Itt vagy: » Hírek » Háromszéki siker az iskolai gasztroversenyen

Háromszéki siker az iskolai gasztroversenyen

2018. november 26., hétfő

Főzőműsorokban is ritkán látni akkora sürgés-forgást, mint amilyen a sepsiszentgyörgyi Berde Áron Közgazdasági és Közigazgatási Szakközépiskola konyháján és ebédlőjében zajlott szombaton, a legnagyobb magyarországi, középiskolásoknak szervezett éttermi verseny székelyföldi elődöntőjén.

Főzőműsorokban is ritkán látni akkora sürgés-forgást, mint amilyen a sepsiszentgyörgyi Berde Áron Közgazdasági és Közigazgatási Szakközépiskola konyháján és ebédlőjében zajlott szombaton, a legnagyobb magyarországi, középiskolásoknak szervezett éttermi verseny székelyföldi elődöntőjén.

A Schnitta Sámuel Országos Szakmai Versenyt másodszor rendezte meg a Kovászna Megye Tanácsa keretében működő Művészeti és Népiskola: a megmérettetés pincérek, szakácsok és cukrászok számára igencsak rangos esemény, magyar nyelvterületen belül pedig kimagasló fontossággal bír, ugyanis a regionális szakasz után a következő versenyre már Szolnokon kerül sor, ahol a magyarországi diákokkal szállhatnak ringbe az székelyföldiek.

A verseny menete maga is izgalmas volt: a szakácsoknak és a cukrász diákoknak három órájuk volt elkészíteni egy komolyabb menüsort, amely előételből, levesből, főételből és desszertből állt. A diákok gőzerővel dolgoztak, aminek villámgyors eredménye is lett: a konyhában szorgos kezek készítették elő az olyan alapanyagokat, mint a sertésszűz, sütőtök, camembert sajt, hogy azokból rövid idő alatt bármelyik vendéglő étlapján helytálló fogások szülessenek.

A mogyoróval töltött nemespenészes sajt által fémjelzett előétel, a székely konyha egyik klasszikusából, azaz a lucskoskáposztából inspirálódott levesek, vagy a medium rare – medium sütésű bélszín után már a cukrászok mutathatták meg, hogy a hagyományos és az újabban elterjedt tányérdesszertek között milyen fúziót képesek teremteni: volt itt karamellizált roppanós dísz, gesztenyés habcsók, vaníliakrémmel dekorált, könnyű brownie, cheesecake, minden, ami szem-szájnak ingere lehet.

A pincérek versenye rögtön az ajtónál kezdődött, ők vezették a helyükhöz a belépőket, többek közt az esemény kedvéért különösen sokat utazó Sógor Csaba EP képviselőt, aki elmondta, különös örömöt jelent számára, hogy a székelyföldi vendéglátás reménységei szépen teljesítenek. A pincérek az ételekhez felszolgált borokról is kell tudjanak értekezni, ugyanakkor a megfelelő tálalási technika mellett a modorukat is díjazta a szakmai zsűri.

A szervezők részéről Gáj Nándor, a népiskola vezetője kihangsúlyozta: az a cél, hogy minél több szakember legyen a hazai vendéglátásban, amit a helyi vendéglátóipari szakemberek is megfogalmaznak, hiszen folyamatosan jelzik a szakképzett személyzet iránti igényt.

A szakmai zsűri anyaországi elnöke, Mikolczy Zoltán rámutatott, a verseny nem csupán a diákok számára kihívás, hanem a tanároknak is, a megmérettetés mindenki számára tanulási lehetőség. A Magyarországról érkezett másik zsűritag, Mayer Gyula szerint a verseny a két évvel ezelőtti színvonalához képest minőségileg sokat fejlődött, a résztvevők igényessége és szakmai felkészültsége komoly fejlődésen esett át. A zsűri további tagjai: Berszány Tibor, a BERTIS Kft. tulajdonosa; László Endre, a Transilvania Tourist Service vezetője; Cseh Levente, a brassói Pilvax séfje; Kovács Gábor Áron, a Kastély vendéglő séfje; Mátyás Andrea, az M&M Cake Express cukrásza, valamint Jánosi Aliz a Székely Konyha szerkesztője komoly elemzésnek vetették alá a csapatokat.

A végeredmény a következő lett: az iskolák versenyében az I. helyet a sepsiszentgyörgyi Berde Áron Szakközépiskola szerezte meg, II. helyezett a székelyudvarhelyi Kós Károly Szakközépiskola, a III. helyezést pedig a Tivai Nagy Imre Szakközépiskola nyerte el Csíkszentmártonból. Sógor Csaba EP képviselő ezúttal is brüsszeli tanulmányúttal jutalmazta a különdíjasokat: a pincérek közül Hajdó Nándort, a kovásznai Kőrösi Csoma Sándor Líceum diákját és a szakács tagozaton a csíkszeredai Joannes Kajoni Szaklíceum tanulóját, Ferencz Andrást.

Azokat a pincéreket, akik Magyarországon képviselik majd Székelyföldet jó háttérrel indulnak, hiszen Mátyás Andrea cukrász és Kovács Gábor Áron séf a díjátadón felajánlották, hogy segítik a hazai csapat felkészülését.

Székelyföldről összesen hat iskola nevezett be a megmérettetésre: a csíkszeredai Joannes Kajoni Szakközépiskola, a sepsiszentgyörgyi Constantin Brâncuși Szaklíceum és a Berde Áron Közgazdasági és Közigazgatási Szakközépiskola, a csíkszentmártoni Tivai Nagy Imre Szakközépiskola, a székelyudvarhelyi Kós Károly Szakközépiskola, valamint a kovásznai Kőrösi Csoma Sándor Líceum.

Hírek