Itt vagy: » Hírek » Kijelölték a turistaútvonalakat a Bodok-hegységben

Kijelölték a turistaútvonalakat a Bodok-hegységben

2017. október 18., szerda

Elkészült a Bodoki-havasok teljes turistaútvonalának kijelölése a Természetvédelmi és Hegyimentő Megyei Központnak köszönhetően, ami GPS-el is elérhető, 17 turista ösvényt jelent 170 km hosszú szakaszon

Elkészült a Bodoki-havasok teljes turistaútvonalának kijelölése a Természetvédelmi és Hegyimentő Megyei Központnak köszönhetően, ami GPS-el is elérhető, 17 turista ösvényt jelent 170 km hosszú szakaszon.

A megyei önkormányzat alárendeltségében működő intézmény minden olyan település központjában, ahonnan egy vagy több turistaútvonal indul, háromnyelvű (magyar, román, angol) információs táblát helyezett el, amely segít a turistának a tájékozódásban, adott esetben főgerincet összekötő turista útvonalak megtervezésében, nevezetességek ismertetésében. A kirándulni vágyók ilyen táblákat találnak Málnás, Málnásfürdő, Bodok, Maksa, Mikóújfalu központjában és Bálványos környékén. Ezek további bővítése folyamatban van.

Moscviciov Leonid, a Természetvédelmi és Hegyimentő Megyei Központ vezetője szerint a megyében kis- és közepes nehézségi fokozatú turistaútvonalak vannak, nehezebbnek számítanak a gerinctúrák, azok is hosszúságuk miatt. A turisták leginkább a Bodoki-hegység turistaútvonalát veszik igénybe, de a kommandói Lakóca-tető, és Sugásfürdő környéke is látogatott. „Jövő évtől szervezett csoportok számára túravezetést is biztosítunk. Addig is az a kérésünk, hogy a turisták, ne hagyják el a jelzett útvonalakat. Sok esetben az intézmény tudta nélkül jelölnek ki egyesületek olyan ösvényeket, amelyek nincsenek nyilvántartva, így, ha azokon baleset történik a hegyimentők nem találják meg időben a sérültet, sajnos erre már volt példa.” Moscviciov szerint igyekeznek tevékenységükbe részesíteni az iskolákat, már a rétyi és az uzoni oktatási intézmények társultak. Minden korosztályt bevonnak a természetjáró klubbokba, különböző tevékenységeket, illetve ranger képzést is szerveztek. Az elkövetkezőkben a Pécsi Tudományegyetem és a Babeș—Bolyai Tudományegyetem sepsiszentgyörgyi kihelyezett tagozatának hallgatói is bekapcsolódnak a terepmunkákba.

A háromszéki bakancsos turizmus fontos részét képezi a Turizmus Évének. A megyei önkormányzat kiemelten támogatja ennek fejlesztését – mondta Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke. „Az ország egyik legszebb vidékén élünk, ahová szívesen látogatnak a turisták és a helyiek is előszeretettel barangolnak a természetben. Ennek biztonságossá tételéhez elengedhetetlenek a kijelölt turistaútvonalak, éppen ezért fordítunk kiemelt anyagi támogatást ezek létrehozására.” – fogalmazott az elnök.

A hegyimentő szolgálat vezetője felhívta a figyelmet a tudatos környezetvédelemre, hiszen a turistaútvonalak mellett és a községek határában eldobott nagy mennyiségű szemét amellett, hogy rontja a települések arculatát egészségügyi szempontból is ártalmas. A hegyimentő szolgálat a tűzoltósággal, a hegyi csendőrséggel közösen évente több alkalommal szervezett szemétgyűjtési akciója nem bizonyul elégségesnek ezek eltakarítására.

A Természetvédelmi és Hegyimentő Megyei Központ jövő évben a Baróti-hegységben, Kommandó—Lakóca, Kovászna és Sugásfürdő környékén jelölik ki a turista ösvényeket. Igény szerint pedig lovas és biciklis túraútvonalakat is kialakítanak.  A meglévő jelzéseket GPS-el is elérhetik a barangolni vágyók, amelyek letölthetőek a www.natcov.ro honlapról, vagy a későbbiekben mobil alkalmazással is megtalálhatóak lesznek a 0salvamont.org applikáción.

Hírek