Itt vagy: » Hírek » Konferencia a méhészet fontosságáról

Konferencia a méhészet fontosságáról

2020. február 4., kedd

Február 15-én méhészeti szakmai konferenciát szervez a Kovászna Megyei Méhészegyesület a Székely Mikó Kollégium dísztermében, Kovászna Megye Tanácsa és az AgroSic Közösségek Közti Társulás partnerségével. 

Február 15-én méhészeti szakmai konferenciát szervez a Kovászna Megyei Méhészegyesület a Székely Mikó Kollégium dísztermében, Kovászna Megye Tanácsa és az AgroSic Közösségek Közti Társulás partnerségével. 

Az egész napos eseményen szó lesz többek között a méhészeti termékek minőségének fontosságáról és azok felhasználásáról, az emberi egészségre gyakorolt hatásáról. A program a szakmabelieken túl minden érdeklődőnek szól. 

Deák Mihály, a Kovászna Megyei Méhészegyesület vezetője elmondta a konferenciára olyan hazai és külföldi szakembereket hívtak meg, akik már sokat letettek a méhészet asztalára. Dr. Ștefan Stângaciu, a Romániai Apiterápiás Szövetség elnöke a méhészeti termékekről tart előadást, dr. Teodora Colța, tudományos kutató a méhészeti termékek kémiai összetételéről, Răzvan Coman, a Romániai Méhtenyésztők Egyesületének alelnöke méhészet 2019-2020 között címmel tart előadástdr. Peter Kozmus, a szlovén mezőgazdasági minisztérium méhészetért felelős államtitkára az új méhészeti technológiákról, apiturizmusról, anyanevelésről és marketing a méhészetben témában tart előadást. Deák Mihály házigazdaként pedig a gyakorlati méhészetben használt technológiákról beszél. „Az előadók jó példákkal és gyakorlati tanácsokkal szolgálnak. Érdemes tehát részt venni az eseményen, mert a méhészet is egy folyamatosan fejlődő mezőgazdasági ágazat, mindig van mit tanulni” – tette hozzá a Kovászna Megyei Méhészegyesület elnöke.

Orbán Miklós, az AgroSic Közösségek Közti Társulás vezetője az esemény kapcsán elmondta: „Örvendünk, hogy ilyen színvonalas rendezvény társszervezői lehetünk, ez az AgroSic egyesület első ilyen jellegű megmozdulása. Fontosnak tartom, hogy az igény hívta életre a rendezvényt, lényeges, hogy a méhészek is szövetkezzenek, találkozzanak, közösen gondolkodjanak, hiszen a méhészet az egyik legfontosabb ágazata a Kovászna megyei mezőgazdaságnak. A méhek garantálják a mezőgazdasági termények létezését, nélkülük eltűnnének a zöldségek és gyümölcsök, és sok más egyéb termék az üzletek polcairól.” 

Konferenciára 9:30-tól lehet regisztrálni, tíz órakor Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke és Könczei Csaba, a Kovászna Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság ügyvezető igazgatója, valamint Deák Mihály, a Kovászna Megyei Méhészegyesület elnöke mond köszöntőbeszédet. Az előadások ideje alatt szinkrontolmácsolást biztosítanak román és magyar nyelven. 

Hírek