Itt vagy: » Hírek » Javítani akarnak a vidékiek életminőségén

Javítani akarnak a vidékiek életminőségén

2012. május 10., csütörtök

Egész Erdélyt átfogja a Romániai Magyar Vidék Akadémia Egyesület (RMVAE): amelynek célja nem kisebb, mint, hogy a városokon kívül eső települések gazdasági, kulturális és szociális felzárkózásának legyen mozgatója.

Egész Erdélyt átfogja a Romániai Magyar Vidék Akadémia Egyesület (RMVAE): amelynek célja nem kisebb, mint, hogy a városokon kívül eső települések gazdasági, kulturális és szociális felzárkózásának legyen mozgatója.

Az egyesület alakuló ülésére Sepsiszentgyörgyön, Kovászna Megye Tanácsának épületében került sor, május 10-én. A statútum, valamint a működési szabályzat elfogadása után Demeter János, az újonnan létrehozott egyesület vezetője, a megyei önkormányzat alelnöke sajtótájékoztató keretében elmondta: az Európai Unióban naponta 200 000 személy költözik el vidékről. Demeter rámutatott: már a munkahelyek számában is aggasztóan nagy a szakadék város és vidék közt, a vállalkozások száma pedig kritikusan alacsony. „Ez a helyzet arra kényszerít, hogy tegyünk ellene. Hangsúlyosan fel kell vállalni a fejlesztést, a szükséges tudást el kell juttatni a megfelelő helyre” – fogalmazott az elnök, aki arra is rámutatott, hogy minél hamarább hozzá akarnak látni képzéssorozatok elindításához.

Tánczos Barna, a mezőgazdasági tárca volt államtitkára közölte: úgy véli, a vidéket érintő kérdésekben Erdély szerte koncepcióváltásra van szükség. Tánczos szerint élhető élet megteremthető itt is: ez azonban nem csak gazdasági jellegű fejlesztéseket feltételez, hanem azt is jelenti, hogy a gazdák elsajátítsák a legújabb mezőgazdasági technikákat, valamint a termőföld megóvására fordított környezetvédelemre is fokozottan oda kell figyelniük. A volt államtitkár hangsúlyozta: ahhoz, hogy a vidéki életminőségben jelentős változás következzen be a mezőgazdaság önmagában nem elég: sokkal nagyobb szerep jut a kis és középméretű vállalkozásoknak.

Kentelky Endre a marosvásárhelyi Sapientia egyetem adjunktusa rámutatott: stratégiai kérdés az Európai Unióban oly gyakran hangsúlyozott, egész életen át tartó tanulás. 1959 óta hiányt jelentett az anyanyelvi oktatás, különösen a mezőgazdaság terén. A felnőttképzés egyik fontos aspektusa a RMVAE elképzeléseinek.

A Kovászna Megyei Állategészségügyi Igazgatóság vezetője, Sikó Barabási Sándor úgy véli, hogy a gazdákkal direkt módon kell kapcsolatot tartani. Az információk átadására is hangsúlyt kell fektetni, a szabályokat, pályázati lehetőségeket olyan módon kell előadni, hogy az a szaknyelvtől idegen közegben is közérthető legyen.

Hírek