Itt vagy: » Hírek » Európa Nap Sepsiszentgyörgy központjában

Európa Nap Sepsiszentgyörgy központjában

2017. május 15., hétfő

A Kovászna Megye Tanácsa keretében működő Europe Direct Információs Központ többéves hagyományához híven idén is megünnepelte Európa Napját

A Kovászna Megye Tanácsa keretében működő Europe Direct Információs Központ többéves hagyományához híven idén is megünnepelte Európa Napját, egy Európa Parkot alakítva ki Sepsiszentgyörgy központjában. Míg tavaly és tavalyelőtt a központ munkatársai Európa-napi kürtőskalácssütéssel hívták közös ünneplésre a város lakosságát, idén újra a líceumok diákjait szólították meg egy interaktív vetélkedő megszervezésével, ezáltal is az unió országainak megismerésére bíztatva a fiatalokat. Közben a nagyközönség szórakoztatásáról sem feledkeztek meg, a színpadon különböző nemzetek kultúrájából kaphattak ízelítőt az arra járók.

Sepsiszentgyörgy központjában az Európai Unió himnuszával, az Örömódával vette kezdetét az Európa Nap ünnepség és az Európa Park vetélkedő. "Robert Schuman francia külügyminiszter 1950. május 9-én Párizsban olyan új politikai és gazdasági együttműködést vázolt fel Európa számára, amely - elvileg - lehetetlenné teszi a háborút a kontinens országai között. Schuman javaslatával vette kezdetét az az integrációs folyamat, amelynek eredményeképp létrejött az Európai Unió. A mai napon sok mindennel meg kell küzdeniük a sárkányharcban edzett fiataloknak. Vetélkedők, kisvasút, különböző interaktív tevékenységek, és persze, a nem éppen kedvező időjárás. Ezek a kis küzdelmek összekovácsolnak, csapattá fogják össze az egyéneket. Nem vagyunk egyformák. Nem egyformán lépünk, gondolkodunk, érzünk… de céljaink, elvárásaink, feladataink közösek. Mutassuk meg Európának, kicsiben, hogy lehet egységesen lépni a közös célok érdekében, egymás különbözőségének és egyediségének feladása nélkül" – köszöntötte az egybegyűlteket Klárik Attila megyei tanácsos, az Európai Régiók Közgyűlésének jogi esélyegyenlőségért felelő biztosa.

Az Európa Park interaktív vetélkedőn öt líceum csapata képviseltette magát, így a diákok munkája által Hollandia, Franciaország, Olaszország, Spanyolország és Görögország tájaira kalandozhattak el az érdeklődők, megismerve az adott ország főbb sajátosságait, hagyományait, kulináris jellegzetességeit. A diákok többsége saját kezűleg készítette az ínyencségeket, így pizzát, churrost, sajtokat, tzatziki szószt, olajbogyót és más érdekességeket kóstolhattak az arra járók. A kicsiket a gyereksarok várta, kisvonattal járhatták be Európát, az EU infó sátorban pedig nagy örömükre zászlókat, lufikat vehettek át. Ugyanitt a felnőttek az unióról és európai állampolgári jogokról tájékozódhattak.

Mindazok, akik szórakozásra, kikapcsolódásra vágytak, a diákok standjainak megtekintése mellett a színpadi produkciók nyújtottak erre lehetőséget. Elsőként a Mikes Kelemen Főgimnázium kórusa lépett fel Európáról szóló, illetve más nemzetek jellegzetes dalaival. Ezt követte a Fenyőcske néptáncegyüttes, amely magyar, német, román és cigány táncokat mutatott be. A sepsiszentgyörgyi Salsa Club táncosai először a színpadon, majd a színpad előtti téren, a közönség bevonásával mutatták be minden testrészt megmozgató táncaikat.

Az Európa Park vetélkedő zsűrijének döntését Tóth Szabolcs-Barnabás irodavezető hirdette ki. Első helyezett a kézdivásárhelyi Apor Péter Szaklíceum csapata lett Franciaországot bemutató összeállításával, második a sepsiszentgyörgyi Plugor Sándor Művészeti Líceum Hollandiát bemutató standjával, harmadik pedig a Mihai Viteazul Főgimnázium csapata, akik Görögországot mutatták be az érdeklődőknek. A Constantin Brancusi Szaklíceum csapata Olaszországot, míg a Mikes Kelemen Főgimnázium csapata Spanyolországot mutatta be, mindkét csapat dicséretben részesült.

Mivel az eső a szabadtéri rendezvényt megzavarta, Opra Mónika és zenészei a Teinben folytatták a Lady & The Tramps produkciójukat,  az érdeklődő közönség nagy örömére.

Hírek