Itt vagy: » Hírek » Elbírálták a pályázatokat

Elbírálták a pályázatokat

2017. május 31., szerda

Kovászna Megye Tanácsa szerdai soros ülésén megszavazta az idei költségvetésből a művelődési, sport, szabadidős és ifjúsági, valamint az egyházi pályázatoknak odaítélt összegeket. Idén a megyei önkormányzat sport tevékenységre 600 000 lejt, ifjúsági szervezetek számára 125 000 lejt, kulturális és szabadidős tevékenységekre 700 000 lejt,  az egyházak támogatására 1 500 000 lejt különített el

Kovászna Megye Tanácsa szerdai soros ülésén megszavazta az idei költségvetésből a művelődési, sport, szabadidős és ifjúsági, valamint az egyházi pályázatoknak odaítélt összegeket. Idén a megyei önkormányzat sport tevékenységre 600 000 lejt, ifjúsági szervezetek számára 125 000 lejt, kulturális és szabadidős tevékenységekre 700 000 lejt,  az egyházak támogatására 1 500 000 lejt különített el. Összesen 632 pályázat érkezett a megszabott határidőig, sporttámogatásra 83, művelődési projektekre 128, egyházi támogatásra 177, szabadidős projektekre 194, ifjúsági programokra 50 kérést adtak le, mindössze 13 dossziét kellett elutasítani formai vagy tartalmi hibák miatt.

Az elbíráló bizottság javaslata alapján a leadott pályázatok 77,54 százaléka, 480 projekt kap vissza nem térítendő támogatást – tájékoztatott Tamás Sándor. Kovászna Megye Tanácsának elnöke elmondta, idén háromszor nagyobb keretet állapítottak meg az egyházak támogatására, mert azt tapasztalták, hogy beszűkültek az egyházak pályázati lehetőségei és azt szerették volna, hogy ne csak működési költségekre, hanem nagyobb beruházásokra is adjanak támogatást. "Többek között 200 ezer lejt ítéltünk meg a sepsiszentgyörgyi Gyöngyvirág utcai református templom építésére, 50-50 ezer lejjel támogatjuk az imecsfalvi római katolikus templom belső terének felújítását és a kézdiszentléleki római katolikus templom építését, 27 ezer lejjel a bodoki filia unitárius templom tetőzetének javítását, 70 ezer lejjel a sepsiszentgyörgyi ortodox katedrális tetőzetének javítását és a környezet rendezését. A háromszéki történelmi egyházak a templomjavítás és működési költségek mellett például harang és toronyóra javításra, orgonarestaurálásra, szószékkorona konzerválására, kiállítótér kialakítására, régészeti és külső falsíki kutatásra kértek és kaptak támogatást a megyei önkormányzattól. A 177 leadott pályázatból hármat kellett elutasítani, 145 projekt pedig nyertes lett" – tudtuk meg a tanácselnöktől.

Oltszemi kihelyezett ülésre invitálta a megyei tanácsosokat Fodor István, Bodok község polgármestere, aki elmondta, a községéhez tartozó településen az országban egyedülálló, nemzetközi versenyek szervezésére alkalmas fogathajtó pályát alakítottak ki, amelyet élesben július 7-9. között zajló országos kettesfogathajtó versenyen próbálnak ki. A megyei tanács a rangos sportesemény partnereként 50 ezer lejt szavazott meg, amellyel hozzájárul a szervezési költségekhez.

A tanácsülésen többek között jóváhagyták az Erdővidék úthálózatának modernizációját célzó európai uniós pályázathoz szükséges véleményezési dokumentációt és gazdasági-műszaki mutatókat, aktualizálták a megyei rendszeres járatokra vonatkozó személyszállítási programot és útvonalakat, valamint elfogadták a Kovászna megye gazdasági-katonai monográfiájának 2017-es évi kiadását.

A májusi soros ülésen elismerő oklevelet adtak át György Alfonsnak, a Kovászna Megyei Katasztrófavédelmi Felügyelőség frissen nyugalmazott parancsnokának, aki 12 éven át vezette az intézményt. György Alfons 1985-ben került Sepsiszentgyörgyre, ahol 32 éven keresztül a tűzoltóság kötelékében szolgált, mint fogalmazott, Háromszéken nagyszerű közösséget ismert meg, munkája során pedig azt tartotta szem előtt, hogy a Katasztrófavédelmi Felügyelőségen felkészült csapat álljon a lakosság rendelkezésére, hiszen sürgősségi helyzetekben kell beavatkozniuk és hogy rászolgáljanak a közösség bizalmára.

Hírek