Itt vagy: » Hírek » 30 éves Kovászna megye és Veszprém vármegye testvérkapcsolata

30 éves Kovászna megye és Veszprém vármegye testvérkapcsolata

2023. június 9., péntek

Kovászna megye és Veszprém vármegye hivatalos testvérkapcsolata idén 30 éves, ez a jubileumi alkalom adott ünnepi keretet a pénteki tanácsülésnek, melyet a frissen felújított Székely Nemzeti Múzeumban tartottak meg.  

Kovászna megye és Veszprém vármegye 1993 júniusában írt alá testvérmegyei alapszerződést, majd 2003-ban ezt a dokumentumot megújították, a 25. évfordulón pedig egy záradékkal egészítették ki. Most, a hivatalos testvérkapcsolat 30. évfordulóján újabb záradékot írt alá Polgárdy Imre, Veszprém vármegyei elnök és Tamás Sándor tanácselnök.  

Közel félévszázada, hogy a hetvenes évek közepén Veszprém és Sepsiszentgyörgy színházai egymás felé fordultak. Ebből nőtt ki a 30 évvel ezelőtti, Orbán Árpád és Zongor Gábor által kezdeményezett önkormányzati együttműködés. Demeter János és Kuti Csaba elnök urak további tartalommal töltötték fel a testvérkapcsolati találkozókat. Ezt folytattuk Lasztovicza Jenővel és Polgárdy Imrével. Bizonyára Lasztovicza Jenőnek ugyanúgy jól esett, amikor Kovászna megye és Sepsiszentgyörgy 3-3 millió forintot ajánlott fel a devecseri katasztrófa enyhítése érdekében, mint ahogy 2017-ben, a kommandói tűzvészt követően Polgárdy Imre az elsők között hívott, hogy a rá jellemző szelíd szerénységgel megkérdezze: Sándor, miben segíthetünk? Tegnap együtt vettünk részt az új kommandói iskola átadóján, és a Veszprém vármegyeiek, ahogy rájuk jellemző, nem üres kézzel jöttek. Pont úgy, ahogy ezt a családban szokás. Segítjük egymást a bajban, örvendünk egymás eredményeinek, osztozunk a sikerekben” – fogalmazott Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke.  

 A mai napon megújítottuk azt a szövetséget, amelyet elődeink 30 évvel ezelőtt indítottak útjára, és amely kiállta az idők próbáját. Ezt a szándékot mi sem bizonyítja jobban, minthogy eljöttek velünk ünnepelni azon települések vezetői, képviselői is, akik Kovászna megyei testvértelepülési kapcsolatokkal bírnak, köztük Veszprém, Pápa, Balatonfüred, Tapolca, Alsóörs és Taliándörögd. Magunkkal hoztuk 217 vármegyei település és több százezer lokálpatrióta Veszprém vármegyei polgár üdvözletét. Eljöttünk, hogy elmondjuk, az elmúlt 3 évtizedben csak megerősödtünk abban a hitben, hogy a nemzeti önbecsülés, az őszinte nemzeti összetartozás tudata igazi büszkeség számunkra” – emelte ki Polgárdy Imre, Veszprém Vármegyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke. „Veszprém vármegye és annak sok-sok települése komolyan vette a magyar nemzet ügyét, ezért szólt az elmúlt 3 évtized az építkezésről, amely képessé tehet minket arra, hogy összetartsunk egy történelmi okokból földrajzilag osztott nemzetet. Olyan eszköz, amely képes megszerkeszteni és megépíteni az egyetértés útját. Együttműködésünk az alaptörvény betűjétől a hétköznapi feladatokig öleli fel közös dolgainkat. Gondja van a lélekre, de gondja van a téglára, a tankönyvre is” – nyomatékosított.  

Tamás Sándor ugyanakkor kiemelte, hogy az elmúlt harminc évben mindkét országban sok minden változott az önkormányzati életben. „Értelemszerűen a testvérkapcsolatok menete is változott. Az összetartozás érzése, a barátságok állandósága, az otthonosság érzete, a tudat, hogy számíthatunk egymásra – mindez változatlan maradt, mert ez képezi az alapját Veszprém és Háromszék testvérkapcsolatának. Persze kell a keret, a jogi forma. De az alap, a lényeg változatlan: összetartozunk, felelősséget vállalunk egymásért. Így legyen ez az elkövetkező évtizedekben is!” – hangsúlyozta a háromszéki tanácselnök.  

A két megyei elnök által aláírt záradékban leszögezik, hogy mindkét fél elkötelezett az intézményközi kapcsolatok kiszélesítése, az együttműködések, partnerségek elmélyítése, a baráti kapcsolatok továbbvitele iránt, kiteljesítve ezáltal a 30 éve elkezdett közösség- és nemzetépítő munkát. „Hisszük, hogy közös múltunk értékeire és az együtt álmodott jövő terveire épített testvérmegyei kapcsolat közösségeink fejlődését tartósan szolgálja” – áll a június 9-én, Sepsiszentgyörgyön aláírt záradékban.  

Hírek