Itt vagy: » Hírek » Kovászna megye nyerte az EcoAtitudine versenyt

Kovászna megye nyerte az EcoAtitudine versenyt

2017. november 22., szerda

Kovászna megye első helyen végzett az Ecoatitudine 2017 környezettudatosító kampány szelektív hulladékgyűjtő versenyében. A kampányban résztvevő tíz település Kovászna megyében 150 tonna szelektív hulladékot gyűjtött össze. A díjazást szerdán a kovásznai művelődési házban tartották

Kovászna megye első helyen végzett az Ecoatitudine 2017 környezettudatosító kampány szelektív hulladékgyűjtő versenyében. A kampányban résztvevő tíz település Kovászna megyében 150 tonna szelektív hulladékot gyűjtött össze. A díjazást szerdán a kovásznai művelődési házban tartották. A Kovászna Megyei Hulladékgazdálkodási Egyesület (ADI SIMD Kovászna) 2017-ben első alkalommal vett részt az EcoAtitudine környezettudatosságra ösztönző kampányban, amelyet ebben az évben nyolcadszorra szerveztek meg hat megyében. A versenybe Kovászna megye tíz településének iskolái neveztek be.

 

A Kovászna, Bodzaforduló, Nagyajta, Bardoc, Mikóújfalu, Bodok, Réty Esztelnek, Bereck, Maksa települések tanulóinak, vezető tanárainak, az ott élő lakosoknak, valamint a megyében működő négy hulladék gazdálkodási vállalatnak (Tega R.T, GospCom Kft, Gostranscom Kft., IBSV Bodzaforduló) köszönhetően a hat hónapig tartó kampány ideje alatt 150 tonna újrahasznosítható hulladék mennyiség gyűlt össze. A kampány célja, hogy a lakosságot a szelektív hulladékgyűjtésre ösztönözze, ennek érdekében szelektív hulladékgyűjtő zsákokat bocsájtott a lakosság rendelkezésére, hogy ezzel is tesztelje, mennyire lesz hatékony és népszerű ez a begyűjtési módszer.

 

Kovászna megyében a műanyag, petpalack, papír, karton és fémhulladék gyűjtésében első helyen Bodzaforduló végzett, második Kovászna, harmadik Bardóc, míg az üveggyűjtésben első Kovászna, második Réty, harmadik Bodok lett, de elismerés illet minden résztvevő települést, mert bebizonyították, odafigyeléssel a szelektív gyűjtés is a mindennapok rutinja lehet, ezzel is hozzájárulva környezetünk tisztaságáért és gyerekeink jövőéért.

Ambrus József, a Kovászna Megyei Hulladékgazdálkodási Egyesület (ADI SIMD) igazgatója köszönetét fejezte ki, a résztvevő települések diákjainak, tanárainak, polgármestereinek és a begyűjtő cégeknek. „Látszott, hogy mindenki komolyan veszi a kampányt, mindenkinek fontos, hogy a rendszer jól működjön, aminek már kézzelfogható eredményei vannak, hiszen vannak olyan települések, ahol a kampány ideje alatt sokkal több szelektív hulladék gyűlt össze, mint a tavalyi évben összesen. A versenyben fontos szerepet vállalt a kézdivásárhelyi Zöld Nap Egyesület, amelynek tagjai az elmúlt félévben örmény, török és spanyol önkénteseivel szorosan együttműködtek az egyesülettel. Ezt az együttműködést a jövőben még jobban kiszélesítjük, mert szükség van tájékoztató programokra” – ígérte az igazgató.

Stere Cretu, az Ecoatitudine 2017 projektmenedzsere elmondta, az idén megszervezett kampány eltér az eddigiektől, mivel az évek során rájöttek arra, hogy a szelektív gyűjtést nem szabad egy iskolai intézmény keretei közé szorítani, hanem ugyancsak a diákok segítségével, a felnőttlakosság figyelmét is fel kell hívni a szelektív gyűjtés fontosságára és szükségességére.

Az országos kampány végén összegzésként elmondható, hogy a szervezők elérték céljukat: hat megyében 230 tanintézmény 95 ezer diákja kapcsolódott be az akcióba, a több mint 100 ezer érintett háztartásba másfél millió szelektív zsákot osztottak szét, országos szinten közel két és fél millió tonna szelektív hulladék gyűlt össze.

Hírek