Itt vagy: » A megyéről » Külkapcsolatok » Indiai küldöttség látogatása Csomakőrösön

Indiai küldöttség látogatása Csomakőrösön

2011. március 27., vasárnap

Neves indiai küldöttség látogatta meg vasárnap Csomakőröst, a nagy tibetológus Kőrösi Csoma Sándor szülőfaluját.

Neves indiai küldöttség látogatta meg vasárnap Csomakőröst, a nagy tibetológus Kőrösi Csoma Sándor szülőfaluját. A Jawhar Sircar, India Kulturális Minisztériumának miniszteri rangú államtitkára vezette küldöttség, Meena  B  Sharma, helyettes államtitkár, Debashish Chakravarti, az India Köztársaság nagykövete, és Nandkishor Pamwar követségi tanácsosból tevődött össze, akik Kelemen Hunor, Kulturális és Örökségvédelmi Miniszter, valamint Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsa elnökének, illetve Lőrincz Zsigmond, Kovászna polgármestere társaságában rótták le kegyeletüket a falu nagy szülötte előtt.

A jeles vendégek rövid ünnepi műsort követően, amely során Thiesz János, Kovászna alpolgármestere köszöntötte az egybegyűlteket, illetve a kovásznai Kőrösi Csoma Sándor iskola diákjai dalokkal kedveskedtek a küldöttség tagjainak, megkoszorúzták a nagy tudós központi mellszobrát, az ünnepséget követően pedig rövid látogatást tettek a helyi református templomban, ahol Kőrösi Csoma Sándort egykoron megkeresztelték.

A küldöttség tagjai Varga Mihály, a Székely Nemzeti Múzeum igazgatójának vezetésével még megtekintették a Kőrösi Csoma Sándor emlékszobát, illetve ellátogattak az tudós szülőházáhzának másához, ahol a helyiek kürtőskaláccsal és pálinkával fogadták őket.

A látogatás további részében a vendégek ellátogattak Zabolára, majd a Székely Nemzeti Múzeumot tekintették meg Sepsiszentgyörgyön. Jawhar Sircar államtitkár és Meena  B  Sharma, helyettes államtitkár hétfőn Bukarestben egyeztetnek Kelemen Hunor miniszterrel, a két szaktárca között aláírandó együttműködési megállapodásról
„Mivel azt szeretnénk, hogy minél szélesebb körben tudjuk az értékeinket, így nevezetes embereinket népszerűsíteni, akikre a világ szemét rá lehet irányítani, így magától értetődő, hogy Kőrösi Csoma Sándor nem maradhat ki ebből az elképzelésből, hiszen a művelt világ, Indiától, Angliáig ismeri. Ilyen szempontból kiemelkedő jelentőségűnek tartom, hogy tavaly a nagykövetet sikerült elhoznunk Csomakőrösre, idén pedig az Indiai Köztársaság kulturális miniszterét, aki ráadásként tudós emberként Kőrösi Csoma Sándor életével és munkásságával is foglalkozott. Külön örömömre szolgál, hogy egy kellemes, hangulatos, bensőséges rendezvényen vehettünk részt, ahová a falu népe is szívesen eljött, az asszonyok kürtőskalácsot, a férfiak pedig pálinkát hoztak” – mondta el Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke az esemény kapcsán.

 

Hírek