja a karunk. Másfél millió magyar ember üzenetét hoztuk Erdélyből, amely Szent István óta a nyugati keresztény kultúra legkeletibb bástyája. Örülünk, hogy a Szentatya meghallgatja az erdélyi magyar embereket is.

Erdély aranykorából jeleskedtek a Jancsó Benedek történelmi emlékverseny döntőjén

Erdély aranykorából jeleskedtek a Jancsó Benedek történelmi emlékverseny döntőjén

Létrehozva: 2019. május 12.
Szombaton a sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron termében tartották a III. Jancsó Benedek történelmi emlékverseny döntőjét. A vetélkedőn székelyföldi magyar tanítási nyelvű, általános iskolák hetedik és nyolcadik osztályos tanulók mérték össze tudásukat, idén a téma az „Erdély aranykorának” nevezett, Bethlen Gábor és I. Rákóczi György fejedelemségének időszaka volt.

Nagyon népszerű a budapesti - Székely Fesztivál 50 termelő képviselte a székelyföldi megyéket

Nagyon népszerű a budapesti - Székely Fesztivál 50 termelő képviselte a székelyföldi megyéket

Létrehozva: 2019. május 12.
Budapesten, a Millenáris Parkban megrendezett eseményen Hargita, Maros és Kovászna megyéből 50 termelő jelent meg, ebből 30 a Székely termék márkanevet képviseli. A Hargita Megye Tanácsa alintézményeként működő Hargita Megye Fejlesztési Ügynöksége által szervezett bemutatkozáson idén az udvarhelyszékieké volt a főszerep, így Miklós Károly prímás és a Lelkes zenekar kíséretével az udvarhelyi díszvendégek mutatkoztak be. A megnyitón beszédet mondott Varga Mihály pénzügyminiszter, a fesztivál fővédnöke, Láng Zsolt, Budapest II. kerületének polgármestere, Bíró Barna Botond, Hargita  Megye Tanácsának alelnöke, Gyerő József, Kovászna város polgármestere, valamint Kelemen Márton tanácsos, aki Péter Ferenc, Maros Megye Tanácsa elnöke üzenetét tolmácsolta.

Nem lehetünk őseink méltatlan utódai - Ökumenikus istentiszteleten tiltakoztak az úzvölgyi temetőgyalázás ellen

Nem lehetünk őseink méltatlan utódai - Ökumenikus istentiszteleten tiltakoztak az úzvölgyi temetőgyalázás ellen

Létrehozva: 2019. május 12.
Hatalmas tömeg gyűlt össze a Kezdeményező Bizottság és Hargita Megye Tanácsa által szervezett  ökumenikus istentiszteletre az úzvölgyi temetőben május 12-én, vasárnap. Székelyföld és Erdély minden szegletéből érkeztek emberek, hogy együtt tiltakozzanak a dormánfalvi önkormányzat sírgyalázó, törvénytelen építkezése ellen. Hargita Megye Tanácsa képviselete – Borboly Csaba elnök és Becze István megyei tanácsos - mellett jelen voltak Fejér László Ödön szenátor és Márton Árpád parlamenti képviselő Kovászna megyéből, Tamás Sándor, a Kovászna Megyei Tanács elnöke, Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere, Korodi Attila képviselő, Tánczos Barna szenátor Hargita megyéből. De képviselve volt Udvarhelyszék, Marosszék, Gyergyószék, Háromszék, de a Brassó megyei Ürmösről is érkeztek résztvevők az istentiszteletre. Emellett számos székelyföldi település polgármestere, alpolgármestere is jelen volt az onnan érkező küldöttségek élén. Ugyanakkor a történelmi egyházak részéről is sokan érkeztek Erdély és Székelyföld minden szegletérből.

A világ közepe a szülőföld - Kettős könyvbemutatóval emlékeztek Bod Péterre

A világ közepe a szülőföld - Kettős könyvbemutatóval emlékeztek Bod Péterre

Létrehozva: 2019. május 11.
Hol vagyon a földnek közepe? ... a kerek föld közepe ott vagyon, ahol te állasz” – idézte fel a Szent Hilariusból származó rövid szentenciát Szonda Szabolcs, a Bod Péter Megyei Könyvtár igazgatója pénteken este a felsőcsernátoni tudós, lelkész, irodalom- és egyháztörténész elhunytának 250. éves évfordulója alkalmából megszervezett rendezvény kezdetén. Véleménye szerint az idézet az önazonosságtudatról szól, legalább két értelemben: a világ közepe a szülőföld – Bod Péter mindvégig büszke volt székely származására –, illetve az embernek önmagában kell, hogy legyen egy biztos pontja, amelyre világát ráépítheti. Bod Péter ezt megtette, ráadásul még ma is vannak munkásságának olyan részei, amelyekről a tudománynak lehet új mondanivalója, mondta a könyvtárigazgató.

