Itt vagy: » Hírek » Ízkavalkád, innovatív ínyencségek a kürtőskalács fesztiválon

Ízkavalkád, innovatív ínyencségek a kürtőskalács fesztiválon

2017. október 1., vasárnap

A vasárnapi versenyek nyertesei: a csatószegi borvíz, a banános habos palacsinta és a mandulás kürtős

Almás fahéjas, gyümölcs lekváros, narancsos tejberizses mazsolás, és még számos érdekes töltelékkel ízesített, borvíz hozzáadásával készített palacsintát kínált vasárnap az Aquarius – Borvízünnepen megszervezett palacsintasütő versenyre benevezett 12 csapat.

A tíz éves múltra visszatekintő vándorrendezvény már számos háromszéki települést bejárt, idén pedig az I. Kürtőskalács – Édes ízek fesztiváljának a programkínálatát színesítette, amelyen a szakmai zsűri értékelése alapján a legjobb palacsintasütő borvíz címet a csatószegi borvíz nyerte el.

A palacsintasütő versenyen megmérettetett csapatok érdekes íz világgal lepték meg a zsűri tagjait, akik a tálalást, a tészta állagát, a töltelék ízét, valamint az össz-ízhatást vették leginkább figyelembe. Volt, aki a hagyományos receptet, a szilva, barack és málnalekvár ízesítésű palacsintát részesítette előnyben, de volt olyan csapat is, amely spanyol recept alapján elkészített ínyencséget varázsolt az asztalra. A legjobb borvizes palacsinta versenyen az első díjat a Váradi József Általános Iskola Mesterséfek csapata vitte haza, a mikóújfalusi Bedő borvízzel ízesített, banános, habos és csokis töltelékű palacsintájukkal, második lett a Lisztérzékenyek csapata az almás, fahéjas és körtés töltelékű karamell öntettel és karamelizált dióval díszített palacsintájukkal, a harmadik helyért járó elismerést pedig a bodoki Ízes-borvizes csapat nyerte el a Sütei (Salus) borvízzel elkészített, százéves fáról szedett és dinsztelt kisasszonyalmás és fahéjas finomságukkal.

A székelyföldi kürtőskalács fesztivál harmadnapján a megyeszékhely főterén a kürtős-csapatok a hagyományos ízesítésű dorongos sütemény után innovatív, újragondolt és egyedi kürtős-költeményekkel szálltak versenybe a kreatív kürtőskalács címért. A zsűri az IndiVino csapatának a százéves mandulás kürtőskalácsát találta a legkreatívabbnak, de volt meggyes mákos és piros áfonyás, kürtős csapágy, csokival töltött kürtőskalács, fonott és mosolygós kürtőskalács, kürtős korona, libamájas kürtőskalács hamburger, diós kürtőskalács torta, mazsolás banános kürtős desszert, kovács kalács szénégető módra, kókuszos diós érdekesség, töltött kürtős kosárka és fonott kürtőskalács, valamint kürtős krémes is. A szakemberek a rangsoroláskor a termék elkészítésének nehézségi fokát vették figyelembe, az innovációt, az ízek párosítását, a termék egyediségét és a tálalást.  

Bocskor István, a zsűri tagja szerint hiánypótló és hasznos rendezvény az I. Kürtőskalács – Édes ízek fesztiválja, amely előtérbe helyezte a szakmaiságot. A mai kór elvárása, hogy a hagyományos mellett innovatívvá, még érdekesebbé tegyék a terméket, amely által eladhatóbbá válik. Ezek elkészítése nehéz, időigényes, de ettől jók és különlegesek a szakmai versenyek. Csak jót tesz a szakmának, ha ezek a termékek kaphatóak lesznek a kereskedelemben. Szakemberként nagy kihívásnak tekintette, hogy jó minőségű kürtősök és finom palacsinták készüljenek.  

A rendezvényből mindenki csak nyertesként tudott kijönni: nekünk, szakmabelieknek fontos, hogy tudjunk megméretkezni és az esemény lehetőséget adott erre, a versenyek színvonala megkövetelte, hogy a csapatok felkészüljenek, és minőségi munkát végezzenek, egymástól is tanulhattak, illetve a vásárlók is elégedetten térhettek haza a finom kürtőskalácsokkal. Azt gondolom, a legfontosabb, hogy mindez elindítson egy folyamatos építkezést, egymást erősítve legyünk még jobbak és a szakma fejlődjön.” – fogalmazott Bocskor István.

A több ezres látogatottságnak örvendő fesztiválon vasárnap a Kézdivásárhelyi Tanulók Klubjának Fúvószenekara, illetve az Alma Együttes, valamint Ráduly Botond Manó és a Musicum zenekarának koncertje nyújtott szórakoztató pillanatokat Sepsiszentgyörgy főterén.

Hírek