Itt vagy: » Hírek » Brandenburgi vendégek a megyeházán

Brandenburgi vendégek a megyeházán

2011. október 18., kedd

Október 17-19. között a németországi Brandenburg régió küldöttsége munkalátogatást szervezett a Központi Fejlesztési Régióba. Egyik úticéluk Háromszék volt, ahol október 18-án, kedden, a megyei önkormányzat vezetőivel és helyi vállalkozókkal találkoztak.

Október 17-19. között a németországi Brandenburg régió küldöttsége munkalátogatást szervezett a Központi Fejlesztési Régióba. Egyik úticéluk Háromszék volt, ahol október 18-án, kedden, a megyei önkormányzat vezetőivel és helyi vállalkozókkal találkoztak.

A küldöttség vezetője Anita Tack, a Brandenburg tartomány környezetvédelmi, egészségügyi és fogyasztóvédelmi minisztere a délelőtt folyamán Kovászna Megye Tanácsának képviselőivel folyatott tárgyalást. A küldöttséget, amelynek tagjai között a szövetségi gazdasági és fejlesztési minisztérium, a tartományi kereskedelmi kamara, illetve a régió gazdasági és európai ügyekért felelős minisztériumának képviselői is helyt kaptak, Demeter János, önkormányzati alelnök és Hoffman Csaba, a Központi Fejlesztési Régió Kovászna megyei irodavezetője fogadta.

Demeter János röviden ismertette Háromszéket, kiemelve a környezeti adottságokat, a vizek és levegő tisztaságát, illetve azokat az iparágakat és fejlesztési területeket, amelyeket a megyei önkormányzat prioritásként kezel. Az alelnök a fakitermelés mellett az egészségügyi és a vidéki turizmust, a borvizek nyújtotta lehetőségeket, és a mezőgazdaságot említette, mint lehetséges együttműködési területeket, a Központi Fejlesztési Régió testvérrégiójaként is ismert Brandenburg tartomány képviselőinek. Ugyanakkor Demeter megemlítette a Leader program nyújtotta tapasztalatcsere lehetőségét, illetve a Natura 2000-es környezetvédelmi területek gondnoksága kapcsán kamatoztatható jó példák átadását is.

Anita Tack miniszter ígéretét tett az együttműködésre, és elmondta, hogy a Berlin központú térség egyik nagy kihívása pont a környezetvédelem, hiszen a fokozott iparosítás és a bányavidék miatt jelenleg a vizek és a talaj szennyezettsége egyre növekedik. Ettől függetlenül ezen a téren szívesen megosztják tapasztalataikat, illetve a többi területen is elindulhat a kapcsolatfelvétel, így akár a beruházások terén is.

Peter Alltschekov, a Germany Trade and Invest (GTaI), azaz a regionális kereskedelmi kamara képviselője kiemelte, hogy második alkalommal szervezik meg idén a Befektetők Fórumát a központi régióban, amely azt a célt szolgálja, hogy a két térség üzletemberei között minél szorosabb együttműködés és kapcsolat alakuljon ki.
Hoffman Csaba, a Központi Fejlesztési Régió Kovászna megyei irodájának vezetője beszámolt arról, hogy legtöbb három hét múlva aláírják a sepsiszentgyörgyi ipari park létrehozására vonatkozó pályázat finanszírozási szerződését, amely közel 20 millió eurós beruházást jelent, és remélik, hogy a brandenburgi régióból érkező beruházók is kihasználják majd a park adta lehetőséget.

A találkozót követően Demeter János így nyilatkozott: „Azt kell mondanunk, hogy a Központi Fejlesztési Régiónak, és így Háromszéknek szerencséje volt, hogy az Európai Unió Brandenburgot jelölte ki testvérrégiónak, még az előcsatlakozás idején, hiszen egy nagyon jó szakmai kapcsolat alakult ki, és mostanra elértük azt az időszakot, hogy megerősödött a bizalom, Románia, Erdély és testvérrégió irányába. Amint a most idelátogató küldöttség összetétele is mutatja, azért jöttek ide, hogy feltérképezzék a beruházási lehetőségeket, illetve azokat a területeket, ahol érdemes együttműködni a jövőben” – összegezte az alelnök.
A küldöttség tagjai távozásukkor megtekintették az intézmény előterét díszítő háromszéki címerkiállítást is.
 

Hírek