Itt vagy: » Hírek » Hentes és mészáros képzés indul

Hentes és mészáros képzés indul

2018. november 13., kedd

December 14-16. között szervezi meg Nagybaconban az első hentes és mészáros képzését az AgroSIC Közösségek Közti Társulás a vidékfejlesztési programja révén. Az elméleti és gyakorlati oktatásra december 10-ig lehet jelentkezni.

December 14-16. között szervezi meg Nagybaconban az első hentes és mészáros képzését az AgroSIC Közösségek Közti Társulás a vidékfejlesztési programja révén. Az elméleti és gyakorlati oktatásra december 10-ig lehet jelentkezni.

Háromszéken amellett, hogy hagyománya van a hentes és mészáros szakmának, igény is van rá, hiszen egyre kevesebb képzett szakember van ezen a téren Kovászna megyében. Az AgroSic egyesület hiánypótló kezdeményezéseivel hozzájárul a szakág fejlesztéséhez.

„Azt remélem, hogy a képzést követően kerül egy-két vállalkozó, aki kedvet kap kisvágóhíd építésére, hiszen akkor a háztáji szarvasmarhát, juhot, bárányt és sertést nem egy istállóban vagy csűrben vágnák le a gazdák, hanem tiszta, állategészségügyileg ellenőrzött helyen. Ennek nagy előnye, hogy az innen származó húst hivatalosan megvásárolhatják vendéglők, panziók, sőt az ország bármely részére eladható a friss hús feldolgozásra vagy konyhai használatra. A megyében három-négy regionális üzemet képzelnék el” – mondta Orbán Miklós, a megyei önkormányzat fenntartásában működő AgroSIC Közösségek Közti Társulás ügyvezető igazgatója.
„A továbbiakban, ha majd ellenőrzött helyről beszerezhető a friss hús és a tej, illetve a tejtermékek, mint alapanyagok, a következő lépés a helyi kiskonyhák, a kis családi vendéglátó egységek kellene legyenek. Nem nagy befektetéssel egy családnak megélhetést biztosíthatnak. Ország-, sőt Európa-szerte ismeretes a székely konyha és vendéglátás. Fel lehet és fel kell lendíteni a helyi termelőket úgy, hogy tőlük vásároljuk meg a nyersanyagot, és sajátos receptek alapján feldolgozzuk. Mindezt főként a helyi vállalkozások értékesítsék és ne csak az itt élők, hanem az idecsalogatott, sőt visszajáró vendégek körében is. Az Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Igazgatóság minden jogszerű támogatást megad mindehhez” – részletezte Dr. Sikó Barabási Sándor, a Kovászna Megyei Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Igazgatóság vezetője, főállatorvosa.
Nagy István, nagybaconi falugazdász szerint: „Erdővidék mindig az állattenyésztésről volt híres. Az itt élő székely családok számára hagyomány a borjú és disznóvágás minden évben. A vidéki embereknek ez a szakma létfontosságú. Örvendek, hogy szülőfalumban, Nagybaconban szervezzük meg a képzést és remélem nagyszámú jelentkező részvételével.”
A képzésre a helyek száma korlátozott. Jelentkezni az agrosic2017@gmail.com e-mail címen vagy a 0374-965.488-as telefonszámon lehet, naponta 8-16 óra között. Ára: 250 Ron (képzés+ebéd).

 

Hírek