Itt vagy: » Hírek » Felújítják a Székely Nemzeti Múzeumot

Felújítják a Székely Nemzeti Múzeumot

2017. április 12., szerda

A Székely Nemzeti Múzeum felújításáról szóló pályázat költségvetéséről, a civil szervezeteknek szóló pályázatok leadási határidőjéről döntöttek többek között a Kovászna megyei tanácsosok a szerdai rendkívüli gyűlésen

A Székely Nemzeti Múzeum felújításáról szóló pályázat költségvetéséről, a civil szervezeteknek szóló pályázatok leadási határidőjéről döntöttek többek között a Kovászna megyei tanácsosok a szerdai rendkívüli gyűlésen.  
 
Elfogadták a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum épületegyüttesének felújításáról szóló európai uniós pályázat költségvetését, amely a kiértékelési és kiválasztási szakasz után kis mértékben módosult.
Kovászna megye a Központi Regionális Ügynökséghez nyújtotta be pályázatát, melyet várhatóan a 2014-2020-as Regionális Operatív Programon keresztül támogatnak. A beruházás során felújítják a múzeum főépületét, a két hajdani múzeumőri lakást, amelyből az egyik jelenleg adminisztratív irodáknak ad helyet, a másik raktárként működik. 
 
"Nagyon rossz állapotban van a múzeum épülete, több mint százéves műemléképületről van szó, gond van a tetővel, villanyhálózattal, víz- és csatornarendszerrel, elavult a fűtésrendszer. Erre is fókuszál a pályázat elsősorban, hogy ezeket a nagy problémákat oldjuk meg" – mondta el Vargha Mihály múzeumigazgató. Ugyanakkor a múzeum parkjában tájépítészeti munkálatokat végeznek el, részlegesen átalakítják a múzeumi látogatói útvonalat is, a kiállításokat elérhetővé teszik a fogyatékkal élők számára. Az elkövetkezőkben nagyobb teret kívánnak biztosítani a múzeumpedagógiai foglalkozásoknak, interaktív tevékenységekre alkalmas helyiségeket alakítanak ki a múzeum főépülete mögött található adminisztratív épületben, tudtuk meg az igazgatótól. 
 
"Fontos a megyei önkormányzatnak ez a pályázat, hiszen közösségünk számára a Székely Nemzeti Múzeum szimbolikus intézmény. Első lépésben az épület felújítását végezzük el európai forrásokból, majd további beruházásaink célja, hogy 21. századi, modern múzeumi létesítményt alakítsunk ki belőle" – fogalmazott Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke.
 
A pályázat összértéke: 21,8 millió lej, az önrész 2 százalék. Az adminisztratív, műszaki és pénzügyi kiértékelése után múzeum pályázata 87 pontot kapott.  
 
A megyei tanács rendkívüli ülésén újabb két határozatot fogadott el, amely a szociális tevékenységet folytató civil szervezetek, illetve az egyházi, sport, kulturális és ifjúsági szervezetek számára elkülönített alapok megpályáztatásának lebonyolítására vonatkozik. A Hivatalos Közlöny kérésére a határozatokban szerepelnie kell pontosan a pályázatok leadásának határideje, a kiértékelés időszaka. Ennek megfelelően az egyházi, sport, kulturális és ifjúsági szervezetek számára a pályázatok leadási határideje 2017. május 5-e, 13 óra, a dokumentáció benyújtható személyesen vagy postai úton. A kiértékelési időszak május 26-ig tart, pályázni június 1-je és december 20-a között zajló programokkal lehet. 
 
Mint ismeretes, korábban a megyei önkormányzat arról döntött, hogy 2017-ben 50 százalékkal emelik a pályázatokra szánt forrásokat. Idén sport tevékenységre 600 000 lejt, ifjúsági szervezetek számára 125 000 lejt, kulturális tevékenységekre 700 000 lejt különítettek el. A megyei önkormányzat 2017-ben háromszor nagyobb keretet, 1 500 000 lejt állapított meg az egyházak támogatására.

Hírek