Itt vagy: » Hírek » 10 évre meghosszabítják a Központi Fejlesztési Régió és Brandenburg tartomány közötti fejlesztési megállapodást

10 évre meghosszabítják a Központi Fejlesztési Régió és Brandenburg tartomány közötti fejlesztési megállapodást

2017. június 20., kedd

Június 20-án, kedden tartotta Szovátán soros ülését a Központi Fejlesztési Régió. A napirendek között szerepelt a Központi Fejlesztési Régió költségvetésének jóváhagyása, a Regionális Operatív program 2014-2020 ütemtervének meghatározása, beszámoló a 2007-2013 időszakban letett európai uniós pályázatok helyzetéről és az elért eredményekről, valamint más ügyrendi kérdések

Június 20-án, kedden tartotta Szovátán soros ülését a Központi Fejlesztési Régió. A napirendek között szerepelt a Központi Fejlesztési Régió költségvetésének jóváhagyása, a Regionális Operatív program 2014-2020 ütemtervének meghatározása, beszámoló a 2007-2013 időszakban letett európai uniós pályázatok helyzetéről és az elért eredményekről, valamint más ügyrendi kérdések.

Tamás Sándor, a Központi Fejlesztési Régió soros elnöke beszámolójában kiemelte: Kovászna megye a 2007-2013-as ciklusban a régióban első helyen volt az egy főre eső, lehívott uniós források értékét tekintve, ugyanakkor sok jól előkészített pályázat érkezett Háromszékről, annak ellenére, hogy a román kormány csatározásai és ebből eredő válságai miatt három évet csúsztak a pályázati kiírások. A megyei önkormányzat folyamatosan készítette elő és dolgozott a lehetséges pályázatokon, ennek eredménye a két héttel ezelőtt, régiós szinten aláírt első nyertes, nevezetesen a Székely Nemzeti Múzeum felújítására szóló 4,9 millió euró értékű pályázat.

Kovászna Megye Tanácsa jelen pillanatban fel van készülve arra, hogy a jövőben történő kiírásokra időben tegyen le pályázatokat. Ilyenek pl. a Brassó megyével közösen megírt utak építésére szóló pályázat, amelynek segítségével a Málnásfürdő-Barót-Ágastonfalva között levő útszakaszt szeretnék újjáépíteni, hasonló pályázat a Barót-Olasztelek-Vargyas közötti útszakasz rehabilitálását célzó pályázat, Hargita megye önkormányzatával közösen.

További tervek között szerepel a megyei kórház sürgősségi osztályának rehabilitálására, valamint a sepsiszentgyörgyi Kálvin téren található szociális iskola bővítésére szóló pályázat. Az elért eredmények nem jöhettek volna létre, ha nem lett volna a megyei képviselet aktív tagja a Központi Fejlesztési Régiónak, mondta Tamás Sándor elnök.

A találkozón jelen voltak Brandenburg régió képviselői, akikkel a Központi Fejlesztési Régió már 10 éve szoros kapcsolatot tart. A német küldöttség tagjai voltak: Anne Quart, Brandenburg tartomány Igazságügyi Minisztériumának európai és fogyasztóvédelmi ügyekért felelős államtitkára, Stefan Biedermann, Brandenburg tartomány Igazságügyi Minisztériumának gazdasági és monetáris politikáért felelőse, Birgit Schliewenz, Brandenburg képviselője a Központi Régióban, Klaus Peter Krueger, ManCom GmbH képviselője, a partnerségi kapcsolatok koordinátora.

A vendégeket Péter Ferenc, Maros Megye Tanácsának elnöke köszöntötte, majd Tamás Sándor, a Központi Fejlesztési Régió soros elnöke rövid film segítségével bemutatta a Központi Fejlesztési Régiót magába foglaló megyéket, azok gazdasági, turisztikai potenciálját.

Anne Quart beszédében rámutatott arra, hogy a médiában látottakkal ellentétben a realitás teljesen más. Az itt tapasztal fejlődés professzionalizmusra vall, az itteni gazdasági szereplők komoly eredményeket értek el az elmúlt időszakban. Éppen ezért meggyőződése, hogy van létjogosultsága annak, hogy a következő 10 évre is meghosszabbítsák a jelenlegi együttműködést. A közös cél az, hogy fejlesszék és kibővítsék az eddigi gazdasági, turisztikai együttműködést olyan projektekkel, amelyek a humánerőforrás-, szakember képzésben nyújtanak lehetőséget, segítséget. Az államtitkárasszony elmondta: a német befektetőktől kapott visszajelzések pozitívak, ami kemény alapot jelent a következő évek együttműködéséhez.

 

Hírek