Itt vagy: » Hírek » Egy hónap alatt felmérik a problémákat

Egy hónap alatt felmérik a problémákat

2010. április 1., csütörtök

A magántulajdon visszaszolgáltatása különösen az erdők esetében akadozott ez elmúlt 20 év során. Az április elsején tartott polgármester-találkozón elhangzottak alapján úgy tűnik, hogy létezik megoldás.
 

A magántulajdon visszaszolgáltatása különösen az erdők esetében akadozott ez elmúlt 20 év során. Az április elsején tartott polgármester-találkozón elhangzottak alapján úgy tűnik, hogy létezik megoldás.

A visszaszolgáltatandó erdők sorsa komoly fejfájást okoz a legtöbb polgármesteri hivatalban. Kis József zágoni polgármester elsősorban a folyamat lassúságát tartja aggasztónak, míg szitabodzai kollégája, Filofil Constantin arról panaszkodik, hogy a visszaszolgáltatott erdők jó néhány esetben fás legelők. A polgármester szerint az is zűrös, hogy konkrétan mekkora az az erdészeti terület, ami állami tulajdonban van – véleménye szerint a visszaszolgáltatás csakis akkor lehetséges, ha ezt a kérdést sikerült tisztázni.

Tamás Sándor Kovászna Megye Tanácsának elnöke elmondta: fontos eredménynek tartja, hogy a polgármester-találkozón az erdészet részéről elhangzott az ígéret, hogy az elkövetkező egy hónap során felmérik a problémák konkrét forrását. A tanácselnök bízik abban is, hogy a felmérést követő szakaszban a polgármesteri hivatalokat egyenként végigjáró erdészek megtalálják annak a lehetőségét, hogy Kovászna megyében visszaszolgáltassák az erdőket.

Mivel arra is volt példa, hogy a visszaszolgáltatásra váró erdőben kitermelés folyt Tamás Sándor felkérte a kitermelésért felelős Romsilva vezetőségét, hogy az elkövetkezőkbe vegyék elejét a hasonló helyzeteknek. A visszaszolgáltatásokat azért is sürgetik, mert az idén lehetőség nyílt az erdei utak rehabilitálására. A tanácselnök arra is felhívta a figyelmet, hogy a Kovászna megyében található 1200 km erdei útból megközelítőleg 512 km már az önkormányzatok gondozásában van. Bölöni Dávid, Csernáton község polgármestere szintén fontosnak tartja a jogviszonyok tisztázását, azzal érvelve, hogy 67 km erdei út felújítására nyújtana be pályázatot, azonban erre csak akkor van lehetőség, ha sikerült tisztázni, kinek a területén vezet át a szóban forgó szakasz.

A visszaszolgáltatás témáját lezárva a rendőrségi ügyek kerültek napirendre. E téren a legtöbb probléma Erdővidéket érinti, ahol a fémlopás okoz fejfájást a helyi vezetőknek. A mezőgazdasági pályázatok lehetőségét is megvitatták a polgármesterek. Elsősorban a vidéki települések vennének részt a kormány által meghirdetett pályázatokon, azonban az elhangzottakból kiderült, hogy a kifizetetlen szubvenciók miatt alaposan fontolóra veszik a próbálkozást.
 

Hírek