Itt vagy: » Hírek » Együttműködés, pénzügyi szolidaritás Háromszéken

Együttműködés, pénzügyi szolidaritás Háromszéken

2021. december 16., csütörtök

Eskületétel, az új Potsa-terv elfogadása, költségvetés-kiigazítás szerepelt többek között a napirenden a csütörtöki tanácsülésen, amelyet ezúttal személyes jelenléttel tartottak a sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtárban.

Első napirendi pontként letette esküjét Munteanu Felicia-Maria, a Nemzeti Liberális Párt tanácsosa. A kovásznai közgazdász a nemrég elhunyt Piștea Jănică helyét veszi át a testületben.

Elfogadták az új Potsa-tervet, Háromszék 2021-2030-ra vonatkozó fejlesztési stratégiáját, melyet a Babeș-Bolyai Tudományegyetem professzoraival közösen alkottak meg, ez a második, évtizedet felölelő fejlesztési terve a megyei önkormányzatnak – vezette fel Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának a stratégia bemutatását.

Fontos, hogy tudjuk, milyen irányba tart a megye, milyen irányba érdemes fejleszteni – emelte ki Jakab István Barna alelnök, aki a stratégia fontosabb elemeit mutatta be a testületnek. „Célkitűzésünk, hogy Háromszék egy zöld, magasabb konnektivitással, sokszínű gazdasággal, jól teljesítő oktatási rendszerrel rendelkező megye legyen, ahol aktív vállalkozói réteg tevékenykedik. Háromszék példaként fog szolgálni a közösségfejlesztés és együttműködés terén, olyan megye lesz, ahol a hagyományokat a város- és vidék fenntartható fejlődésével összhangba hozzák, hangsúlyt fektetve a gazdag kultúra és erős helyi identitás megőrzésére” – ismertette a stratégiában megfogalmazott jövőképet az alelnök.

A megye községei a jövedelemadó visszaosztásából 1,7 millió lejt kaptak, amelyet helyi fejlesztésekre fordíthatnak. „Nyilván egyeztetés előzte meg az összegek meghatározását. Szép példája a szolidaritásnak, hogy Sepsiszentgyörgy, Kézdivásárhely és Kovászna lemondott a vidék javára, így több fontos ügyre tudtuk átcsoportosítani az erőforrásokat. Két jó példát emelek ki. Az Oltmenti községek összefogtak és közösen létesítenek Oltszemen egy olyan szociális konyhát, amely Sepsiszék rászorulóit szolgálja ki. Az így összeadott összeg 327 ezer lej, amelyhez Kovászna Megye Tanácsa szintén 327 ezer lejt fog hozzátenni. Egy másik szép szolidaritási példa Erdővidék, ahol Bacon község kivételével mindenki a baróti kórház fenntartásához járult hozzá, összesen 315 ezer lejt adtak össze az érintett közigazgatási egységek” – számolt be Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke.

Bodzafordulón fogyatékkal élő gyerekek számára fejlesztési központot építenek a SERA Románia Alapítvánnyal együttműködésben. A tanácsülésen elindították a bodzafordulói helyi önkormányzat által felajánlott 1000 négyzetméteres telek átvételi folyamatát, az építkezés megkezdését jövőre tervezik.

Jelenleg működik a városban egy kisebb kapacitású fejlesztési központ, amely 30 férőhelyes. A bodzavidéki családok jelezték, hogy ennél nagyobb lenne az igény a fogyatékkal élő gyerekeknek szóló foglalkozásokra. Ezért döntöttünk úgy, bővítjük ezeket a szolgáltatásokat, hogy javítsunk a sajátos nevelést igénylő gyerekeknek és fiataloknak az életminőségén, támogassuk beilleszkedésüket a társadalomba” – mondta el a tanácselnök.

A Potsa-terv itt letölthető

Hírek