Itt vagy: » Hírek » Gombásztábor Bálványosfürdőn

Gombásztábor Bálványosfürdőn

2017. augusztus 18., péntek

Augusztus 18-án, péntek délután mintegy száz résztvevővel kezdődik Bálványosfürdőn a László Kálmán Gombászegyesület XVII. nemzetközi gombásztábora és konferenciája

Augusztus 18-án, péntek délután mintegy száz résztvevővel kezdődik Bálványosfürdőn a László Kálmán Gombászegyesület XVII. nemzetközi gombásztábora és konferenciája. Az elkövetkező napokban előadások, filmek, kiállítások, versenyek, játékok várják a négy nemzedékből és az egész magyar nyelvterületről, de Ausztriából, Németországból, Svájcból és Hollandiából is verbuválódott érdeklődőket, résztvevőket. Szombattól – keddig naponta gombásztúrára indulnak a helybeliek kalauzolásával, gombaszépségversenyt szerveznek, ugyanakkor nemcsak a környék, de más vidéken is szedhető gombákkal kapcsolatos érdekességeket, hasznos tudnivalókat is megismerhetnek a résztvevők.  Kedden  átadják  a Pázmány Dénes- és a Veress Magda-díjat. 

"A mostani tábor és konferencia egyben előkészítése a megyei tanáccsal közösen szervezendő nemzetközi gombászkongresszusnak (JEC, Journées Européennes du Cortinaire), melyre a bálványosi Grand Hotelben kerül sor jövő ősszel, s melyre főleg nyugat- és észak-európai résztvevőket, a világ kiváló szakembereit várjuk. Nagyon fontosnak tartjuk a tudományos kutatás és a tudománynépszerűsítés szempontjából egyaránt, hogy elsősorban eredményeink révén megfelelőképp képviseljük és népszerűsítsük Háromszéket, Székelyföldet, Erdélyt sepsiszentgyörgyi országos szintű szakmai társulat lévén" – tájékoztatott Dr. Zsigmond Győző egyetemi tanár, a László Kálmán Gombászegyesület elnöke.

"2017 a Turizmus éve Háromszéken, a László Kálmán Gombászegyesület pedig olyan különleges szakmai területet képvisel, amelynek legaktívabb tagjai éppen háromszékiek. Megyei önkormányzatként lehetőségeink szerint minden olyan kezdeményezést támogatunk, amelynek eredményeképpen Háromszék és Székelyföld hírét gazdagítjuk. Büszkék vagyunk arra is, hogy van olyan gombafaj, amelyet csak Háromszéken ismernek" – emelte ki Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke.

Háromszék a gombászok körében attól is egyedi, hogy itt nő a harapégés vagy harapégte gomba, amely vi­lág­ra­szó­ló he­lyi ér­de­kes­ségnek számít. Olyan gombáról van szó, amelyet csak ezen a vidéken ismernek, de itt ínyencségként ismerik. "Háromszéken kívül sehonnan nincs adatunk a harapégésgomba előfordulásáról. (...) A harap nem más, mint leégett cserjés, bokros terület, főleg erdőrész, tehetnénk hozzá (ÚMT II. 851.). Termőhelyéről kapta tehát nevét a gomba, amelyről csak az utóbbi években derült ki, hogy bizony mikológusaink eddig nem ismerték, azonosítása folyamatban van (Sántha 2002: 11.). Ezt a fakó zsemlegombához hasonló méretű és formájú, de kifejezetten égetett cserjés, fás (főleg tölgyes) helyeken termő gombafinomságot a csirkehúsnál is ízletesebbnek tartják.  A  harapégésgombát ínyencségnek tartják mindenhol, ahol fogyasztják. Lényegében négyféle elkészítési módját ismerik Háromszéken. Tokánynak, paprikásnak, vadasnak és savanyúságnak megkészítve eszik. Szárát is felhasználják. Mindeddig minden otthoni termesztésére irányuló próbálkozás csődöt mondott" – írja egy tanulmányában Zsigmond Győző.
A tábor főtámogatója Kovászna Megye Tanácsa, további támogatók: a dévai Corvin Kiadó, a szászmedgyesi Herasib kft., a Vinca Minor Egyesület, a Dália kft,  a Bertis kft., a Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület és a Székely Nemzeti Múzeum.            

*** Az 1999 óta létező László Kálmán Gombászegyesület eddigi legfontosabb eredményei: az első romániai magyar gombaszakellenőr-képzés megszervezése 2004-ben, gombaismereti előadások és túrák minden évszakban, a rendszeres piaci gombavizsgálat megszervezése és biztosítása egyelőre csak Sepsiszentgyörgyön, tájainkon gyakoribb ehető és (velük összetéveszthető) mérgező gombákat ábrázoló plakát készítése és népszerűsítése, Gombahír néven hírlevél megjelentetése, gombásztáborok, tudományos tanácskozások, gombakiállítások lebonyolítása, javaslat előterjesztése gombatörvény elfogadtatása érdekében, Moeszia. Erdélyi Gombász néven folyóirat (évkönyv) megjelentetése, gombászathoz kapcsolódó könyvek megjelentetése, illetve megjelentetésük elősegítése.

 

Hírek