Itt vagy: » Hírek » Magyarigen: Jövőt építünk

Magyarigen: Jövőt építünk

2012. május 3., csütörtök

Idén Bod Péter 300. születési évfordulóját ünneplik nem csak több háromszéki településen, hanem szerte Erdélyben is. A rendezvényekre azzal a céllal került sor, hogy Bod Péter, az irodalomtörténész, történetíró, lelkész és író emléke ily módon felelevenítődjön, pályáját, életművét pedig sikerüljön közelebb vinni minél szélesebb közönséghez.

Idén Bod Péter 300. születési évfordulóját ünneplik nem csak több háromszéki településen, hanem szerte Erdélyben is. A rendezvényekre azzal a céllal került sor, hogy Bod Péter, az irodalomtörténész, történetíró, lelkész és író emléke ily módon felelevenítődjön, pályáját, életművét pedig sikerüljön közelebb vinni minél szélesebb közönséghez.

A felsőcsernátoni származású Bod Péter születésének évfordulója jó alkalom arra, hogy a szakma művelői, hazai és határon túli szakemberek, kutatók és érdeklődők felidézzék a tudós-lelkipásztor életét, gazdag munkásságát.

Háromszéken az események februárban, a Bod Péter Megyei Könyvtár által szervezett V–VIII. osztályos háromszéki diákoknak indított, többfordulós olvasásnépszerűsítési–könyvtárhasználati vetélkedővel, a Könyvkalanddal indultak, illetve a Bod Péter nevét viselő intézmények, szervezetek képviselőinek találkozójára is sor került.
Ennek folytatásaként, az évforduló jegyében szervezett kétnapos rendezvénysorozatot a gyulafehérvári Bod Péter Alapítvány és a nagyenyedi Bethlen Gábor Kollégium május 2-3-án. A konferenciával egybekötött emlékünnepségre Nagyenyeden és Magyarigenben került sor.  A Kovászna Megye Tanácsa, valamint a sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtár partnerségében lebonyolított rendezvény a két megye, a Székelyföld és szórványmagyarság közötti élő kapcsolatot is kifejezi.

A Bod Péter három évszázada című emléknap folytatásaként összehívott konferencia első napján Nagyenyeden, Bod Péter régi iskolájában Nt. Bárócz Huba esperes áhítatával indult az ünnepség, majd a köszöntések hangzottak el a szervezők és a társszervezők részéről Szőcs Ildikó, a Bethlen Gábor Kollégium igazgatója, dr. Gudor Botond lelkipásztor, alapítványi elnök, Krecsák Albert Nagyenyed alpolgármestere, a háromszékiek képviseletében pedig Dr. Szonda Szabolcs, a Bod Péter Megyei Könyvtár igazgatójának tolmácsolásában. Ezt követően az egész napos rendezvényen a peregrináció, tudománytörténet, oktatás és művelődéstörténet témakörben tartottak előadásokat neves erdélyi, magyarországi professzorok, Bod Péter ismerők. A résztvevők megtekinthették a Bethlen Gábor Dokumentációs Könyvtárban megrendezett, Bod Péterre emlékező kiállítást is. A programot pedig a Bethlen Gábor Kollégium reneszánsz táncegyüttesének műsora zárta.

A konferencia második napja, május 3-án Magyarigenben folytatódott, ahol hosszú évekig lelkipásztorként szolgált Bod Péter. Az 1781-ben újraépült erődített református templomban Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke, a rendezvény sorozat egyik támogatója, egy képzeletbeli időutazásra kalauzolta a jelenlévőket, kiemelve az Összetartozunk Székelyföld-szórvány közösségépítő program eredményeit.

Az ünnepség további részében előadások hangoztak el Bod Péter lelkészi pályafutásáról és a tudósi életmű hatástörténetéről. Sor került ünnepi műsorra, a sepsiszentgyörgyi Codex régizene együttes koncertjére is. A rendezvény végén a jelenlévők  Bod Péter sírjánál koszorúkat helyeztek el.
A Bod Péter emlékév folytatásaként Alsó- és Felsőcsernátonban, az író szülőfalujában júliusban tartanak tudományos ülésszakot, családtalálkozót, ünnepi műsort és koszorúzást. Nyáron a tervek szerint a Bod Péter-életút főbb hazai helyszíneit (Csernáton, Olthévíz, Fogaras, Magyarigen) érintő biciklis emléktúra is létrejön. Az ősszel szoboravatásra is készül az Alapítvány.
 

Hírek