Itt vagy: » Hírek » Jogtalan névváltoztatás a kovásznai szívkórháznál

Jogtalan névváltoztatás a kovásznai szívkórháznál

2015. április 20., hétfő

Kovászna Megye Tanácsa az Egészségügyi Minisztériumhoz intézett levélben kérte az illetékeseket a kovásznai Dr. Benedek Géza Szív- és Érrendszeri Rehabilitációs Kórház eredeti nevének megtartását.

 

Kovászna Megye Tanácsa az Egészségügyi Minisztériumhoz intézett levélben kérte az illetékeseket a kovásznai Dr. Benedek Géza Szív- és Érrendszeri Rehabilitációs Kórház eredeti nevének megtartását.

Mint ismeretes a Kovásznán bejegyzett Iustinian Teculescu Kulturális-Keresztyén Egyesület kezdeményezésére Dr. Teculescu- Benedek névre keresztelte a szakminisztérium az 1960-ban Benedek Géza kardiológus főorvos által alapított, és 2010-től az ő nevét viselő egészségügyi központot.

„Nemcsak, hogy megengedhetetlen, de törvénytelen is ez a fajta névmódosítás, miszerint a kovásznai szívkórház egy olyan személy nevét viseli, akinek semmi köze nem volt az intézményhez, nem volt alapítója, ráadásul egy napot sem dolgozott ott. Nem hiszem, hogy Teculescu maga helyeselné ezt a névváltoztatást. Mi úgy tartjuk, nem illik más tollával ékeskedni, különösen, hogy az érintett orvos emléke ilyen módon sérül: munkássága elismerése helyett vita tárgya lesz szellemi öröksége, ugyanakkor a román és magyar közösséget egyformán szolgáló Dr. Benedek Géza emléke is háttérbe szorul. A helyes megoldás az eredeti név megtartása, ezt pedig a szaktárcának is jeleztük. Nem csak én, hanem a kórház orvosi kara - románok és magyarok egyaránt. ” fogalmazott Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke.

A megyevezető elmondása szerint tisztelnünk kell az alapító emlékét, akinek köszönhetően országszerte elismert, évente 16 ezer beteg ápolását ellátó kórház működik. „Büszkék vagyunk arra, hogy Háromszéknek az országban és határon kívül is hírnévnek örvendő kórháza van, amelyet mindenki a dr. Benedek Géza szívkórházként ismer." - tette hozzá.

 

Hírek