Itt vagy: » Hírek » Három felekezet templomát újították fel

Három felekezet templomát újították fel

2012. október 27., szombat

A kézdivásárhelyi evangélikus templom különleges: az épületet ugyanis nem csak a lutheránus, hanem a református, valamint az unitárius hitközösségek is használják.
 

A kézdivásárhelyi evangélikus templom különleges: az épületet ugyanis nem csak a lutheránus, hanem a református, valamint az unitárius hitközösségek is használják.

A legtöbb városi templomhoz mérve eltörpül az evangélikus istenháza, azonban az október 27-én, szombaton megáldott, frissen felújított épület méretei ellenére különleges történetet mesél. Az ingatlan idén 65. éve fogadja a különböző felekezetű híveket, építését még a második világháború kitörése előtt kezdték el a helybéli hitközösség tagjai. Zelenák József püspök-helyettes az ünnepi istentisztelet keretében arról is beszámolt, hogy az építkezés kezdetben gyorsan haladt, nem hiányzott sok a munkálatok befejezéséhez, amikor a harcok Háromszék felé közeledtek. Az országhatárok módosulása után azonban mindez változott: elsősorban helybéli adományokból került fedél a kis templomra. A püspök-helyettes hangsúlyozta: vallástól függetlenül sokan járultak hozzá az épület elkészüléséhez.

Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke ünnepi köszöntőjében rávilágított: „Amikor a román állam aránytalan módon támogatja egyes felekezetek templomépítési offenzíváját, a megyei önkormányzatnál úgy gondoljuk, hogy az erdélyi történelmi egyházak támogatása kötelességünk. Kevesen mondhatják el, hogy olyan tervhez nyújtottak segítséget, amely nem csupán egy, hanem három, jelentős egyháznak is segítségére van. Úgy érzem, hogy ez az épület tükrözi azt a nézetet, amelyet leegyszerűsítve magyar összefogásnak nevezünk.”

Az istentiszteletet Zelenák József esperes, valamint Domokos Jenő alesperes celebrálta. Ünnepi beszédében Ft. Adorjáni Dezső Zoltán elmondta: Kézdivásárhely evangélikus szórvány. A püspök úgy véli, ezt a szót azonban a szokásostól eltérő módon kell értelmezni, mert csak az evangélikusok lélekszámára utal. A szórvány ebben az esetben sokkal inkább jelent feladatot, hiszen arra buzdít, hogy a munkát, bármilyen nehéznek is tűnne, el kell kezdeni – fogalmazott Adorjáni.

Az ünnepség a sepsiszentgyörgyi evangélikus kórus fellépésével, valamint szavalattal zárult. A felújított templomban Tamás Sándor átadta Kovászna megye zászlaját is, hangsúlyozva, hogy Háromszék címeres lobogója olyan szimbólum, amely egyesíti a székelyeket.

Hírek