Itt vagy: » Hírek » Édes-aranyos fesztivál Sepsiszentgyörgyön

Édes-aranyos fesztivál Sepsiszentgyörgyön

2023. szeptember 28., csütörtök

Ezidáig tizennégy Kovászna, Hargita, Maros, Kolozs és Brassó megyei csapat jelentkezett az 5. Kürtőskalács –Édes ízek fesztiválja versenyére.  Október 2-ig még regisztrálhatnak a csapatok a hagyományos és reform kürtős elkészítésére.

Az idei háromnapos esemény is gazdag programot kínál az érdeklődőknek Sepsiszentgyörgy főterén, október 6-8. között. A kulináris élmények mellett lesz vásár, kulturális, valamint számos gyerekprogram is.

Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke a témában tartott sajtótájékoztatón elmondta: Törvényadta kötelezettségünkön túl olyan önként vállalt feladatokat is teljesítünk, amelyek révén támogatjuk a székelyföldi közösséget, a székely családok megélhetését. Az elkövetkező két hétvégén az őstermelők munkáját karoljuk fel, a Nektária Székelyföldi Mézverseny kapcsán a méztermelők és a soron következő fesztivál révén a kürtőskalácskészítők termékeit promováljuk, hiszen a legfontosabb célunk, hogy a székelyföldi termékek minőségét megtartsuk és népszerűsítsük.”

Immár hagyománya van a kürtőskalács fesztiválnak Sepsiszentgyörgyön. Közösségi ünnep, amely a hungarikum kürtőskalács köré épül. Az 5. kiadásához érkezett rendezvényre Székelyföld minden szegletéből és a régió határain túlról is jelentkeztek csapatok, akik megsütik az Év Székelyföldi Kürtőskalácsát. Tamás Sándor hozzátette, a jövő hétvégi megmérettetés több mint verseny: a régió gasztronómiai különlegességének népszerűsítése, hagyományos receptek újragondolása, összehangolt csapatmunka, szaktudás, elhivatottság és kreativitás összegyúrva a dorongos süteménybe. Vasárnap minderre kivételesen szükségük lesz a versenyzőknek, amikor teljes kiőrlésű lisztből kell nem édes kürtőst készítsenek.

Vargha Fruzsina, Sepsiszentgyörgy alpolgármestere kiemelte: „Minden évben, amikor a Kürtőskalács fesztivál szervezéséhez érkezünk, akarva akaratlanul eszembe jutnak azok a nyarak, amikor dédnagymamámmal és nagymamámmal a kertben kürtőskalácsot sütöttünk. Ezek az emlékek ugranak be akkor is, amikor a fesztivál versenyzőit figyelem, ahogy azon dolgoznak, hogy ki süti a legfinomabb kürtőst, de a gyermekek képe is ezt idézi, akik épp ügyeskednek, hogy feltekerjék a tésztát vagy épp jóízűen majszolják a cukros finomságot. Az elmúlt évek Kürtőskalács fesztiváljai megerősítették bennünk azt a hitet, hogy ez egy generációs rendezvény, és emiatt is fontos. Generációs abban az értelemben, hogy programja révén a legkisebbektől a legtapasztaltabbakig mindenkit megszólít, és abban az értelemben is, hogy láthatjuk azt a folyamatot, amely során a mesterség nagymamáról, anyáról lányra, unokára száll.”

Szombaton a csapatok versenybe szállnak az Év Székelyföldi Kürtőskalácsa – 2023 díjért, a délutáni órákban pedig a Szentivánlaborfalvi Ifjúsági Egyesület elkészíti a 20 méteres kürtőskalácsot, amit a végén bárki megkóstolhat.

Az idei kürtőskalács fesztivál egyik újdonsága a vasárnap 11 órai édes reggeli, amelyen kürtőskalácsot és kakaós tejet kínálnak azoknak, akik előzetesen regisztrálnak a programpontra az esemény facebook oldalán. Vasárnap 12 órától a csapatok reform kürtőst készítenek, 17 órától pedig a Székelyföldi aranykürtős legendájának elmesélése közben elkészül a jótékonysági árverésen értékesített, arany borítású kürtős, mely összeget a szervezők a sepsiszentgyörgyi Máltai Szeretetszolgálatnak ajánlják fel a meleg ebéd programjuk támogatására. Az arany kürtőst az árkosi sajt, az Arkäse támogatja, míg az édes reggelit a kézdivásárhelyi Lacto Coop és a Paperline – ismertette a rendezvény újdonságait Igyártó Réka, az AgroSic Közösségek Közti Társulás igazgatója.

A fesztivál legnagyobb támogatója idén is a Gyermelyi cég. András Éva, a vállalat képviselője kiemelte, a jó kürtősnél alap a jó liszt. Büszkék arra, hogy 5. alkalommal támogatják a rendezvényt. Hozzátette, a kürtőskalácssütők 80 százaléka használja a lisztjüket, és ez a legjobb visszaigazolás termékük kiváló minőségére. A kürtőskalács fesztivál idei fődíját, a raklap lisztet, illetve a 20 méteres kürtős alapanyagát biztosítja a Gyermelyi cég. 

A verseny nemcsak a csapatokat, hanem a zsűrit is próbára teszi. A Farkas Ferenc sepsiszentgyörgyi mestercukrász elnökletével bíráló zsűri tagjai: Szőcs Ilona, a csernátoni Malomkert panzió vezetője, Jánossy Alíz gyergyószentmiklósi gasztro-újságíró, Kabai János, a marosvásárhelyi ELDI pékség termelési igazgatója, valamint Bocskor István, a csíkszentmártoni Bocskor pékség vezetője.

Könnyű- és népzenei előadásokban is bővelkedik az 5. Kürtőskalács –Édes ízek fesztiválja. Pénteken fellépnek a Tekergők, Kaly Roland és a Voltaj, szombaton a PKW, a Dreamflow, Keresztes Ildikó, valamint Cári Tibor biztosítják a jó hangulatot. Vasárnap a Florile Zagonului tánccsoport, és az azt követő Kincskeresők Néptáncegyüttes előadásaira lehet pördülni, de színpadon lesz a Day by Day, a Slágerebbje és a ManGoRise is.

A nagysikerű, jól bejáratott programok idén sem hiányoznak a rendezvény kínálatából. Lesz gyerekfoglalkozás és kincskereső verseny a sepsiszentgyörgyi Máltai Szeretetszolgálat szervezésében, valamint tiroli az Erzsébet parkban a Kovászna Megyei Hegyimentő Közszolgálat közreműködésével.

Az eseményt Kovászna Megye Tanácsa, Sepsiszentgyörgy Önkormányzata, az AgroSic Közösségek Közti Társulás, Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület, Kovászna Megyei Művelődési Központ, a Székely Gazdaszervezetek Egyesülete. A fesztivál részletes programját mellékelten olvasható. A rendezvény részletei elérhetőek a www.kurtosfeszt.ro honlapon, illetve az esemény Facebook oldalán.

A fesztivál támogatói: Gyermelyi, Coal Dust, ATP Market, Kürtösgrill, Arkäse, Pepsi, Paperline, Kézdi Lacto Coop, Sepsi Value Centre.

Partnerek: Salvatore Egyesület, Baconi Ifjúsági Szervezet, Szentivánlaborfalvi Ifjúsági Szervezet, Máltai Szeretetszolgálat, Sepsiszentgyörgyi Művészeti és Népiskola.

Hírek