Itt vagy: » Hírek » Hosszú távú és összefüggő fejlesztések Brassó megyével

Hosszú távú és összefüggő fejlesztések Brassó megyével

2020. április 29., szerda

Prioritás a Sepsiszentgyörgy-Brassó gyorsforgalmi út elkészítése, az Erdővidéket Brassó irányába nyitó megyei út javítása egyidejűleg történik a két megyében, a vidombáki reptéren pedig jól halad az építkezés – ebben a három témában egyeztetett a Kovászna és Brassói megyei tanács vezetősége.

Prioritás a Sepsiszentgyörgy-Brassó gyorsforgalmi út elkészítése, az Erdővidéket Brassó irányába nyitó megyei út javítása egyidejűleg történik a két megyében, a vidombáki reptéren pedig jól halad az építkezés – ebben a három témában egyeztetett a Kovászna és Brassói megyei tanács vezetősége.

Koronavírus idején sem áll meg az élet, a beruházásokat folytatni kell.  Nekünk, háromszékieknek első számú érdekünk a Brassó megyével való együttműködés is. Több olyan közös projektünk van, amelyet a két megye és a két megyeszékhely vezetőivel egyeztetve indítottunk el, kezdetektől támogatjuk a repülőteret és minden ehhez kötődő fejlesztést. A megyei infrastruktúra modernizálását nem szabad a megyehatáron leállítani, akkor van haszna és értelme, ha regionális szinten összefüggő elképzelésbe illeszkedik. Például ilyen az erdővidéki úthálózat teljes körű felújítását célzó munkálat, vagy a két megyeszékhely közötti gyorsforgalmi útra vonatkozó terv is” – magyarázta Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke.

Az online munkamegbeszélést követően a tanácselnök beszámolt arról, hogy mindkét megye számára fontos a Sepsiszentgyörgy-Brassó közötti gyorsforgalmi út, amellyel Háromszéket összekötik a reptérrel. A két megye vezetősége megegyezett: a gyorsforgalmi utat felteszik a fejlesztési prioritási listára, amelyet a gyulafehérvári Központi Regionális Fejlesztési Ügynökségnek jövő héten kell küldeni, ez szerint fogják a Központi régióban az elkövetkező időszak finanszírozási szempontjait meghatározni. Egyébként mind a két megye idei költségvetésében már szerepelnek a gyorsforgalmi út előkészítését célzó költségek, a topográfiai felméréshez, nyomvonal megtervezéséhez szükséges pénzforrások.  

A vidombáki reptér termináljának építésére március 10-én adott munkakezdési parancsot, tájékoztatott Adrian Ioan Veștea, Brassó Megye Tanácsának elnöke. „Gyakorlatilag jó ütemben haladunk, a Brassó Megyei Tanács több mint 250 millió lej értékben kötött meg szerződéseket, amelyekkel párhuzamosan haladunk előre. Meggyőződésünk, hogy év végéig 90 százalékos lesz az előrehaladás, hogy jövő évtől, amennyiben nem lesznek előre nem látott helyzetek, a Brassói Nemzetközi Repülőtér működőképes légikikötő lesz” – fogalmazott a brassói tanácselnök. 

A megbeszélés harmadik témája a Brassó megyét és Erdővidéket érintő megyei út teljeskörű felújítása volt, a munkálatokat két európai uniós pályázatból finanszírozzák. „Nálunk, Háromszéken Málnásfürdőtől a Hatodon, Nagybaconon, Baróton keresztül az ágostonfalvi hídig tart a felújításra kerülő útszakasz, Brassó megye pedig átveszi az ágostonfalvi hídtól, majd Ágostonfalván, Ürmösön, Apácán és Szászmagyaróson keresztül egészen az DN1-es számú országútig tart. A Kovászna megyei úton május elején már kezdődik a munkálat, Brassó megyében is hamarosan indul, hiszen az az érdekünk, hogy egyszerre végezzük a munkát és egyszerre tudjuk átadni a forgalomnak ezt az útszakaszt” – mondta el a háromszéki tanácselnök.

Hírek