Itt vagy: » Hírek » Huszártoborzó, újra!

Huszártoborzó, újra!

2014. június 23., hétfő

Több mint száz háromszéki, csíki, udvarhelyi és marosszéki huszár mellett a hétvégi eseményen gyönyörű népviseletbe öltözött leányok és legények, huszárdalok és jókedv jellemezte az V. Háromszéki Huszártoborzót, amelynek még az esős idő sem vette kedvét, sem fényét.

Több mint száz háromszéki, csíki, udvarhelyi és marosszéki huszár mellett a hétvégi eseményen gyönyörű népviseletbe öltözött leányok és legények, huszárdalok és jókedv jellemezte az V. Háromszéki Huszártoborzót, amelynek még az esős idő sem vette kedvét, sem fényét.

A Székely Virtus Hagyományőrző Egyesület szervezésében, Kovászna Megye Tanácsának és az esemény útvonalába eső háromszéki települések önkormányzatainak támogatásával  Dálnok, Kézdialbis, Alsó- és Felső Csernáton, Ikafalva, Futásfalva, Alsó- és Felső Torja és Kézdivásárhely útvonalon toboroztak idén a huszárok.

A rendezvény pénteken kezdődött, ekkor sereglett össze a csapat a dálnoki fogadónál. Szombaton reggel 7 órakor ébresztőt tartottak, csutakolás, majd sorban toborzás következett Dózsa György szülőfalujában, Dálnokon, majd Albisban és Csernátonban. A csernátoni toborzóra a felújított és a közönség számára megnyitott Ika vár lábánál, a Csókás feredőnél került sor. Ezt követően Futásfalván toboroztak, este pedig Torján huszárbálon vettek részt. A bor és a tánc mámorából ébredezve vasárnap délelőtt Al-Torja irányába indult el a székely lovas csapat, valamint a kézdiszentléleki és csernátoni fiatalokból álló Perkő Néptáncegyüttes és zenekar, akik ez alkalommal is közreműködtek az eseményen. A 2014-es toborzó délután Kézdivásárhely központjában zárult, ahol közel ezer ember jelenlétében minden résztvevőnek egy erre az alkalomra készítetett Gábor Áron emlékérmet adott át Tamás Sándor, megyei elnök.

Nem véletlen, hiszen az idei huszártoborzót a Gábor Áron emlékév jegyében szervezték, a toborzás alatt a kökösi csatára emlékezvén verbuváltak. Költő Norbert toborzó huszár hívogatójától volt hangos Kézdiszék: “Kossuth Lajos megbízásából jöttünk ide, hogy holnapra száz kemény legényt sorozzunk a regimentjébe. Közéjük csak olyan álljon, ki hogyha kell hat évet is szolgáljon. Aki ezt felvállalja, azt a II. Székely Határőr tárt karokkal várja. Büszkén felöltheti magára a huszáregyenruhát, s lova hátán dicsőséggel védheti a hazát. Szólok hozzátok legények, búcsúzzatok kedveseitektől, hisz a cári sereg közeledik Kökös felől. Holnap a kökösi hídnál elálljuk az útját és elporoljuk rajta a cári gúnyát.”
Háromszéken ötödik kiadásához érkezett a huszártoborzó rendezvény. Ez idő alatt egyre több hagyományőrző szervezet és csapat alakult a megyében, akik tevékenységeik, életformájuk révén igyekeznek emléket állítani a történelmi elődöknek, hősöknek. Gondoljunk itt Gábor Áronra, a székely nemzet hősére, vagy akár Dózsa Györgyre is.

Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke az elmúlt éveket elevenítette fel: “Öt év alatt a Háromszéki Huszártoborzóval sikerült bejárni a megye minden régióját, ezáltal ápolni és tovább vinni lovas hagyományainkat. Egyetlen alkalmat sem hagytam ki, mindvégig, napokon keresztül együtt lovagoltam a toborzókkal és vettem részt a játékban, amelynek során a hadba vonuló huszáraink és honvédjeink zászlaik alá csalogatják a virtusos, bátor székely regutákat. Rengeteg szép történet, hihetetlen élmények születtek. Az egyenruhába öltözött huszárok, a délceg lovak bevonulása, a székely népviseletben éneklő és táncoló fiatalok látványa öröm- és bánatkönnyet, a múlt szépségét, de a jövő reményét is elővetíti a közönség szemében. Virággal, tapssal, énekkel fogadták a helyiek a toborzókat.
Ezért is dolgozunk, út és híd építése mellett hagyományaink és szokásaink megőrzése is feladatunk, így marad meg a székely család múltja és lesz jövője is.”

 

Hírek