Megéri gyakorolni a többnyelvűséget - Nemzetközi konferencia a megyeházán

Megéri gyakorolni a többnyelvűséget - Nemzetközi konferencia a megyeházán

Létrehozva: 2019. május 9.
Sok munkát, erőfeszítést, plusz anyagi forrást igényel a többnyelvűség, nehéz megvalósítani, de érdemes – így lehetne összegezni az Európa-nap tiszteletére Új kihívások az európai többnyelvűség terén címmel szervezett nemzetközi konferencia végkicsengését. A megyeházán csütörtökön megtartott rendezvényen magyarországi, finnországi, szlovéniai, szerbiai, horvátországi és hazai meghívottak az európai érdekképviselet lehetőségeit ismertették, regionális jó gyakorlatok, önkormányzati jó példákat is bemutatva.

Egész Székelyföld erejét meg fogjuk mutatni május 12-én! - Vasárnap ökumenikus istentiszteleten imádkoznak az úzvölgyi haditemető ügyéért

Egész Székelyföld erejét meg fogjuk mutatni május 12-én! - Vasárnap ökumenikus istentiszteleten imádkoznak az úzvölgyi haditemető ügyéért

Létrehozva: 2019. május 8.
Az úzvölgyi haditemető körül kialakult helyzet rendezése egész Székelyföld számára kiemelt ügy, és közös fellépést követel. A székelyföldi tanácselnökök Kolozsváron egyeztettek a lehetséges lépésekről, miután Orbán Viktort, Magyarország miniszterelnökét személyesen tájékoztatták az ügy részleteiről. A rendkívüli helyzet kapcsán alakult kezdeményező bizottság, amelyben a politikum mellett a civil szféra és a történelmi magyar egyházak képviselői is részt vállalnak, május 12-ére ökumenikus istentiszteletet hirdetett: mindenkit szeretettel várnak az úzvölgyi haditemetőbe vasárnap 15 órakor.

Republic és Taxi koncert a Transylvanian BBQ Festival-on - Egy hét múlva beizzítják a szmókereket

Republic és Taxi koncert a Transylvanian BBQ Festival-on - Egy hét múlva beizzítják a szmókereket

Létrehozva: 2019. május 8.
Republic, Taxi, a Zanzibár és Bojtorján koncert színesíti többek között a második alkalommal megszervezésre kerülő Transylvanian BBQ Festival-t, amely idén május 17-19. között zajlik festői helyszínen, az oltszemi Mikó-kastély udvarán. Ez az ország első hivatalos KCBS versenye, az amerikai verseny egyetlen romániai szakasza.

V. Székely Fesztivál Budapesten - Egységesen mutatkozik be Székelyföld

V. Székely Fesztivál Budapesten - Egységesen mutatkozik be Székelyföld

Létrehozva: 2019. május 7.
Idén május 10-12. között tartják a Székely Fesztivált a budapesti Millenáris Rendezvényközpontban. A Székely Összefogás Alapítvány szervezésében megtartott V. Székely Fesztivál célját és programját sajtótájékoztatón ismertették május 6-án a Millenáris szemináriumtermében, ahol Hargita Megye Tanácsa részéről jelen volt Bíró Barna Botond alelnök, Kovászna Megye Tanácsát pedig Grüman Róbert alelnök képviselte.

Házipatika a természet kincseskamrájából

Házipatika a természet kincseskamrájából

Létrehozva: 2019. május 6.
Gyógynövényismereti tanfolyammal indítja idén a képzéssorozatát az AgroSIC Közösségek Közti Társulás. A 2019. június 14-16. között sorra kerülő, elméleti és gyakorlati képzésre június 7-ig lehet jelentkezni.

Május 10-ig várjuk a pályázatokat 

Május 10-ig várjuk a pályázatokat 

Létrehozva: 2019. május 4.
Idén közel 4 millió lejt pályázhatnak Kovászna Megye Tanácsától a civil szervezetek és egyházak, sportolók, ifjúsági és kulturális egyesületek. Pénteken a megyeházán eligazító találkozót tartottak a pályázni szándékozóknak.

