Itt vagy: » Hírek » Aquarius 2012

Aquarius 2012

2012. július 21., szombat

Július 21-én 9 órakor autóbusz indul Sepsiszentgyörgyről Borsáros Fürdőre (Csíkszentkirály). Indulás helyszíne: Szabadság tér, a színházzal szemben.

A BORVÍZ ÜNNEPE HATODSZOR, A CSÍKSZENTKIRÁLYI BORSÁROS FÜRDŐN


„A modern élet mindent forgalomba hoz, a mi kelendő; pénzre váltja fel a kincseket s a föld forrásait is. Hogy a kornak ez a tendencziája a székelyföldi ásványvizek javára, azok értékének megfelelően érvényesüljön, forrástulajdonosnak, közönségnek, orvosnak, kormánynak egyaránt közre kell működni.”- írja Dr. Hankó Vilmos A székely ásványvíz-ipar fellendülésének a feltételei című munkájában.

Az Aquarius, a Borvíz Ünnepe története nem nyúlik még messzire, de reményteljes a rendezvény fejlődése és kibontakozása, terebélyesedése. A világ egyre inkább ivóvíz-hiánnyal küzd, míg a Kárpát-medence gazdag tartalékokkal rendelkezik, s Székelyföld kimondottan „dúskál” ásványvíz tartalékban, mely valóságos tőkét jelenthet már a közeljövőben. Háromszéken „ezer forrásból” buggyan a felszínre az ásványvíz, vagy népi nevén borvíz, mely nemcsak asztali vízként, hanem gyógyvízként is hasznosítható. Az ivókúra mellett a borvíz melegvizes fürdőként is számos betegségre gyógyír, igen gazdag, különféle ásványi összetétele miatt képtelenség felsorolni mindet.
2007-ben Mikóújfaluban tette le az alapkövét az Aquarius – a borvíz ünnepe a Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület szervezésében, s akkori sikeréből febuzdúlva eldöntetett (17 település 30 forrásvizét mutatták be), hogy minden évben más helyszínen fogják megszervezni. Ha van Háromszéknek, Székelyföldnek reklámoznivalója, akkor minden bizonnyal az élen jár borvíz-gazdagsága. A következő évben a forró nyárban az erdő árnyékával övezett Sugásfürdőre telepedett át az Aquarius, s első díjasként került a pódiumra a kézdiszentkereszti Vénusz borvíz, melyet nemcsak tapssal jutalmazott a közönség, hanem elégtétellel kóstolta is meg. Négy borvízpalackozó is versenybe szállt, s kínálta kóstolásra termékeit, de bevezettetett a borvízzel készített palacsintasütő verseny is. Elkerülhetetlenné vált, hogy a 2009-es Aquariust a Vénusz borvíz hazájában, Kézdiszentkereszten szervezzük meg, háromszékiről székelyföldire terebélyesítve a rendezvényt, bevonva Hargita megye kiemelt ebbéli gazdagságát is.
2010-ben Hargita Megye Tanácsával partnerségben helyszínül a csíkdánfalvi Dugás Fürdőt választottuk, hol a kiváló asztali víz mellett mezotermál-vizes medencék is gazdagították a kínálatot.
Tavaly a Bodok Napok keretén belül zajlott a rendezvény, s különleges színfoltja volt az Ars Topia Alapítvánnyal közösen, népi kaláka keretében, a Sütei borvizes fürdő és üdülőhely megépítése, s az Aquariuson való felavatása.
Az idén, július 21-én ismét Hargita megyébe, a csíkszentkirályi Borsáros fürdőre költözik a rendezvény, hol a borvízkóstolás és palacsintasütő verseny, valamint a színes kulturális programok mellett újra lehet fürödni is a felújított borvizes medencében. A reumás megbetegedésben szenvedők is élvezhetik a víz áldásos hatását. A palacsintasütő versenyre várjuk a csapatok jelentkezését.
Töltsön velünk egy tartalmas és kellemes napot!
Részletesebb tájékoztatást kaphatnak a 0367-403990-es telefonon, vagy a villámposta címen.
A rendezvényre Sepsiszentgyörgyről autóbusz indul, ingyenesen szállítjuk a részt venni óhajtókat.
 

VI. Aquarius, a borvíz ünnepe
Csíkszentkirály, 2012. július 21.

Program

10,00    Fúvószenekarok felvonulása a központból Borsárosfürdőre
11,00    Ünnepélyes megnyitó
11,20    Papírszínház gyerekeknek: Az aranyhalacska (Demeter Éva vezetésével)
11,20    Fúvószenekarok koncertje
11,30 – 14,00    Bor(k)víz (Demeter Éva vezetésével)
12,00    A palacsintasütő verseny indítása
12,10    Fúvószenekarok koncertje
13,00    Palacsintasütő verseny – a zsűri pontozza a palacsintákat ízük és tálalásuk alapján
14,00    Vadrózsa néptáncegyüttes előadása
14,30 – 16,00    Jelvénykészítés (Demeter Éva vezetésével)
15,00    Palacsintasütő verseny - eredményhirdetés és díjazás
15,15    Jánosi Csaba beszél a csíkszentkirályi borvizekről
15,30    Vadrózsa bimbó gyerek táncegyüttes előadása
15,45    Gáborné Csiszér Anna nótákat énekel
16,00    Borvizeket elbíráló zsűri bemutatása, értékelés, eredményhirdetés
16,00    Papírszínház: A békakirály és Vas Henrik (Demeter Éva vezetésével)
16,15    Dajka Mihály tárogatón játszik
16,45    Gáborné Csiszér Anna nótákat énekel
17,00    A rendezvény első részének lezárása, utána szabad program

A nap folyamán    Borvízkóstolás a standoknál
Fürdési lehetőség a Borsárosfürdő medencéjében
         
   
 

Hírek