Itt vagy: » Hírek » Háromszéki az első, termelői csoportként is bejegyzett közbirtokosság

Háromszéki az első, termelői csoportként is bejegyzett közbirtokosság

2010. július 8., csütörtök

Az új vadászati törvény, a visszaszolgáltatások kérdése, az erdei utak átadása – többek között ezek a problémák kerültek terítékre a csütörtökön megszervezett találkozón, amelyen közel 150 Hargita és Kovászna megyei közbirtokosságok és magánerdészetek képviselője vett részt.

Találkozó a Kovászna és Hargita megyei közbirtokosságok elnökeivel

Az új vadászati törvény, a visszaszolgáltatások kérdése, az erdei utak átadása – többek között ezek a problémák kerültek terítékre a csütörtökön megszervezett találkozón, amelyen közel 150 Hargita és Kovászna megyei közbirtokosságok és magánerdészetek képviselője vett részt. A sepsiszentgyörgyi megyei könyvtárban megtartott beszélgetésen részt vett Balogh Sándor, a Romsilva - Országos Erdőgazdálkodási Hivatal vezérigazgató-helyettese, Kelemen Márton miniszteri tanácsos, Szabó Ilona, a Környezetvédelmi és Erdőgazdálkodási Minisztérium igazgatóhelyettese és Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke.
„Hamarosan visszatérek Háromszékre, ugyanis van még olyan konkrét visszaszolgáltatási kérdés, amelyet pontszerűen végig kell venni a megyei Romsilva alkalmazottaival és a tulajdonosokkal” – hangsúlyozta Balogh Sándor, a Romsilva vezérigazgató-helyettese, aki a rendezvényt követő sajtótájékoztatón elmondta, szeretnék felgyorsítani az évek óta elhúzódó esetek megoldását. Tamás Sándor Kovászna Megye Tanácsának elnöke ennek kapcsán elmondta, Kovászna megyében 170. 000 hektár erdő van, ebből 130. 000 hektár magántulajdon. „Ha sikerül a vitás kérdéseket rendezni az állami erdészet tulajdonában Háromszéken legtöbb 15. 000 hektár erdő marad” – tájékoztatott Tamás Sándor.

Törvénykezés szintjén is sok még a tennivaló, többek között a közbirtokosságok könyvelését kellene külön szabályozni, a Romsilva vezérigazgató-helyettese szerint őszre készülhet el az erre vonatkozó tervezet. Most van közvitán az új vadászati törvény, ez a közbirtokossági elnököket is foglalkoztatja, többen írásban is hozták észrevételeiket, megjegyezve, hogy a magánerdészetek képviselői nem kaptak helyet az országos vadászati bizottságban, amely a vadászati egyesületek bejegyzésével foglalkozik. A vadkárok rendezését is az új vadászati törvény rendezheti, ugyanis a vadászterületet ügykezelő társaságnak kellene a kártérítést kifizetnie, a jelenlegi szabályozások azonban hiányosak, így a legtöbb károsult gazda nem kap a kár után semmit.
Ugyancsak őszre ígérte Balogh Gábor, hogy az erdei utak átkerülhetnek a helyi önkormányzatok tulajdonába, azokon a területeken, ahol az állami erdészetnek már nincs hatásköre.
A találkozón a székelyszáldobosi közbirtokosság képviselője átvette Könczei Csabától, a Kovászna Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság vezetőjétől a termelői csoport igazolását, ez az első olyan közbirtokosság az országban, amely bejegyeztette magát, mint termelői csoport. Ez azért fontos, mert a közbirtokosságok így pályázhatnak az Európai Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Alaphoz, erre másképpen nincs lehetőségük.

 

Hírek