Itt vagy: » Hírek » Háromszék jövője a turizmus

Háromszék jövője a turizmus

2019. március 22., péntek

Nyolcvanöt oklevelet adtak át március 21-én, csütörtökön a Visit Covasna Gálán, Sepsiszentgyörgyön. A díjakat a Kovászna megye turizmusának fejlesztésében és népszerűsítésében kifejtett munkájuk elismeréseként adták át a huszonkét kategória nyerteseinek.

Nyolcvanöt oklevelet adtak át március 21-én, csütörtökön a Visit Covasna Gálán, Sepsiszentgyörgyön. A díjakat a Kovászna megye turizmusának fejlesztésében és népszerűsítésében kifejtett munkájuk elismeréseként adták át a huszonkét kategória nyerteseinek.

A Kovászna Megye Turizmusáért Egyesülete, Kovászna Megye Tanácsa, valamint a Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara által szervezett eseményen a megye minden szegletéből érkeztek a versenyre benevező turizmusban dolgozók: kúria, panzió vagy hotel tulajdonosok, bárosok, pincérek, idegenvezetők, online turisztikai marketingesek, lovardát vagy éttermet működtetők.

Megyei önkormányzatként nagy hangsúlyt fektetünk Háromszék, Székelyföld promoválására, figyelembe véve, hogy az idelátogató turisták 90 százaléka román nemzetiségű. Évente többször szerveztünk tanulmányutakat román bloggereknek, újságíróknak, akik személyes tapasztalataik megosztásával népszerűsítették térségünket. Ennek érezhető hatásai voltak az elmúlt években, főként a szálláshelyek foglalásában” – emelte ki felszólalásában Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke.

„Az leszel öt év múlva, amilyen könyvet ma olvasol. Ez igaz Háromszékre és Székelyföldre is. Azt kell ma nekünk tennünk, amit szeretnénk, hogy öt év múlva megtörténjen. Fel kell készülnünk a turisták fogadására, mert biztos vagyok benne, hogy meg fog változni Székelyföld turista forgalmának iránya, egyre többen látogatnak majd a térségbe. A továbbiakban magyarországi újságíróknak, bloggereknek, véleményformálóknak szervezünk tanulmányutakat, hiszen az a célunk, hogy megnöveljük a megyénkbe látogató magyarországi turisták számát. Az elnök hozzátette, a három éven belül megépülő brassói repülőtér pedig nagyban hozzájárul majd hatvan kilométeres körzetében a turizmus fellendítéséhez, valamint a külföldi turisták idevonzásához.

Potápi Árpád János, nemzetpolitikáért felelős államtitkár felszólalásában elismerően beszélt a Háromszéken történő közösségépítés, nemzetpolitika, és turisztika területén elért eredményekről. „A magyar kormány részéről nekünk az a legfontosabb, hogy Székelyföldet, mint önálló régiót lássuk, minden szempontból és ez a turisztikára is igaz. Ezért is örvendetes az, hogy ezek a megyék a fejlesztések terén is összekapcsolódnak. Az elmúlt években láttuk azt, hogy a hagyományos nemzetpolitika mellett – ami jelenti a kettős állampolgárság lehetőségét, a választójog kiterjesztését a határon túli magyarságra – a nemzeti összetartozás terén is óriásit léptünk előre, emellett a nemzetpolitika 2014-től kezdődően egyre inkább fordult a szülőföldön való boldogulás támogatása felé. Ez a gazdasági támogatások lehetőségét és kiterjesztését jelenti a határon túli területekre.”

Az államtitkár kiemelte, nemsokára elindul a székelyföldi gazdaságfejlesztési program, ami jó a magyaroknak, a székelyeknek és a románoknak is, hiszen ez az egész országot gazdagítja. Március végén, az elmúlt évekhez hasonlóan újabb pályázatokat hirdetnek meg a fiatal és családi vállalkozók részére. Lázár Zoltán külgazdasági attasé is felszólalásban arra erősített rá, hogy a turizmus manapság a megélhetés forrása Magyarországon és az egész Kárpát-medencében, a helyi vállalkozások révén szorgalmazva a fiatalok itthon maradását.

