Itt vagy: » Hírek » Gazdálkodó önkormányzat az összehangolt fejlesztésekért

Gazdálkodó önkormányzat az összehangolt fejlesztésekért

2020. január 23., csütörtök

Közel harmincmillió lejt osztott szét községeknek programokra csütörtöki tanácsülésén Kovászna Megye Tanácsa. A testület több olyan tanácshatározatot fogadott el, amely a megyei tanács fenntartásában működő intézmény szervezési kérdéseire vonatkozott.

Közel harmincmillió lejt osztott szét községeknek programokra csütörtöki tanácsülésén Kovászna Megye Tanácsa. A testület több olyan tanácshatározatot fogadott el, amely a megyei tanács fenntartásában működő intézmény szervezési kérdéseire vonatkozott.

A becsült jövedelemadóból 6 százalékot a megyei önkormányzat oszthat szét programokra a települések számára. Ez az idén 27,3 millió lejes keretet jelent. Kovászna Megye Tanácsa a gazdálkodó önkormányzat elvét tartja szem előtt ennek az összegnek a szétosztásánál. A helyi önkormányzatok ezt a pénzt helyi fejlesztésekre fordíthatják. Sok egyeztetést követően sikerült ebben az évben is úgy alakítani, hogy minden község több pénzzel gazdálkodik az előző évben” – magyarázta Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke. Hozzátette, két község, Réty és Málnás, sokkal kevesebbet kapott az országos költségvetésből, mint az előző évben, az összegek szétosztásnál ezt is figyelembe vették. Kovászna Megye Tanácsa idén 4,9 millió lejt kapott az országos költségvetésből a megyei úthálózat fenntartására.  

A megyei tanács határozatban is elfogadta a végleges összeget, 886 267 ezer lejt, amelyért az önkormányzat megvásárolta a Brafor erdőkitermelő vállalat a kisvasúthoz köthető aktíváit Kommandó közigazgatási területén. „Egy legendát és egy lehetőséget vásároltunk meg, számunkra nemcsak érzelmi kérdés, hanem becsületbeli ügy is, hogy a 19. század végén épített kisvasutat ne hagyjuk veszni. Hosszú út áll előttünk, de tudjuk, hogy kötelességünk megmenteni ezt az egyedülálló ipartörténeti műemléket és új koncepció alapján felújítani, turisztikai körforgásba bekapcsolni” – hangsúlyozta a tanácselnök. Ennek kapcsán elmondta, hogy Kommandó térségében is összehangolt fejlesztés történik, ennek része a tavaly átadott új ifjúsági szabadidősközpont, épül az új iskola, hamarosan megújul az orvosi rendelő.

A csütörtöki soros ülésen többek között jóváhagyták a következő tanév speciális oktatási hálózatának megszervezését, több, megyei önkormányzat fenntartásban működő intézmény új szerkezeti felépítését. Megszavazták a Sepsi-Sic Sportklub Egyesület programjainak támogatását, a belföldi és nemzetközi kosárlabda, asztali tenisz, kerékpár, birkózás és kézilabda versenyeken való részvétel érdekében.

Kezdeményezték a Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház régi épületszárnyának főjavítását és korszerűsítését, a most elfogadott tanácshatározat a tervezési tárgykörre vonatkozik. Az 1915-ben épült, 1990-ben kibővített épület modernizálásának tervezett összege 40 millió lej, a munkálatok elvégzését saját és minisztériumi forrásokból fedezik.

 

Hírek