Itt vagy: » Hírek » A biztonság a legfontosabb. Együttműködés a hegyimentő-szolgálat és katasztrófavédelem között

A biztonság a legfontosabb. Együttműködés a hegyimentő-szolgálat és katasztrófavédelem között

2024. július 2., kedd

Gyorsaság és hatékonyság életmentéskor és vészhelyzetben – ezeket szorgalmazza az a protokollum, amelyet június 2-án kötött meg Kovászna Megye Tanácsa és a Kovászna Megyei Katasztrófavédelmi Felügyelőség. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság javaslatára minden megyében szorosabb együttműködést alakítanak ki az önkormányzatok alá tartozó hegyimentő közszolgálatokkal.

Számunkra az emberek biztonsága az első, ezért következetesen támogattuk a Kovászna Megyei Katasztrófavédelmi Felügyelőséget, és kiváló kapcsolatot alakítottunk ki. Másrészt Kovászna megye hegyvidéknek számít, és egyre fontosabbá válik a megyei hegyimentő közszolgálat munkája. Ez a protokollum az együttműködés menetét könnyíti meg" –  hangsúlyozta Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke az aláírást követően.

 

A dokumentum a két struktúra közötti együttműködés módját rögzíti a vészhelyzetek kezelésében, amelyet a katasztrófavédelem operatív irányítása alatt hajtanak végre. Feladatunk többek között a beavatkozások integrált rendszerben történő koordinációja, valamint az információk összesítése a mentések gyors és hatékony lebonyolítása érdekében" – mondta Adrian Simtea ezredes, a Kovászna Megyei Katasztrófavédelmi Felügyelőség parancsnoka.

 

Kovászna megyében 2017-ben hozták létre a Hegyimentő Közszolgálatot, melynek keretében 18 hegyimentő dolgozik, négyen alkalmazottként, a többiek önkéntes alapon végzik ezt a tevékenységet, és van egy kereső- és mentőkutyánk is. A tűzoltósággal mindig is szoros együttműködésben voltunk, és ez a protkollum tulajdonképpen intézményesíti az eddigi kapcsolatot" – részletezte Leonid Moscviciov, a Kovászna Megyei Természetvédelmi és Hegyimentő Központ igazgatója.

A most aláírt együttműködés értelmében a hegyimentők tájékoztatja a katasztrófavédelmet hegyvidéki területeken előforduló vészhelyzetekről, és kérésre, felszereltségük és hatáskörük keretein belül, hegyimentő csapatokkal és kutyás egységekkel vesznek részt beavatkozásokon az ország egész területén, és szükség esetén más államok területén is. 2023-ban Háromszéken 18 bevetésen vettek részt a hegyimentők.

Hírek