Itt vagy: » Hírek » Élményalapú IT oktatás

Élményalapú IT oktatás

2020. március 5., csütörtök

Február 26-án, szerdán, a csíkszentsimoni polgármesteri hivatalban szervezett StartUp-os szakmai találkozón a pályázat részleteit ismertették, valamint Simon Norbert bemutatta innovatív, oktatásra épülő vállalkozását.

Február 26-án, szerdán, a csíkszentsimoni polgármesteri hivatalban szervezett StartUp-os szakmai találkozón a pályázat részleteit ismertették, valamint Simon Norbert bemutatta innovatív, oktatásra épülő vállalkozását.

A Hargita megyei eseményen Kozma István, Csíkszentsimon polgármestere köszöntötte az egybegyűlteket. Kiemelte, a Központi Régió vállalkozásfejlesztési programja kiváló lehetőséget nyújt a vállalkozni vágyóknak arra, hogy megvalósítsák azokat az ötleteiket, amelyre eddig esetleg nem volt anyagi lehetőségük, ezért is nyújtottak otthont az egyik Startup-os képzésnek. „A Hargita megyei pályázó, Simon Norbert jó példa arra, hogy kellő bátorsággal és elszántsággal bele lehet vágni és végigvinni egy ilyen StartUp-os vállalkozást. Számunkra is büszkeség, hogy a térségben vannak ilyen fiatalok. Sikertörténet a Norbié, egy olyan szolgáltatás, aminek van jövője” – fogalmazott az elöljáró.

Tóth Szabolcs Barnabás, projektmenedzser a találkozón többek között a pályázat részleteit ismertette. Elmondta, a projekt a Központi Régió megyéinek a részvételével zajlik, melynek menedzsment része Gyulafehérvár központtal történik. A Kovászna Megye Tanácsának vállalkozásfejlesztési programja, a StartUp Now keretében 400 személy vállalkozási készségeit fejlesztették, míg 38-an, akik az üzleti tervek versenyén a legjobb pontszámot érték el, egyenként 40 000 eurós (178 ezer lej) támogatást kapnak. Kovászna megyében jelenleg 87 munkahelyet teremtettek az újonnan elinduló cégek, ami nagy eredménynek számít. 

A projektmenedzser a StartUp Now keretében elindult vállalkozások színes palettájáról felvázolt néhányat. Egyedinek számítanak a különböző gyógyászati módokkal foglalkozó cégek (wellness, belgyógyászati, biorezonanciás szolgáltatások), a kreatív, innovatív iparágakban működő cégek (fotóoktatás, web designer, drónfotózás, mobil-autómosó, vasmegmunkálással, okos, elektronikus névjegykártya készítés), de vannak a turistacsalogató vállalkozások (pl. hőlégballonozás) vagy a helyi gasztro értékekre épülő vendéglátó cégek (Krumpli bár, levesező) is.

Hargita megyében két StartUp-os vállalkozás működik: Székelyudvarhelyen a fittness termet működtető Hard Training Team cég, és a csíkszerdai székhelyű Simon Fitfusion cég. Ez utóbbit mutatta be a vállalkozás megálmodója a szerdai találkozón.   

Simon Norbert kihangsúlyozta, az oktatásra épülő IT vállalkozást Y és Z generációs programozókból, valamint digitális művészekből álló csapat működteti. Szeretnének minél több fiatalt alkalmazni a jövőben, hiszen úgy látja, az oktatás terén szükség van a látásmódjukra, az új generáció tagjai fogékonyabbak a technika vívmányaira, mint például az idős tanárok. „Túlcsordult bennünk a tenni akarás és a tudás átadás, ezért hoztuk létre az oktatásra épülő vállalkozásunkat, mely révén az IT különböző területeit népszerűsítjük és tanítjuk azok alkalmazását. Ma már elengedhetetlen a digitális világában való boldogulás. Célunk a kreativitásra alapuló, gyakorlati, élményalapú oktatás gyerekek és felnőttek számára” – vallja a fiatal vállalkozó.  

A fiatal csapat sok éves tapasztalattal rendelkezik. A tanulni vágyó gyerekek két típusú kurzus közül választhatnak: a lego-robotika és a sketch programozás. Az elkövetkezőkben a felnőttek és gyerekek számára újabb képzéseket indítanak 3D tervezés és szobrászat, nyomtatás, valamint automatizálás, mesterséges intelligencia terén. A csíkszeredai székhelyű cég jövőképében szerepel a virtuális valóságszimuláció is. 

A hat megyét átfogó európai uniós projektet Kovászna Megye Tanácsa pályázta meg partnerségben a Loop Operations kft.-vel és a Tudásalapú Gazdaságért Egyesülettel (APEC – Asociația pentru Economia Cunoașterii).

 

Hírek