Itt vagy: » Hírek » I. Székelyföldi Grafikai Biennálé

I. Székelyföldi Grafikai Biennálé

2010. április 8., csütörtök

Egyedülálló rendezvény megszervezésére vállalkoztak a Hargita, Kovászna és Maros megyék Tanácsai, valamint a Kovászna Megyei Művelődési Központ és Hargita Megye Tanácsának Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központja: egy hivatásos képzőművészeknek és képzőművészeti egyetemi hallgatóknak szóló grafikai verseny megrendezésére.

Még 10 napig jelentkezhetnek alkotásaikkal a grafikusok az I. Székelyföldi Grafikai Biennáléra!

Egyedülálló rendezvény megszervezésére vállalkoztak a Hargita, Kovászna és Maros megyék Tanácsai, valamint a Kovászna Megyei Művelődési Központ és Hargita Megye Tanácsának Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központja: egy hivatásos képzőművészeknek és képzőművészeti egyetemi hallgatóknak szóló grafikai verseny megrendezésére. Az I. Székelyföldi Grafikai Biennálé hiánypótló szerepet tölt be, hisz a régióban eddig nem volt példa ilyen jellegű rendezvényre. A biennálé célja a kortárs grafikai törekvések ismertetése és népszerűsítése, valamint a régió grafikai törekvéseinek bekapcsolása a nemzetközi trendekbe.

A biennálé szervezői két kategóriában hirdettek meg versenyt: hagyományos és kísérleti grafika. Bármely hazai vagy külföldi képzőművész vagy képzőművészeti hallgató benevezhet max. 3 olyan alkotással, amely az elmúlt öt évben készült. A részletes pályázati feltételek megtalálhatóak a rendezvény honlapján, a www.grafikaiszemle.ro oldalon.

Az alkotásokat postai úton kell eljuttatni a gyergyószárhegyi Alkotóközpontba. A beküldési határidő: 2010. április 18. Ezt követően az alkotásokat egy nemzetközi zsűri értékeli. A biennálé fődíját a Nemzetközi Vegyépszer Zrt. magyarországi építőipari vállalat ajánlotta fel 2.000 Euró értékben. A kiemelkedő alkotások között további három darab, a megyei tanácsok által felajánlott, 1.000 Euró-s díjat osztanak ki. A díjak ünnepélyes átadására a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színházban kerül sor 2010. május 18-án, kedden, 19.00 órakor. Az átadáson jelen lesz a rendezvény fővédnöke, Kelemen Hunor, Románia kulturális minisztere.

A rendezvény fontos részét képezi, hogy a zsűri által kiválasztott első 70 alkotásból katalógus készül, illetve ezek a művek egy vándorkiállításon vesznek részt. A vándorkiállítás első helyszíne a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeumhoz tartozó Gyárfás Jenő Képtár lesz, a következő helyszín Csíkszereda, illetve Marosvásárhely. 

  Bővebb információk a www.grafikaiszemle.ro honlapon vagy a 0040-266-364030-as telefonszámon igényelhetőek. 

Hírek