Itt vagy: » Hírek » A Magyar Kormány újabb adománya érkezett Háromszékre

A Magyar Kormány újabb adománya érkezett Háromszékre

2021. október 29., péntek

A Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház, a Kézdivásárhelyi Municípiumi Kórház, valamint a Baróti Városi Kórház részesült abból az adományból, amelyet a napokban juttatott Magyarország Kormánya Erdélybe. Az anyaország 20 erdélyi kórháznak küldött lélegeztetőgépeket, noninvazív lélegeztetéshez szükséges maszkot és Favipiravir gyógyszert.

Természetszerűleg gondoljuk, hogy bajba jutott embertársainkon segítünk. Erdély-szerte húsz kórházba jött most adomány, Kovászna megyében három kórházba hoztunk gépeket, gyógyszereket. Fontos, hogy ott, ahol magyarok élnek és ahol a Magyar Kormány segíteni tud, ott segítsen. Bízunk abban, hogy ezek az eszközök, ezek a gépek, ezek a gyógyszerek hozzájárulnak majd ahhoz, hogy itt, Háromszéken is maga mögött tudja hagyni a közösség a járvány negyedik hullámát” – emelte ki Tóth László főkonzul, Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának vezetője pénteken az adomány átadásakor.

Dr. Madaras Szilárd-Kálmán, a Kézdivásárhelyi Municípiumi Kórház orvosigazgatója elmondta, jól jön az adomány, mindent fel tudnak használni. „A koronavírus az egész szervezetet megtámadja, de főleg a tüdővel vannak problémák. Ilyenkor a pácienseknek elégtelenné válik a légzése, csökken a vérben az oxigénszint. A lélegeztetőgép azoknál a pácienseknél segít, akiknél súlyos a légzési elégtelenség. A noninvazív lélegeztetéshez szükséges maszkot az enyhébb lefolyású fertőzéssel küzdő betegeknél tudjuk használni. A Favipiravir egy eléggé új gyógyszer, amit nehezen lehetett beszerezni, gyakorlatilag az enyhe és közepesen súlyos betegség esetén alkalmazható, de csak a betegség első stádiumában” – részletezte az orvosigazgató.

Kétszer ad, aki gyorsan ad. Köszönjük szépen Magyarország Kormányának, hogy újból segített a bajban. Az elmúlt másfél-két évben többször is segítségünkre siettek, kiegészítve a koronavírus-járvánnyal szemben kifejtett, helyi szintű erőfeszítéseinket. Meggyőződésem, hogy az oltás a megoldás. Fontos a maszk és a távolságtartás, ugyanakkor arra biztatunk mindenkit, kérjék a védőoltást, hogy tudjuk legyőzni a koronavírus-járvány negyedik hullámát” – hangsúlyozta Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke.

A Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház két lélegeztetőgépet, 200 CPAP maszkot és 300 doboz Favipiravir gyógyszert kapott. A Kézdivásárhelyi Municípiumi Kórház egy lélegeztetőgépet, 30 CPAP maszkot és 100 doboz Favipiravir gyógyszert vehetett át. A Baróti Városi Kórház pedig egy lélegeztetőgépet, 30 CPAP maszkot és 50 doboz Favipiravir gyógyszert kapott.

Hírek