Itt vagy: » Hírek » Hungarikum a székelykapu

Hungarikum a székelykapu

2024. március 28., csütörtök

Hungarikum-díjat kapott a székelykapu a napokban megtartott IV. Hungarikum Díjátadó Gálán a Veszprémi Petőfi Színházban. Az elismerést dr. Szőcsné Gazda Enikő, a Székely Nemzeti Múzeum néprajzkutatója vette át.

A Kovászna Megyei Értéktár által felterjesztett székelykapuk címet viselő értékjavaslat miután bekerült a kiemelt nemzeti érték kategóriába, 2023. október 17-én hungarikum lett. A Hungarikumok Gyűjteményében jelenleg 89 értéket tartanak számon, ezek egy része március végén kapta meg az elismerést.

„Büszkék vagyunk arra, hogy a székelység legjelentősebb identitásszimbóluma, tárgyi örökségünk egyik kiemelt értéke, a székelykapu is hungarikum lett a kürtőskalács után. Kovászna megye minden szegletében kínálja kulturális-szellemi erőterünk, épített örökségünk alapjait képező, kézzel fogható vagy éppen szellemi értékeit. Ezek egy részét a megyei önkormányzat és a Kovászna Megyei Művelődési Központ által 2016-ban létrehozott Kovászna Megyei Értéktár gyűjti és népszerűsíti.” – emelte ki Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke.

A megyevezető hozzátette: „Érték az, amit a közösség annak tart. A hungarikum-rendszer erénye, hogy ösztönzi a legkisebb közösségeket is, hogy feltérképezze, ápolja, éltesse és továbbadja a számára fontos értékeket. Kovászként működik, mozgalmakat indít el, helyi közösségeket kovácsol össze, erősíti a lokális és nemzeti identitást.”

A székely kapu, mint a faragóművészet és a díszítőművészet értékét őrző, hagyományos erdélyi építészeti elem, amely a székelyföldi régió házainak bejáratánál és kertek kapuinál látható. A felterjesztés dokumentációját elkészítő dr. Szőcsné Gazda Enikő, a Székely Nemzeti Múzeum néprajzkutatója rávilágított: „A székelykapu nem egyetlen helység kulturális relikviája, hanem a székely közösség tudatosan kiépített és napjainkig fenntartott kisépítészeti csodája, sajátos identitásszimbóluma. A székelykapu az európai erődített kaputípusok ma is megcsodálható, egyik utolsó emléke, amely a székelység ácstechnikai és faragó tudását, valamint sajátos esztétikai érzékét közvetíti Európa számára.”

A felterjesztés szerint még ma is 17 darab, 1825 előtt készített székelykapu látható Székelyföld területén. Háromszék egyik legrégebbi, az 1733-ból Dálnokról származó székely kapuja a székelység múzeumának bejáratát ékesíti.

Hírek