Itt vagy: » Hírek » Idén elkezdik a kommandói iskola építését

Idén elkezdik a kommandói iskola építését

2018. január 17., szerda

Az idén elkezdik egy új iskola építését Kommandón, a helyi és a megyei önkormányzat vezetői szerdán erről egyeztettek a megyeházán, ahol rendszeresen tart a két önkormányzat operatív megbeszélést

Az idén elkezdik egy új iskola építését Kommandón, a helyi és a megyei önkormányzat vezetői szerdán erről egyeztettek a megyeházán, ahol rendszeresen tart a két önkormányzat operatív megbeszélést.

Kommandó önkormányzata az Országos Vidékfejlesztési Programból (PNDL) pályázta meg az iskolaépítéshez szükséges összeget, a finanszírozási szerződést 2017 decemberében írták alá. A projekt összértéke 4 233 226 lej, amelyből 391 542 lej önrészt kell az önkormányzatnak biztosítania.

Gyorsan fognak lépni, hogy minél hamarabb lezáruljon a közbeszerzés folyamata, majd lehessen nekikezdeni az építkezésnek – mondta Henning László alelnök, aki a megyei önkormányzat szakembereinek segítségét ajánlotta az elektronikus közbeszerzés előkészítésében, hogy lehetőleg akadálymentesen tudják végig vinni a licitet. „Fel kell arra készülni, hogy a kifizetések az idő előrehaladtával ritkulni fognak, mivel országszerte sok szerződést írt alá a regionális fejlesztési minisztérium, ezért érdemes az első hullámban benne lenni” – magyarázta az alelnök.  

Kommandón jelenleg 17 óvodás és 69 iskolás korú gyermek vesz részt az oktatásban, tudtuk meg Kocsis Béla polgármestertől, aki elmondta, a szerződés négy évet ad az iskola felépítéséhez, de ők szeretnék két év alatt tető alá hozni.

A kommandói általános iskola tavaly január 9-én égett le, a tűzesetet követően példátlan közösségi összefogásnak lehettünk tanúi: természetes személyek és vállalatok, intézmények, szervezetek indítottak gyűjtést, amelynek eredményeképpen a Kommandóért Egyesület számlájára 100 843 lej, 2650 euró, 3 656 939 forint gyűlt össze, ezenkívül a Kovászna megyével testvérkapcsolatot ápoló Zala megyei önkormányzat 500 000, a Veszprém megyei önkormányzat 2 605 500 forintot adományozott. A településre sportfelszereléseket, több mint ötvenezer könyvet (eddig 25 550 kötetet tudtak leltárba venni), 30 darab számítógépet, 15 darab asztalt, 15 darab forgószéket, 6 darab intelligens táblát juttattak el az adományozók.

Hírek