Itt vagy: » Hírek » Kőrösi Csoma Sándor és a nemzetközi értékek közvetítése

Kőrösi Csoma Sándor és a nemzetközi értékek közvetítése

2010. április 15., csütörtök

Április 15-17 között kerül sor a Kőrösi Csoma Sándor emlékünnepség megrendezésre, mely a kultúrák közeledésének nemzetközi éve jegyében, az idén az UNESCO fővédnöksége alatt zajlik. 

Az idén 21. alkalommal rendezik meg Kovászna városában az immár hagyományossá vált Kőrösi napokat.

Április 15-17 között kerül sor a Kőrösi Csoma Sándor emlékünnepség megrendezésre, mely a Kultúrák Közeledésének Nemzetközi Éve jegyében, az idén az UNESCO fővédnöksége alatt zajlik.  A tematikus év kapcsán a Kulturális Minisztérium, Kovászna Megye Tanácsa és a Kőrösi Csoma Sándor Egyesület közösen kezdeményezett egy nemzetközi rendezvénysorozatot Három állomás (Csomakőrös - Göttingen – Dargeeling) címmel.  A rendezvénysorozat célja nemzetközi szinten hangsúlyozni a tudós és nyelvkutató életét, munkásságát, példaként állítva a különböző kultúrák és vallások közötti párbeszéd erősítésére.

Az első állomás a Csomakőrösön és Kovásznán rendezendő nemzetközi konferencia, melyet képzőművészeti kiállítás és kulturális műsorok tarkítanak. A rendezvényt a több mint 20 Csoma kutató mellett India, Kína, Libanon, Irak, Magyarország, Németország, Törökország és Szíria romániai nagykövetei és Kelemen Hunor, kulturális miniszter is megtiszteli jelenlétével. 

Kőrösi 12000 kilométer tett meg kutatva a magyar nyelv eredetét, elsajátítva közben 17 másik nyelvet. Vágya csak részben teljesült, de neki köszönhetjük az első tibeti-angol szótárt. A mai Európában, ahol a regionális és kulturális identitás elismerése, az etnikai, nyelvi és vallási sokszínűség kölcsönös tudásának hirdetése hangsúlyozott szerepet kap, Kőrösi Csoma Sándor életszemléletét ismerni, ismertetni kell.

Hírek