Itt vagy: » Hírek » Háromszéken hasznosítani kell a turisztikai potenciált!

Háromszéken hasznosítani kell a turisztikai potenciált!

2010. február 19., péntek


Az idén is támogatja a háromszéki turisztikai kezdeményezéseket a kormány – ígérte Elena Udrea turisztikai és fejlesztési miniszter, aki pénteken Kovásznára, Kommandóra, Sepsiszentgyörgyre és Sugásfürdőre látogatott el. Amint Elena Udrea sajtótájékoztatóján elmondta, látogatásának célja az is volt, hogy megnézze, hogyan alakulnak a tavaly elkezdett projektek, ugyanakkor újabb közösen finanszírozott programokról tárgyaljon a helyi vezetőkkel.

Elena Udrea miniszterasszony látogatása

Az idén is támogatja a háromszéki turisztikai kezdeményezéseket a kormány – ígérte Elena Udrea turisztikai és fejlesztési miniszter, aki pénteken Kovásznára, Kommandóra, Sepsiszentgyörgyre és Sugásfürdőre látogatott el.

Amint Elena Udrea sajtótájékoztatóján elmondta, látogatásának célja az is volt, hogy megnézze, hogyan alakulnak a tavaly elkezdett projektek, ugyanakkor újabb közösen finanszírozott programokról tárgyaljon a helyi vezetőkkel.

Beszámolt arról, hogy szerdán megjelent a minisztérium idei turisztikai projektjeiről szóló kormányhatározat, amelyben Háromszékről a hatolykai fürdő, a kommandói keskenyvágányú vasút, valamint négy hagyományos népi fürdő (Csernáton, Torja, Bardóc és Maksa) felújításának támogatása szerepel.  Az idén további új projektek is bekerülhetnek a minisztérium programjába – tette hozzá a miniszter.

Felavatták a Kovásznai Turisztikai Információs Központot

A miniszterasszony pénteken reggel Kovásznán felavatta a szaktárca finanszírozásával épült Turisztikai Információs Központot. Hasonló létesítmény az országban tíz lesz, azonban a legtöbb helyen a dokumentáció elkészítésével is megcsúsztak, így mindössze kettőt fejeztek már be, ebből az egyik Háromszéken van. Kovászna megyében  a helyi hatóságok gyorsan és pontosan dolgoztak a közös projekteken – értékelte a miniszterasszony . A 750 ezer lejből készült Turisztikai Információs Központ alapkövét tavaly ősszel tették le.  A fürdővárosban a turisztikai és fejlesztési minisztérium segítségével a park felújításán is dolgoznak, ugyanakkor Elena Udrea ígérete szerint hamarosan egy wellness központ felépítését is támogatja a szaktárca.


Lovasszánozás Kommandón

Kommandón a vendégeket lovasszán várta, ezen utazva mutatták be a megye legmagasabban fekvő települését. A tárcavezetőnek tetszett is a hegyvidéki táj, megígérte, támogatni fogja a települést, hogy sípályát, korcsolyapályát létesítsenek, amellyel a téli turizmust fellendíthetik. 


 

Háromszéki fejlesztések

Sepsiszentgyörgyön Elena Udrea jelenlétében iktatták be a megye két alprefektusát, Valentin Ionaşcut, a Kovászna Megyei Mezőgazdasági Kifizetési Ügynökség volt igazgatóját és Benedek Káplár Gábor volt Brassó megyei alprefektust.

Az azt követő sajtótájékoztatón a miniszter a háromszéki programok mellett a minisztérium országos programjait is ismertette, a vidéki lakások építése mellett a megyei utak rehabilitálását emelte ki. Mint mondta, fontosnak tartja, hogy az idén megtörténjen a Sepsibükszád – Bálványos – Torja útszakasz rehabilitálása, mert idegenforgalmi szempontok miatt is sürgető kérdés. A Sepsibükszádtól induló, a Szent Anna tóig megépítendő libegő tervének támogatását is megígérte a miniszterasszony. Ezt a tervet Kovászna Megye Tanácsa Hargita Megye Tanácsával közösen kezdeményezte, egyelőre a dokumentáció elkészítésére kértek 100.000 eurót.


 

A megyei tanács előkészítette a megyei utak felújításához szükséges dokumentációt, készen állnak a leadására, csak támogatás kell – jelentette ki Tamás Sándor. Kovászna Megye Tanácsának elnöke hozzátette, hogy remélik sikerül a Tízezer km megyei út rehabilitálása kormányprogramból a Háromszék számára fontos útszakaszokra pénzt szerezni. A tanácselnök azt is bejelentette, hogy a kivitelező aláírta a szerződést a minisztériumnak alárendelt Országos Befektetési Alappal a kézdivásárhelyi jégpálya befödése érdekében, így idén a munkálatokat be is kell fejezni.

Sepsiszentgyörgy polgármestere a közös programok közül a hőszigetelést emelte ki, mint mondta, a város továbbra is példaértékű kíván maradni ezen a területen, éppen ezért innovatív hőszigetelési technológia bevezetésén dolgoznak. „Sok tervünk van, amelyhez támogatásra van szükségünk.  A legfontosabb szaktárcák a turisztikai és fejlesztési valamint a környezetvédelmi minisztériumok, amelyek valóban sokat tudnak segíteni a helyi közösségek fejlesztése érdekében” – mutatott rá Antal Árpád András.

Elena Udrea háromszéki látogatását Sugásfürdőn fejezte be, ahol megtekintette a szaktárca támogatásával épülő új sípályát.

Hírek