Itt vagy: » Hírek » A fesztivál fődíjasa az Ozsdolai Nőszervezet

A fesztivál fődíjasa az Ozsdolai Nőszervezet

2018. november 11., vasárnap

Baráti hangulat, a találkozás öröme, a versennyel járó drukk jellemezte a 16. Háromszéki Kolbászparádé és Káposztafesztiválra benevezett csapatok munkáját, akik maximális odafigyeléssel és kimértséggel, egy-egy tréfa elsütésével, és régi történet felidézésével töltötték a finomabbnál-finomabb kolbászokat és káposztás ínyencségeket.

Baráti hangulat, a találkozás öröme, a versennyel járó drukk jellemezte a 16. Háromszéki Kolbászparádé és Káposztafesztiválra benevezett csapatok munkáját, akik maximális odafigyeléssel és kimértséggel, egy-egy tréfa elsütésével, és régi történet felidézésével töltötték a finomabbnál-finomabb kolbászokat és káposztás ínyencségeket.

Székelyföld legnagyobb közös reggelije, óriás kolbászos kenyér és 13,5 m kolbász

Már a fesztivál kezdőmozzanata arról tanúskodott, hogy érdemes volt kilátogatnia a sepsiszentgyörgyi Szabó Kati Sportcsarnokhoz, ahol nagyszámú érdeklődő jelenlétében felvágták a Diószegi pékség által elkészített, három darab húsz kilogrammos óriás kolbászos pityókás kenyeret, amelybe egyenként 5-6 kilogramm Pista bá kolbászt sütötték bele, a Bertis cég felajánlásával. A ropogós, piros héjú kenyér „nemcsak tetszetős volt, hanem finom is,” értékelte csapata munkáját Diószegi László, a kenyerek szétosztásakor.  Elmondása szerint a sütési folyamatban csupán az okozott fejtörést, hogy a kolbász kellőképpen megsül-e a kenyérben, hogy sült vagy nyers kolbászt tegyenek bele, de a 240 fokos kemencében az utóbbi tökéletesen elkészült. „Ennél szebb nem is kell. Minket, Székelyföldről úgy ismernek, hogy a pityókás házikenyér hazája vagyunk, úgyhogy ez a vezértermékünk.” —tette hozzá a pékségtulajdonos, aki azt is elárulta, mindig fontosnak tartották, hogy különböző rekordokkal öregbítsék Háromszék hírnevét, ugyanakkor mindig kihívás számukra, hogy sikerül-e a kitűzött célt elérni.

A különlegességet a versenyekre benevezett csapatoknak szóló, a térség legnagyobb közös reggelijéhez is kínálták, amit a hatszáz tojásból elkészített kolbászos rántotta és a Bertis cég által biztosított felvágott jelentett. Berszány Tibor cégtulajdonos idén is nagylelkű támogatója a rendezvénynek, hiszen a versenyekhez szükséges alapanyagot ezúttal is ő állta. Mint elmondta, a csapatok szeretetének és művészetének hozzáadásával kapnak végső formát a termékek.

A nap folyamán elkészült a 10 méteresre tervezett, ám végül 13,5 méteresre sikerült kolbász is, a csapat és a nézelődők nagy megelégedettségére. A műveletben segédkező Vajda Zsigmond elmondta, mivel előzetes próba nélkül fogtak neki az óriáskolbász megtöltésének, akadtak technikai nehézségek, de leleményességüknek köszönhetően megoldották azokat.

Grüman Róbert, Kovászna Megye Tanácsának alelnöke az esemény kapcsán kiemelte: „Az elmúlt öt év statisztikai adatai azt mutatják, hogy évente körülbelül 10 százalékos növekedés tapasztalható a Kovászna megyébe érkező turisták számát illetően. Nagyon sok a helyi gasztronómiai értékünk, ami a turisták számára is kedvelt, ezért a térségbe látogatnak, és a későbbiekben is visszatérnek, így természetes, hogy a megyei tanács integrált turizmusfejlesztési stratégiájában az ilyen típusú rendezvények fontosak. Ezekre fogunk építeni a jövőben is, hisz úgy a turistáknak, mint a helyiek számára tartalmas időtöltést biztosítanak.”