A Visit Covasna Gálán szakmai előadások révén tekinthettek be a jelenlevők a turizmus különböző pilléreibe: Grubisics Levente rendezvényszervező, a Sepsi rádió műsorvezetője előadásában arra tért ki, hogy miként lehet egy régiót turisztikai rendezvények által promoválni, Simion Giurcă, a temesvári Holdas Experience Utazási Iroda igazgatója pedig arról beszélt, hogyan adjunk el egy desztinációt akárcsak egy nespressot. Tök Barna a budapesti Continental Hotel Front Desk Supervisora az online és személyes vendégkapcsolat fontosságát hangsúlyozta a 4* szállodától az Airbnb-ig.

Hegedüs Csilla, az RMDSZ kultúráért felelős ügyvezető alelnöke előadásában az értékalapú regionális fejlesztés fontosságát hangsúlyozva, az erdélyihez hasonló háromszéki értéktár létrehozását javasolta, amelyben megtalálhatóak lennének a turistákat vonzó, a településen található kincsek. Fontos, hogy mi magunk érezzük értéknek az értékeinket, tudatosítsuk magunkban, hogy Székelyföld Tündérország. Nézzünk a turista szemével, a vonzó történetek mellé állítsunk össze érdekes programcsomagot, hogy minél több napot töltsenek el a térségbe látogató turisták – tanácsolta.

A rendezvény ötletgazdája, Grüman Róbert, Kovászna Megye Tanácsának alelnöke sikeresnek értékelte az eseményt. Mint mondta: „Célunk, hogy összekovácsoljuk a háromszéki turizmusban dogozókat, hogy hagyományt teremtsünk az eseményből, amely jó alkalom arra, hogy megismerjék egymást az ágazat képviselői, illetve, hogy kapcsolati rendszer alakítsanak ki egymás között. Az esemény népszerűségét bizonyítja, hogy két hét alatt több mint 12 ezren látogattak a gala.visitcovasna.com honlapra, és több ezer szavazatot adtak le. Ez nagy eredménynek számít. Úgy gondolom, hogy minden résztvevő nyertese volt a megmérettetésnek. Nagy köszönettel tartozunk mindannyiuknak, hogy egész évben azért dolgoznak, hogy a megyébe látogató turisták maradandó élményekkel távozzanak, és jó hírét vigyék a székelyföldi vendégszeretetnek. ”

A díjak átadásakor Székelyföld rajongója, Campanari-Talabér Márta, Várpalota polgármestere gratulált a turizmusban dolgozó szakembereknek, akiknek a munkája által folyamatos fejlődésen megy át a térség. A 22 kategória mellett négy különdíjat is átadtak a szervezők: életműdíjba részesítették Kisgyörgy Zoltán geológust, újságírót, helytörténeti szakírót Háromszék turizmusáért, helyi értékeinknek a kutatásáért és megőrzéséért kifejtett kiemelkedő szakmai tevékenysége elismeréseként. Az év befektetője a turizmusban külön díjjal jutalmazták Berszány Tibort, a Panoráma Botique Hotel létrehozásáért. Innováció a turizmusban külön díjban részesítették Tőkés Erikát, az Erika Csoki – lakásétterem megnyitásáért, amely egyedülálló Romániában, valamint elismerést nyújtottak át a Kálnoki Alapítványnak és gróf Kálnoky Tibornak az épített örökségünk és hagyományos értékeink népszerűsítéséért a turizmusban.

A legjobb séf kategóriában első díjat nyert Orbán Ferenc elmondta, megtiszteltetés és külön öröm számára az elismerés, amely bizonyítja, hogy az utóbbi években jól dolgozott, nem hiába vannak benne a családtól elvett estéi és hétvégéi. A Grand Hotel Bálványos Fork vendéglő séfje a gála kapcsán kiemelte, mindenképpen dicséretes és ígéretes kezdeményezés, amely által felfigyelnek, az amúgy kevés figyelmet kapó szakmabeliekre.

A további díjazottak névsora az esemény honlapján található.

Hírek