Itt vagy: » Hírek » Kezdetét vette a Bod Péter Emlékév

Kezdetét vette a Bod Péter Emlékév

2012. február 22., szerda

Diszkrét, de komoly érdeklődés kísérte ünnepséggel vette kezdetét szerdán, 2012. február 22-én, Csernáton községben a Bod Péter Emlékév rendezvénysorozat.
 

Diszkrét, de komoly érdeklődés kísérte ünnepséggel vette kezdetét szerdán, 2012. február 22-én, Csernáton községben a Bod Péter Emlékév rendezvénysorozat. A háromszáz éve született református lelkész, irodalomtörténész emléke előtt három helyszínen, a Haszmann Pál Múzeum kertjében 1973-ban felállított mellszobránál, a felsőcsernátoni református templom kertjében, valamint a szintén felsőcsernátoni Bod Péter Népházban tisztelegtek a jelenlévők.

A múzeumkertben Dimény Haszmann Orsolya köszöntötte a megjelenteket, majd ezt követően a felsőcsenátoni református kórus gyerektagjai két kánonnal örvendeztették a hallgatóságot Rutka Sándor lelkipásztor irányítása mellett, illetve a Bod Péter I-VIII. osztályos iskola diákjai a Magyar Athenas és Szent Hiláriusból ismertettek részleteket. Az ünnepség első fele záróakkordjaként Henning László, Kovázna Megye Tanácsának alelnöke, valamint Imreh-Marton István, a Kovászna Megyei Művelődési Központ vezetője elhelyezték a kegyelet koszorúit Bod Péter, Gergely István szobrászművész tehetségét dicsérő mellszobránál, majd a jelenlévők megtekintették a  múzeumban berendezett Bod Péter-emlékszobát.

Mózes II-ik könyve 13-ik és 15-ik részének sorait idézte, a felsőcsernátoni református templom kertjében elhangzott áhítatában Szőcs László esperes, rámutatva, hogy amint Mózes megédesítette az oázis keserű vizét, Bod Péter tetteivel, életművével elviselhetőbbé tette a székely-magyar nép számára a keserű korszakot, mely az ő élete során a nemzetnek osztályrészül jutott. Az áhítatot követően a helyi általános iskola vezetői, valamint a Bod Péter Megyei Könyvtár képviselői, Szonda Szabolcs igazgató vezetésével megkoszorúzták az egykori református lelkész helyszíni, 2001-ben leleplezett mellszobrát, Bocskay Vince alkotását.

„Mint sok enyedi deák, ő is kevés pénzzel kezdte el a tanulást, de kitartó volt és tanult, aminek később bőséges eredménye lett” - mutatott rá Bod Péter kiemelkedő életpályája kapcsán Henning László, Kovászna Megye Tanácsának alelnöke, a Bod Péter Emlékházban szervezett emlékműsor bevezetőjeként. Az elöljáró ugyanakkor felhívta a figyelmet, hogy az információra épülő  társadalomban ma is úgy lehet érvényesülni, mint Bod Péter korában. Számos olyan dolog van, amit egy fiatalnak le kell küzdeni: a hazai oktatási rendszer hiányosságai, a teljes világot érintő információs áradat: az előrehaladásban pedig csak a felkészültség és a folyamatos naprakészség segít. „Éleslátás mellett arra is szükség van, hogy a megfelelő információk birtokában legyünk. Az információ korrekt használata is fontos: gondoljunk csak arra, hogy Bod Péter egyike volt az elsőknek, akik magyar helységneveket használtak leírásaikban, térképeikben. Modern szóval ezt a folyamatot a nyelvi jogok gyakorlásának nevezzük: ez pedig egy újabb kérdés, ami itt Erdélyben, Székelyföldön, Háromszéken aktuális. Mindezek a magyarság, a székelység javát szolgálják: egyszerű dolgok, amelyekért mindannyian felelősek vagyunk.” – mutatott rá az alelnök, kihangsúlyozva, hogy a Bod Péter emlékév számos kulturális rendezvényt jelent, amelyek egyformán fontosak. Minden magyar nyelvű megmozdulás fontos, hiszen azt jelenti, hogy mi, akik ma Háromszéken élünk, megértettük Bod Péter munkásságának lényegét.

Bölöni Dávid, Csernáton község polgármestere beszédében Felsőcsernáton szellemi erődítményének nevezte Bod Péter örökségét, életművét. Az elöljáró Bod Péter naplóidézetét alapul véve, mely szerint „illendő dolog az, sőt szükséges, hogy aki az idegen országokat akarja meglátni, elsőben tudja a maga Hazáját”, rámutatott: nekünk is kötelességünk ismerni múltunkat, őrizni őseink emlékét, mert az a nemzet erős, amelynek van kire emlékeznie.

Az emlékünnepség a kórus és az iskolások műsorával folytatódott, majd D. Haszmann Orsolya rövid, Bod Péter emlékét idéző előadásával zárult.

Hírek