Itt vagy: » Hírek » Elsőként Háromszéken támogatják az iskola utáni tevékenységeket

Elsőként Háromszéken támogatják az iskola utáni tevékenységeket

2012. november 22., csütörtök

Kovászna Megy Tanácsa november 22-i soros ülésén Tamás Sándor önkormányzati elnök bejelentette: megyei támogatást igényelhetnek azok az iskolák, a hol az oktatás után szervezett jelleggel felkészítőket, az oktatással összefüggő tevékenységet folytatnak.

Kovászna Megy Tanácsa november 22-i soros ülésén Tamás Sándor önkormányzati elnök bejelentette: megyei támogatást igényelhetnek azok az iskolák, a hol az oktatás után szervezett jelleggel felkészítőket, az oktatással összefüggő tevékenységet folytatnak.

Keresztély Irma megyei főtanfelügyelő kifejtette: az oktatási törvény már jó ideje lehetővé teszi, hogy az önkormányzatok anyagilag is hozzájáruljanak a hivatalos iskolai program után zajló tevékenységhez, azonban egyik megye sem élt ezzel a lehetőséggel. Országos szinten először Kovászna megyében születik olyan intézkedés, amellyel a pedagógusok plusz munkáját is megfizetik. Keresztély úgy véli, hogy ez az intézkedés első sorban a vidéki oktatási intézményeket érinti majd kedvezően, hisz a tanárok jelentős része ingázik: a tanácshatározat által teremtett lehetőség számukra is motivációt jelent majd, így az iskola utáni tevékenységek is megsokszorozódnak. A főtanfelügyelő rámutatott: a vidéki és városon élő gyerekek közti, oktatás minőségi szakadék megszűnését is elősegíti az iskolaprogram utáni tevékenységek beindítása.
***

„A megyei utak festését 22 éven át mindig szakosodott cégek végezték, drágán és néha igencsak silány módon. Abban a helyzetben találtuk magunk, hogy több polgármester is jelezte, hogy az útjelzések egyes szakaszon rosszul láthatóak. Ezért döntöttünk úgy, hogy az önkormányzat különleges rendeltetésű, útfestő járművet vásárol. Számításaink szerint, amelybe a festék árát is bekalkuláltuk, a járműre szánt 365 ezer lej egy év alatt meg is térül: úgy vélem, hogy jövő év tavaszán már üzembe is helyezzük a gépet” – fogalmazott Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke.

***
A tanácsülésen az önkormányzat által indított Vidéki Kultúrotthon Felújító-, Játszótér Építő-, valamint a Sportbázis Felújító Program megpályázásán egyszerűsítenek: a kéréseket elbíráló bizottság gyakrabban ül majd össze. Tamás Sándor hangsúlyozta: „Az intézkedést a beérkező pályázatok sokasága teszi szükségesé: célunk, hogy ezek a sikeres programok a továbbiakban is fussanak. Ezek a projektek mind társfinanszírozásosak és rendkívül eredményesek: gombamód szaporodnak a játszóterek, a sportbázisok és kultúrotthonok, eddig összesen több mint 60 munkálatot tartunk nyilván.”
***
A Kovászna Megyei Szociális Ellátási és Gyermekjogvédelmi Igazgatóság 1,2 millió lej értékű pályázaton vesz részt, amelyet két nappali és bentlakásos otthon felújítására fordítanak: a pályázat 10 százalékos önrészét a megyei önkormányzat fedezi.
***
A soros ülésen letette esküjét Demeter László, az RMDSZ frakció tanácsosa is. A tanácstag Kovács Ödön, nemrégiben kinevezett megyemenedzsert váltja a testületben.
KVMT – Sajtóiroda
 

Hírek