Meghirdették a civil szervezeteknek és egyházaknak szóló pályázatokat

Meghirdették a civil szervezeteknek és egyházaknak szóló pályázatokat

Létrehozva: 2019. április 27.
Idén nyolc kategóriában hirdet pályázatot Kovászna Megye Tanácsa. Civil szervezetek, egyházak, ifjúsági és diákszervezetek, sportolók és egyesületek igényelhetnek támogatást többek között kulturális és szabadidős programok, rendezvények szervezésére, kiadványok megjelentetésére, népviselet, örökségvédelmi és sportprojektek résztámogatására, de falugondnoki szolgálat biztosítására és egyházi ingatlanok karbantartására, restaurálására is.

Tamás Sándor: Helyben jobban gazdálkodunk a közpénzzel - Elfogadták Kovászna megye költségvetését

Tamás Sándor: Helyben jobban gazdálkodunk a közpénzzel - Elfogadták Kovászna megye költségvetését

Létrehozva: 2019. április 18.
Az elmúlt négy év legnagyobb költségvetését fogadta el áprilisi soros ülésén Kovászna Megye Tanácsa. Ebben az évben a megyei önkormányzat és a hozzá tartozó intézmények 309,48 millió lejből gazdálkodnak, ami hozzávetőleg 66 millió eurót jelent.

Közösségi élményt nyújtó barbecue - Felkészültek a csapatok a Transylvanian BBQ Festival-ra

Közösségi élményt nyújtó barbecue - Felkészültek a csapatok a Transylvanian BBQ Festival-ra

Létrehozva: 2019. április 17.
Székely ízesítésű csülök, áfonyás barbecue szósszal, kemencében sült krumplival és káposztasalátával tálalva. Ezt az ínycsiklandó menüt készítették el ma, szerdán az első nemzetközi hivatalos versenyre benevező csapatok és érdeklődők az egész napos sütés-oktatás és bírói képzésen, Sepsiszentgyörgyön.

Hiánypótló helytörténeti sorozat - Bemutatták Zágon monográfiáját

Hiánypótló helytörténeti sorozat - Bemutatták Zágon monográfiáját

Létrehozva: 2019. április 11.
Teltház előtt mutatták be Zágon monográfiáját szerda este a Mikes Kelemen Kulturális Központ Gabonás termében, ahol a rácsodálkozás, meghatottság és a felismerés érzései uralták a szép számban összegyűlt közönséget. A Székelyföld települései sorozatban megjelenő kötetnek szerzői és szerkesztői ismertették a falu monográfiáját, megköszönve a helyi közösségnek és elöljáróknak a támogatást a kutatói munka során.

Világklasszis oktatja a barbecue-t Sepsiszentgyörgyön - Amerikai gasztrokultúrát népszerűsítő nemzetközi verseny Háromszéken

Világklasszis oktatja a barbecue-t Sepsiszentgyörgyön - Amerikai gasztrokultúrát népszerűsítő nemzetközi verseny Háromszéken

Létrehozva: 2019. április 10.
Az idei Transylvanian BBQ Festival előőrseként április 17-én a sepsiszentgyörgyi Big Papa teraszán sütés-oktatást és bírói képzést tartanak az első nemzetközi hivatalos versenyre.  

A Kovászna-Hargita megyeközi út felújítása

Létrehozva: 2019. április 9.
A Kovászna-Hargita megyeközi út felújítása, a 131-es megyei út 22+830-tól a 38+621 km-ig terjedő szakaszán projektet Kovászna Megye Tanácsa valósítja meg a 2014-2020-as Regionális Operatív Program támogatásával. A projekt összértéke 47.139.094,56 lej melyből 45.552.198,24 lej vissza nem térítendő támogatás.

A Kovászna–Brassó megyeközi út felújítása

Létrehozva: 2019. április 9.
A Kovászna–Brassó megyeközi út felújítása a 12-es és 13-as országutak közti szakaszon, mely Málnásfürdőt, Barótot és a megyehatáron lévő Ágostonfalvát és Szászmagyaróst érinti című projektet  Kovászna Megye Tanácsa valósítja meg a  2014-2020-as Regionális Operatív Program támogatásával. A projekt összértéke 87.979.665,77 lej, melyből 83.367.544,90 lej vissza nem térítendő támogatás.

