Itt vagy: » Hírek » Európának fel kell találnia újra önmagát

Európának fel kell találnia újra önmagát

2013. február 15., péntek

Február 11-13 között került sor Bukarestben a Polgárok európai évének nyitórendezvényére és a Europe Direct információs hálózat új generációjának bemutatására.

Február 11-13 között került sor Bukarestben a Polgárok európai évének nyitórendezvényére és a Europe Direct információs hálózat új generációjának bemutatására.
A rendezvényt egy állófogadás keretében Nicolae Idu az Európai Bizottság Romániai Képviseletének vezetője és Oliver Grogan, Írország - az EU soros elnökének - romániai nagykövete nyitotta meg.

A Polgárok európai évében az európai integráció egy fordulóponthoz érkezett, hisz 2013-ban egy évvel a 2014-es európai parlamenti választások előtt, pontosan 20 éve annak, hogy a Maastrichti szerződés bevezette az európai állampolgárságot. Ezért az idei év célja a polgárok hatékonyabb tájékoztatása a jogaikról. Ezen cél megvalósításában, fontos szerepük van a Europe Direct Információs Központoknak. A 31 központból áll új hálózat a 2013-2017 időszakban biztosítsa a lakosok közvetlen kapcsolatát az EU-val. Megyénkben a Kovászna Megye Tanácsa keretében működő Europe Direct Információs Központ vállalja fel továbbra is az európai tájékoztatást. 

A Polgárok európai évének nyitó konferenciáján a sepsiszentgyörgyi központot két személy képviselte. A konferencia, egyik fő üzenetét Dacian Cioloș, Románia EU Biztosa fogalmazta meg, „Európának fel kell találnia újra önmagát”, de ehhez szükséges állampolgáraink kreatív hozzáállása, egy valódi alulról fölfelé való építkezéshez.
Renate Weber európai parlamenti liberális képviselő, arra mutatott rá, hogy bár adva vannak a jogok, a valóságban meg kell harcolnunk értük. Winkler Gyula néppárti európai parlamenti képviselő arra biztatta hazánk állampolgárait, hogy legyünk elég bátrak ahhoz, hogy hozzájáruljunk és beleszóljunk az európai ügyekbe.

A konferencia második felében a romániai kulturális és civil szféra képviselői - Matei Vișniec, író és újságíró, Cristian Mungiu, filmrendező, Csibi Magor, a WWF Romania igazgatója, Sandra Pralong Budiș, a Synergetica Alapítvány elnöke, Oana Popa, Románia volt horvátországi nagykövete, a kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetem tanára - az állampolgárság kihívásairól beszélgettek.

A beszélgetések fő gondolatiként és üzeneteként a következőket fogalmazhattuk meg: az európaiak polgárok fő összetartó ereje a kultúra, legyünk állampolgárok és ne csak fogyasztók, nem lehetünk európai állampolgárok, hanem vagyunk előbb saját országunk aktív állampolgárai, ne hagyjuk, hogy csak beszéljenek a polgárokról, mutassuk is megy, hogy vagyunk és merjük kérni jogainkat.

A Kovászna Megye Tanácsa keretében működő Europe Direct Információs Központ arra biztatja a megye lakosságát, éljen jogaival és forduljon hozzánk bizalommal, a témával kapcsolatos kérdéseivel.

Székhelyünk továbbra is Sepsiszentgyörgy központjában található, a Bazár épület földszintjén. Érdeklődőket hétfőtől csütörtökig 8.00-16.00 között, pénteken 8.00-14.00 között várjuk. Kérdéseiket a 0267-313335 telefonszámon is feltehetik, valamint elérhetők vagyunk az elektronikus postacímen is.
 

Hírek