Itt vagy: » Hírek » Hálózati együttműködés a StartUp vállalkozások titka

Hálózati együttműködés a StartUp vállalkozások titka

2020. január 22., szerda

A StartUp-os vállalkozások hosszú távú sikerét a közös hálózatba tömörülés biztosíthatja – fogalmazódott meg a szerdai szakmai találkozón. A megyei önkormányzat nagy gyűléstermében megtartott eseményen tájékoztatást nyújtottak a program aktualitásairól, valamint három vállalkozást is bemutattak.

A StartUp-os vállalkozások hosszú távú sikerét a közös hálózatba tömörülés biztosíthatja – fogalmazódott meg a szerdai szakmai találkozón. A megyei önkormányzat nagy gyűléstermében megtartott eseményen tájékoztatást nyújtottak a program aktualitásairól, valamint három vállalkozást is bemutattak.

Grüman Róbert, Kovászna Megye Tanácsának alelnöke köszöntőjében kiemelte, a Központi Régió vállalkozásfejlesztési programja révén az a cél, hogy minél több versenyképes cég jöjjön létre a megyében, ezáltal fejlesztve a térség gazdaságát. A megyei önkormányzat mellett a Kovászna Megyei Kis- és Középvállalkozók Egyesülete (ASIMCOV) és a Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara is hasonló projekteket bonyolít le. A fenti intézmények által megvalósított StartUp pályázati rendszernek köszönhetően az elmúlt évben több mint 120 innovatív vállalkozást hoztak létre, ez közel 5 millió EUR kezdőtőkét jelent Kovászna megyében. A támogatásnak köszönhetően pedig több mint 250 új állással bővült a munkaerőpiac.

Vajda Lajos, az ASIMCOV igazgatója a StarUp-os vállalkozások sikerét azok közös együttműködésében látja, egy nagyobb hálózat keretében. Az újonnan megjelent cégeknek alkalmazkodniuk kell a kor elvárásaihoz. A 40.000 euróból létrehozott cégeket érdemes fejleszteni és azokat egy nagyobb rendszer keretén belül éltetni. Különböző csoportosulásokat létrehozva az egyes vállalkozásoknak nagyobb esélyük van a piacon maradáshoz.

Kelemen Tibor, a Kovászna Megyei Munkaerő-foglalkoztatási Ügynökség vezetője felszólalásában kihangsúlyozta, a megyében a bodzafordulói, kovásznai, baróti és sepsiszentgyörgyi munkapontjaikon biztosítanak szolgáltatásokat és gyakorlati tájékoztatást a vállalkozóknak. „Hiszünk abban, hogy ezek a StartUp-os vállalkozások nemcsak próbálkozások, hanem hosszútávon működő cégekké alakulnak. Betörve a piacra a pályázati kiírásnak megfelelő, kötelező két alkalmazott mellett újabb 4-5 munkahelyet is teremtenek ezek a korszerű vállalkozások.” – fogalmazott az igazgató.  

Az eseményen a projekt további részleteiről a vállalkozóknak Tóth Szabolcs Barnabás projektmenedzser nyújtott gyakorlati tájékoztatást. A szakmai találkozón három, már működő vállalkozást ismerhettek meg a jelenlevők. Edler Rózália, a Rosie’s creativ home tulajdonosa lelkesen mutatta be azt a kis házikót, amely korhatár nélkül vár minden érdeklődő családot, gyerekeket, egyedülállókat, színes programkínálatával. A Legyünk őszinték, vidámak, barátságosak jelmondattal január 6-tól működő lakásban mindenki otthon érezheti magát: a nappaliban gyerekbarát kávézó várja az odalátogatókat, kicsiknek és nagyoknak szóló kreatív játékokkal. A műhely részben közösen barkácsolhatnak a vendégek, kipróbálva a környezetbarát elven alapuló, új és a régi kézműves foglalkozásokat, a szalmafonást vagy akár a hajfonást is.

Máthé Zoltán január 2-án Sepsiszentgyörgyön nyitotta meg vállalkozását, a Krumplizót. Céljuk, hogy ők készítsék a legjobb szalmapityókát a megyében. A Csernátonból vásárolt krumplit helyben feldolgozzák, frissen és ropogósan tálalják. Jelenleg a három féle menü – a sajtos kolbász, csirke falatkák és bundás sajt – közül választhatnak a vendégek. Az elkövetkezőkben azon dolgoznak, hogy gyorsabb legyen a kiszolgálás.

A Szilveszter Engineering, a mérnöki szaktanácsadással foglalkozó vállalkozás Think blue, Go green mottóval indult három hónappal. Szilveszter Szabolcs, a cég tulajdonosa három alkalmazottal vágott neki a cégalapításnak. Célja, hogy a meglévő környezetvédelmi technológiák, víz- és szennyvízhálózat, hulladékgazdálkodás területén fokozottabban védjék a természetet.

Hírek