Itt vagy: » Hírek » Árkiigazításokról döntöttek

Árkiigazításokról döntöttek

2021. október 4., hétfő

Hétfőn azonnali rendkívüli tanácsülést tartott Kovászna Megye Tanácsa, amely több fontos közberuházás szerződésben foglalt árait módosította. Az építkezési anyagok árának kiigazítására egy kormányrendelet ad lehetőséget, a Fejlesztési Minisztérium ezzel kapcsolatos határideje október 5-én jár le – indokolta a rendkívüli ülést Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke.   

Mindannyian tudjuk, hogy a közberuházások esetében évek telnek el a tervezéstől a megvalósításig. Ráadásul az elmúlt években növekedtek az építkezési iparra érvényes bérezések, mindezek mellett az alapanyagok ára is rohamosan drágult, ezért sok beruházás veszélybe került. Erre hozott megoldást Cseke Attila miniszter, akinek javaslatára elfogadtak egy kormányhatározatot és a fontos közberuházások esetében kiigazíthatjuk az évekkel ezelőtt meghatározott árakat annak érdekében, hogy a fejlesztések haladjanak” – magyarázta a tanácselnök.

Kovászna Megye Tanácsa a Nagyborosnyó-Bodzaforduló közötti megyei út javítását az Országos Településfejlesztési Terv keretéből finanszírozza, a hétfőn elfogadott határozat szerint az eredetileg megszabott költségvetést 27,9 millió lejről 31,5 millió lejre emelték, a megyei önkormányzat hozzájárulása 560 000 lej. Hasonlóképpen 3,3 millió lejről 4,45 millió lejre nőtt a Maksa-Sepsibesenyő közötti megyei út és az azon található híd felújítási munkálatok költsége, így a beruházás összértéke eléri az 5,1 millió lejt. Európai uniós pályázatból zajlik a Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház sürgősségi osztályának korszerűsítése és bővítése. A most elfogadott határozat szerint a meglévő kivitelezési szerződés esetében a hátralevő kifizetések 668 ezer lejjel emelkednek, ezzel a beruházás végső összértéke megközelíti 5,7 millió lejt.

A megyei tanácsosok jóváhagyták azt a határozatot, amellyel a kormány sürgősségi alapjából kapott 45 ezer lejt belefoglalták a költségvetésbe. Az összeget a 103B megyei út, Uzon és Bikfalva közötti szakaszának javítására fordítják, a nyári heves esőzések idején kialakult árvíz a töltést és az útpadkát rongálta meg.

Hírek