Itt vagy: » A megyéről » Külkapcsolatok » Békés megyei rendezvénysorozat alapötlete segítheti a kovásznaiakat

Békés megyei rendezvénysorozat alapötlete segítheti a kovásznaiakat

2011. április 5., kedd

Kovászna megyei delegáció látogatott Békés megyébe, hogy megismerkedjen a megyei önkormányzat által lebonyolított Otthonunk Békés Megye rendezvénysorozat háttérmunkálataival, illetve a programok megszervezésének részleteivel.

ovászna megyei delegáció látogatott Békés megyébe, hogy megismerkedjen a megyei önkormányzat által lebonyolított Otthonunk Békés Megye rendezvénysorozat háttérmunkálataival, illetve a programok megszervezésének részleteivel. Az április 3-i megyeházán megtartott találkozón a küldöttség nemcsak elméleti ismereteket szerezhetett meg a megyejárás néven ismertté vált programsorozatról, hanem egy kisebb gyakorlati bemutató keretein belül testközelből is megvizsgálhatták a rendezvény egy-egy mozzanatát.

A hetvenöt Békés megyei település számára már jól ismert szimbólum várta egyik székelyföldi testvérmegyénk, Kovászna képviselőit a megyeháza épületében hétvégén, ugyanis a hatszor hatméteres Békés megyei vándortérkép és a megyetörténeti kiállítás vásznai fogadták az épületbe belépőket. Kovászna Megye Tanácsa ugyanis a jó testvérmegyei kapcsolatokat felhasználva azért érkezett Békés megyébe, hogy elsajátítsa annak az Otthonunk Békés megye rendezvénysorozatnak az ügyes-bajos háttérmunkáit, előkészítési és szervezési feladatait, amely minden Békés megyei települést érintve arra volt hivatott, hogy egyrészt erősítse a megyetudatot, másrészt összefogásra ösztönözze a Békés megyében élőket, a megye és az adott település problémáinak, fejlesztési elképzeléseinek megismerése mellett. - Azért kértük ezt a találkozót Békés megye vezetésével, hogy eltanuljunk az itteniektől néhány jó programot, melyek közül kiemelkedik az Otthonunk Békés megye projekt, melyhez hasonlót mi is elindítanánk Székelyföldön - közölte a megbeszélésen Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke.


A cikket eredeti formájában a képre kattintva érhetik el.

 Bemutatóból ennek okán nem is volt hiány, a Békés Megyei Önkormányzat munkatársai bővebb tájékoztatást kínáltak a vendégeknek a 2008 márciusától 2010 szeptemberéig tartó minden megyei települést érintő rendezvénysorozat lebonyolításának mikéntjéről, prezentálva többek között azt is, hogyan festett konkrétan a megyejárás egy napja. Ennek keretében először egy szűk körben megrendezett megyetörténeti kiállítás megnyitón vehettek részt az érintettek, majd a megyei vándortérkép mellett feltehették a rendezvény nyitóceremóniájának lebonyolításával kapcsolatos technikai jellegű részletkérdéseiket. A gyakorlatias jellegű bemutatót a programsorozatról összeállított kisfilm megtekintése követte, majd Farkas Zoltán megyei elnök tájékoztatta a delegációt a szervezéssel kapcsolatos elméleti tudnivalókról, valamint a megyében megrendezett további hasonló jellegű programokról.

 Farkas Zoltán a rendezvénysorozattal kapcsolatban elmondta, hogy annak létrehozásáról három éve a megyei közgyűlés hozta meg döntését, olyan módon, hogy a lebonyolítására külön forrást különített el költségvetésében. Majd a megyei elnök arról is tájékoztatást adott, hogy a megyejárás kulturális programjait - a költséghatékonyságot szem előtt tartva - elsősorban a megyei fenntartású kulturális intézmények kínálataiból állították össze.

A találkozóra meghívott Fekete Zoltán, Okány község polgármestere - mint a rendezvény egyik állomásának házigazdája - mesélte el a rendezvénnyel kapcsolatos élményeit a jelenlévőknek. Véleménye szerint a programok emelkedett hangulatúak voltak, melyhez a település lakossága is hozzájárult. - Amennyiben a Kovászna megyeiek ilyen rendezvény lebonyolításában gondolkoznak, jó úton járnak, hiszen az hosszútávon hozza meg gyümölcsét, ugyanis az összetartozás érzését elevenítheti fel az emberekben - tette hozzá.

A konzultáció záróakkordjaként Tamás Sándor a Kovászna megyei Sepsiszentgyörgyre invitálta a jelenlévőket, ahol a Május 1-8 között megrendezett Szent György Napok keretében bemutatkozhatnak a Magyarországról érkezett kiállítók, kézművesek az erre a célra létrehozott testvérmegyék és testvérvárosok utcáján.
 

Hírek