Itt vagy: » Hírek » 20 éves a pedagógus szövetség

20 éves a pedagógus szövetség

2012. április 4., szerda

Bensőséges hangulatban zajlott Sepsiszentgyörgyön a Romániai Magyar Pedagógus Szövetség 20. évfordulója. A Kovászna megyei szervezet által lebonyolított ünnepségre a Székely Mikó Kollégium dísztermében került sor.

Bensőséges hangulatban zajlott Sepsiszentgyörgyön a Romániai Magyar Pedagógus Szövetség 20. évfordulója. A Kovászna megyei szervezet által lebonyolított ünnepségre a Székely Mikó Kollégium dísztermében került sor.

A székely ruhába öltözött diákok zászlós bevonulását követően a jelenlévőket Kondor Ágota, az intézmény igazgatója köszöntötte. Az RMPSZ országos alelnöke, Kiss Imre megnyitóbeszédében a magyar nyelvű oktatás fontosságát hangsúlyozta, míg az utána következő felszólaló, dr. Péter Sándor megyei elnök foglalta össze a szervezet több mint két évtizedes munkásságát. A pedagógus emlékeztetett: 1989 után hatalmas sikernek számított, hogy az addig egyre jobban beszűkülő nyelvi jogi kereteket követve létrejöhetett a megyeszéken két, kizárólagosan magyar diákok befogadását célzó tanintézmény, a Mikes Kelemen Főgimnázium és a Székely Mikó Kollégium.

Az eseményen részt vett Kovászna Megye Tanácsának mindkét alelnöke: Demeter János és Henning László. „Mint minden egyebet, az oktatást is 1989-től új mércével mérjük. Ebben a mércében kiemelt hely jut az anyanyelvi oktatásnak, és a magyar közegben történő oktatásnak. 20 év alatt ennél sokkal több reformkísérleten esett át a teljes tanügyi rendszer. Volt köztük ésszerű és ésszerűtlen, haszontalan és hasznos. Az oktatás a magyarság szempontjából változatlanul kulcskérdés. Az oktatók képzése, folyamatos fejlesztése pedig ennél is fontosabb: ezt pedig önök tudják a legjobban. Hiszek abban, hogy a Romániai Magyar Pedagógus Szövetség segít a minőségi oktatás fejlesztésében, hogy azok az emberek, akik itt vannak felkészültek, és a felkészültség fontosságát át tudják adni mindazoknak, akik maguk is pedagógusok, vagy annak készülnek” – fogalmazott az önkormányzati vezető.

Az eseményt Lázár Sebestyén Enikő, és Szilágyi Zsolt szólisták előadása tettre emlékezetésé: Szilágy Zsolt tenor kiemelte, azért tűztek műsorra egy Kodály művet, mert a világhírű zeneszerző pedagógusként is maradandó munkát hozott létre.

Keresztély Irma főtanfelügyelő az RMPSZ szerepét hangsúlyozva rámutatott: nem csak a pedagógusok szakmai továbbképzéséről gondoskodott, „hanem a társadalom fel is jelezte, hogy pedagógusnak lenni fontos”.
 

Hírek