Itt vagy: » Sajtószoba » Hírek » Épül a Nemere útja

Épül a Nemere útja

2010. október 12., kedd

Kedden megkezdték a Nemere útja kijelölését.

Kedden megkezdték a Nemere útja kijelölését. A zöld útvonal létrehozásának célja Felső-Háromszék természeti és kulturális értékeinek, hagyományainak feltárása, ismertetése, megőrzése és összekapcsolása. A Cholnoky Jenő Földrajzi Társaság és a Zöld Nap Egyesület által kezdeményezett projektet Kovászna Megye Tanácsa is támogatja.
„Kedden Csernáton és Futásfalva környékén festették fel a jeleket az ikafalvi cserkészek segítségével. A zöldút tematikáját figyelembe véve, a hangsúly elsősorban a borvizekre és kúriákra tevődött, hiszen mindkettőből igen gazdag ez a vidék. Az útvonal során közel 80 kúriát és több mint 30 borvízforrást érintünk” - tudtuk meg Ráduly Attilától, a program egyik kezdeményezőjétől. Az útvonal kijelölése során, ahol nincs fa, ott cölöpöket helyeznek el Páll Andor berecki vállalkozó támogatásával, számolt be a szervező.

 „Kovászna Megye Tanácsa örömmel csatlakozott ehhez a tervhez, hiszen hozzájárul a turizmus fellendítéséhez. Mindig szívesen segítjük azokat a civil kezdeményezéseket, amely az aktív részvétel mellett olyan értékeket népszerűsít, amelyek által Háromszék megerősödhet. Fontos, hogy az ilyen kezdeményezésekhez csatlakozzanak az önkormányzatok, vállalkozók, civil szervezetek és önkéntesek is” - hangsúlyozta Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke.
A tervezett útvonal több mint 230 km hosszan halad át Kézdi- és Orbaiszéken, a következő településeket érintve: Kézdivásárhely, Ozsdola, Kézdimartonos, Bereck, Lemhény, Kézdialmás, Csomortán, Esztelnek, Kurtapatak, Bélafalva, Kézdiszentkereszt, Kézdiszentlélek, Kiskászon, Kézdiszárazpatak, Kézdikővár, Torja, Futásfalva, Ikafalva, Csernáton, Kézdialbis, Dálnok, Maksa, Eresztevény, Réty, Bita, Nagyborosnyó, Kisborosnyó, Feldoboly, Zágon, Papolc, Csomakőrös, Imecsfalva, Székelypetőfalva, Székelytamásfalva, Szörcse, Orbaitelek, Cófalva, Lécfalva, Kézdimárkosfalva, Kézdimartonfalva, Hatolyka, Szentkatolna, Hilib, Gelence, Haraly, Zabola és Kovászna.

A tervek között szerepel egy ismertető füzet kiadása is, amelyben minden érintett település szerepel egy rövid leírással, lényegre törő ízelítőt nyújtva a településen található kúriáról, borvízről, egyéb természeti és kulturális értékekről, megemlítve a helyi hagyományokat és rendezvényeket.
A Nemere útja további partnerei a Háromszéki Hegyimentő Szolgálat, KSE-Kerékpár Szakosztály, KSE-Sí és Hódeszka Szakosztály, ikafalvi cserkészek.

 

Hírek