Itt vagy: » Hírek » Felkészülten az új pályázati időszakra

Felkészülten az új pályázati időszakra

2021. október 22., péntek

Önkormányzati vezetőkként az a feladatunk, hogy előkészítsük és kidolgozzuk a fejlesztési terveket, hogy amikor pályázati lehetőségek nyílnak, tudjunk finanszírozást kérni” – vezette fel Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke azokat a találkozókat, amelyeken Hegedüs Csilla államtitkár ismertette az országos helyreállítási terv nyújtotta lehetőségeket. Csütörtökön a kézdiszéki és orbaiszéki, pénteken az erdővidéki és sepsiszéki önkormányzatok képviselőinek mutatták be a helyreállítási terv céljait, támogatási területeit.

El kell oszlatni azt a tévhitet, hogy a kisebb települések kimaradnak a fejlesztési programból, összességében kell látni a beruházási tervet, amelybe úgy vannak beépítve a lehetőségek, hogy társulással, együttműködéssel igenis kisebb településeknek is lehet finanszírozást szerezni. Az elkövetkező években 110 milliárd euró támogatási keret áll rendelkezésre Romániában, ebből tíz milliárdot az Anghel Saligny-programra különítenek el, tehát van és lesz pályázati lehetőség, csak konkrét elképzelés, kidolgozott terv kell hozzá” – hívta fel a figyelmet a tanácselnök, arra biztatva a vidéki települések polgármestereit, hogy készítsenek elő projekteket, amivel fontos fejlesztéseket lehet elindítani.

Szeretek Háromszékre jönni, mert hihetetlen energiát ad az, hogy látom, dolgoznak az emberek, hogy fejlődnek a települések, hogy mindig vannak új ötletek, vannak feladatok, célok. Én is egy feladattal és lehetőséggel érkeztem: az Országos Helyreállítási Tervet mutattam be a polgármestereknek, hiszen fontos, hogy időben értesüljenek a lehetőségekről és időben fel tudjanak készülni a pályázási időszakra, hogy tovább fejleszthessék közösségeiket” – emelte ki Hegedüs Csilla, az európai alapok minisztériumának államtitkára.

Ilyen nagy finanszírozás még sosem állt az ország rendelkezésére, 29,2 milliárd euró egy fejlettebb, digitálisabb, egészségesebb, biztonságosabb, zöldebb országért, 29,2 millió euró, amiből kórházakat, iskolákat, autópályákat építünk, korszerűsítünk és szerelünk fel 21. századi eszközökkel, több ezer hektárnyi területet erdősítünk, műemlékeket restaurálunk, új munkahelyeket hozunk létre, több száz településen vezetjük be a víz- és csatornahálózatot. Cseke Attila miniszternek köszönhetően az önkormányzatoknak alanyi jogon jut majd támogatás, amelyből lehetőségük lesz iskolákat és bölcsődéket, családorvosi rendelőket, szociális lakásokat építeni, felújítani, felszerelni, elektromos autóbuszokat és töltőállomásokat beszerezni, bicikliutakat építeni, de természetesen a gáz- és vízhálózat kiépítésére is lehet pályázni” – ismertette az államtitkár, számos konkrét példát és megoldást is sorolva.

Hírek