A Sepsiszentgyörgyi Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház sürgősségi eseteket fogadó egységének bővítése és mentőautó hozzáférési útvonal elkészítése

Létrehozva: 2019. április 9.
2019. március 6-án Kovászna Megye finanszírozási szerződést írt alá a Regionális Fejlesztési és Közigazgatási Minisztériummal – mint irányító hatósággal –, valamint a Központi Régió Fejlesztési Ügynökséggel, amely a Regionális Operatív Program közvetítő szervezete a Központi régió szintjén,  a Sepsiszentgyörgyi  Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház sürgősségi eseteket fogadó egységének bővítése és mentőautó hozzáférési útvonal  elkészítése című pályázat megvalósítására.

Ismernünk kell szülőföldünk történetét

Ismernünk kell szülőföldünk történetét

Létrehozva: 2019. április 9.
Háromszék honismereti bibliográfiájával 2012-ben indult a Háromszék Vármegye Kiadó Székelyföld települései című sorozata. Eddig kilenc kötet jelent meg, a héten mutatják be a zágoni monográfiát, amelyet magyar és román nyelven is kiadtak.  

Prioritás a vidéki egészségügyi rendszer minőségének növelése

Prioritás a vidéki egészségügyi rendszer minőségének növelése

Létrehozva: 2019. április 9.
Kovászna Megye Tanácsának elsődleges feladata az egészségügyi rendszer helyreállítása városon és vidéken egyaránt. Ezt a célt szolgálja a megyei finanszírozású helyi fejlesztési program, amely keretén belül többek között lehetőséget nyújt a megyei önkormányzat vidéki orvosi rendelők felújítására, korszerű eszközök vásárlására.

Jól vizsgázott a megyei hulladékgazdálkodási rendszer  

Jól vizsgázott a megyei hulladékgazdálkodási rendszer  

Létrehozva: 2019. április 5.
Az intézményi kapacitás megerősítése, a hulladékgazdálkodási projektek működésének javítása volt a témája annak a háromnapos munkalátogatásnak, amelyet április 2-a és 4-e között tartottak az Európai Fejlesztési Bank és a romániai Ramboll konzultáns cég szakemberei a Kovászna Megyei Hulladékgazdálkodási Egyesületnél.

Thorbjørn Jagland ET-főtitkár kiáll az anyanyelvhasználat mellett - A nyelvi kérdések rendezése hozzájárul Európa stabilitásához

Thorbjørn Jagland ET-főtitkár kiáll az anyanyelvhasználat mellett - A nyelvi kérdések rendezése hozzájárul Európa stabilitásához

Létrehozva: 2019. április 5.
 „Ha mi nem vagyunk képesek megvédeni az anyanyelvű oktatáshoz való jogot, az anyanyelv használatához való jogot, akkor itt világosan kimondom, hogy egyre több konfliktust fogunk látni ismét Európa-szerte” – válaszolt Thorbjørn Jagland, az Európa Tanács főtitkára Strasbourgban Grüman Róbert, Kovászna Megye Tanácsa alelnökének kérdésére. A főtitkár az ET Helyi és Regionális Önkormányzatok Kongresszusa előtt szólalt fel, a nyilatkozatát követően került sor a kérdésekre.

A helyi demokrácia alapja a nyelvhasználat

A helyi demokrácia alapja a nyelvhasználat

Létrehozva: 2019. április 4.
Az Európa Tanács Helyi és Regionális Önkormányzatok Kongresszusának strasbourgi ülése alkalmával Kovászna Megye Tanácsának küldöttsége több találkozón vett részt, amelyen nyelvi jogokról, az ET ajánlásainak alkalmazásáról, együttműködések elindításáról egyeztettek.  

Szülőföldünk jóléte a cél - Az Európa Tanács épületében mutatkozott be Kovászna megye

Szülőföldünk jóléte a cél - Az Európa Tanács épületében mutatkozott be Kovászna megye

Létrehozva: 2019. április 3.
Lehetőségem volt tavaly meglátogatni Kovászna megyét, így tanúsíthatom, hogy Románia ezen része gyönyörű – vezette fel az Európa Tanács székhelyén Háromszék bemutatkozó eseményét Anders Knape, az ET Önkormányzati Kongresszusának elnöke. Kovászna Megye Tanácsa április 2-án és 3-án, Strasbourgban, az Európa Tanács Helyi és Regionális Önkormányzatok Kongresszusának tavaszi ülésszakának alkalmával Értékek mentén címmel mutatta be a megye jellegzetes népi kulturális örökségét. A kiállítás megnyitójának házigazdája Grüman Róbert, Kovászna Megye Tanácsának alelnöke volt, aki a testület önkormányzati szakbizottságának elnöki tisztségét tölti be.