Kolbásztöltés és káposztafőzés: szív és lélek is kell hozzá

A kolbásztöltő versenyre benevezett 38 csapat mindegyike lelkesen teljesítette a feladatot: volt, aki a győzelemre gyúrt, mások pedig csupán a jó hangulatért neveztek be. Az egyedi és kreatív asztali dekoráció mellett szinte minden csapat hozott a tarsolyába a kolbász megbolondításához szükséges titkos hozzávalót. A hagyományos fűszerek, a só, bors, paprika mellett olyan adalékok is előkerültek, mint a török csípős paprika, a foghagyma, a kömény, a füstölt sajt, a szerecsendió, a mustármag vagy az őrölt borsika (boróka) bogyó. Az Esztelneki barátok csapata a hagyományos receptre esküdött, szerintük „az a jó kolbász, aminek kolbász íze van, nem pedig az, ami össze-vissza van fűszerezve.”

A zsűri több szempontot is figyelembe véve értékelte a csapatokat: a szervezettséget, a tagok öltözetét, az alapanyagok előkészítését, az asztali dekorációt, a higiéniát, a vakkóstolásnál pedig az étel ízét és tálalását figyelte.

Öt kategóriában értékelték a kolbásztöltő csapatokat: a cégek kategóriájában az I. díjat a GYU-SIC (nők csapata), II. díjat a Négyesfogat, III. díjat pedig a Gyu-sic (férfiak csapata) vihette haza. Az önkormányzatok és intézmények kategóriájában I. helyen végzett Csernáton, II. lett a szerecsendióval, mustármaggal, erős paprikával és hagyományos fűszerekkel ízesített kolbásszal a Kommandósok csapata, III. lett a Kovászna-Csenger csapat. A civil szervezetek közül az I. díjat a Szörcsei Szabadtűzi Lovagrend, a II. díjat a Sepsi OSK, a III. díjat pedig a Szentkatolnai Nőszervezet nyert el. A határon túli csapatok közül I. helyen végzett a Békés megyei önkormányzat, II. helyen a Békéscsabai Kolbászklub 1-es csapata, III. helyen pedig a Békéscsabai Kolbászklub 2-es csapata végzett.

A verseny legnagyobb pontszámát a megmérettetésen először részt vevő Oszdolai Nőszervezet kapta, akik a fődíjat a darabosan őrölt-húsos, őrölt borsika bogyós kolbászukkal nyerték el.

A zsűri egyik tagja Uhrin Sándor, a magyarországi Csabai Kolbászklub Egyesület alelnöke sikeresnek értékelte az eseményt. A zsűrizést követően elmondta, nagyon különböző kolbászokat készítettek a csapatok, saját ízlésük szerint. Mindenki boldog lehet, mert jó kolbászokat készítettek. Azt tanácsolta, hogy a jövőben is ehhez hasonló családias hangulatú, baráti fesztivált szervezzenek Háromszéken.

Tizenegy csapat jelentkezett a káposztafőző versenyre, akik szintén számos meglepetéssel rukkoltak elő: a szőlőlevélbe csomagolt őrölt hús mellett volt töltött káposzta torta is. A legjobbnak a Cserniped csapat főztje bizonyult, másodikok lettek a Sepsinagyik a gyímesi csángó recept alapján elkészített töltött káposztájukkal, és harmadik lett a Reménység Nyugdíjas Klub csapata, akik csupán az élmény miatt és a találkozás öröméért vesznek részt rendszeresen az eseményen.

A XVI. Háromszéki Kolbászparádé és Káposztafesztivál szervezői: Kovászna Megye Tanácsa, a Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület, a Kovászna Megyei Kis- és Középvállalkozók Szövetsége (ASIMCOV), a Sepsiszentgyörgyi Vendéglátóipari Egységek Szövetsége (SVESZ), valamint az AgroSIC Közösségek Közti Társulás a jövőben is megszervezik az eseményt.

 

Hírek