Itt vagy: » A megyéről » Külkapcsolatok » Helyi és regionális választott képviselők és közhivatalnokok pénzügyi javadalmazásáról készít jelentést az Európa Tanács

Helyi és regionális választott képviselők és közhivatalnokok pénzügyi javadalmazásáról készít jelentést az Európa Tanács

2017. március 30., csütörtök

Raportőri megbízást kapott Campanari-Talabér Márta (FIDESZ) és Grüman Róbert (RMDSZ)

Strasbourgban március 27-30. között tartotta gyűlését az Európa Tanács Helyi és Regionális Önkormányzatok Kongresszusa, amelyen eldöntötték, hogy jelentést készítenek a Helyi és regionális választott képviselők és közhivatalnokok pénzügyi javadalmazásáról. A jelentés elkészítésére raportőri mandátummal bízták meg Campanari-Talabér Mártát, Várpalota polgármesterét és Grüman Róbertet, Kovászna Megye Tanácsa alelnökét.

"Örülök, hogy az Európa Tanács szintjén is foglalkozunk ezzel a témával. A jelentés elkészítése rálátást biztosít az Európa Tanács tagországaiban működő bérezési rendszerekre. A jelentésről az első vitát Eupenben, Belgiumban tartjuk az Európa Tanács önkormányzati konferenciáján, amelyre május 4-én kerül sor" – emelte ki Campanari-Talabér Márta.

A megbízással kapcsolatosan Grüman Róbert elmondta: "nagyon aktuális téma Romániában is az önkormányzati vezetők és közhivatalnokok bérezése, így éppen megfelelő időben érkezik a jelentés. Azt hiszem, nem túlzás azt állítani, hogy jelenleg Romániában kaotikus bérezési rendszer van érvényben. Egy világos, átlátható, kiszámítható és egységes bértáblára van szükség ahhoz, hogy vonzóvá tehessük az önkormányzati munkát a szakemberek számára". Kovászna Megye Tanácsának alelnöke szerint a jó példák megismerésére is lehetőséget ad majd a jelentés, hiszen vannak olyan európai országok, ahol létezik az egységes bértábla rendszer.

***Az Európa Tanács 1994-ben tanácsadó szervként hozta létre az Európai Helyi és Regionális Önkormányzatok Kongresszusát, amely az addig működő Európai Helyi és Regionális Önkormányzatok Állandó Értekezlete helyébe lépett. A Kongresszus két kamarából áll: a Helyi Önkormányzatok Kamarájából és a Régiók Kamarájából. A kétkamarás közgyűlésnek 318 tagja és ugyanannyi póttagja van.

Hírek